用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? ...
go

如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [複製鏈接]

住西九龍PN會讀LH, 眼見好幾間女龍校係港島區, 諗緊報唔報K1? 值唔值得為龍放棄LH
   8    0    0    0

回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

如果係聖保祿會考慮下。可以考咗先,收再慢慢諗。

yes, SPK ! 如果直上間小學係心儀, 當然去馬~港島好多半龍女校選擇,  好過三年後又同外校生一齊爭..

就係想報聖保祿同聖心, 不過我先生話好遠,已經有LH, 仲咩要去到咁遠, 攪到我心大心細. 同埋唔知一個鐘車程對讀幼稚園小朋友係咪好辛苦

回覆:pollywcw 的帖子

一個鐘對於兩三歲既小朋友會比較辛苦。我估大小小會好d。比如萬一小朋友係車度想去廁所忍唔忍到。。。

引用:就係想報聖保祿同聖心,+不過我先生話好遠,

原帖由 pollywcw 於 16-07-22 發表
就係想報聖保祿同聖心, 不過我先生話好遠,已經有LH, 仲咩要去到咁遠, 攪到我心大心細. 同埋唔知一個鐘車程 ...
我自己個人意見,一個鐘車程太離譜。
要你返一份工,來回加埋2個鐘車程,你自己可以接受嗎?仲要一返最少3年,分分鐘鐘連小學中學,十幾年,你自己接受嗎?
如果好心儀就搬屋。
LH好好,包你讀過唔會想轉校。

我打去問過校車, 佢話我屋苑係中間站,大約45分鐘車程. 我又諗過就算德望都要45 分鐘, 唔知係咪過海就覺得遠D. 有諗過小一先去考, 但我相信冇咩chance.

仲有GH都係九龍龍校

回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

SPK SH St Claire 真光

呢4間都值

回覆:siden 的帖子

龍校當然好,亦值得去讀,但如果住咁遠,應該認真考慮下搬屋的可能性,小朋友這樣舟車勞頓是辛苦的,過海保姆車車費貴來不值的(識得朋友付校車費比學貴還貴),倒不如用慳回來的車程和車費跟小朋友去玩樂更值得。其實45分鐘車程不算長,但一般保姆車都會早回校,即往往要提早一小時出門,上午班起床會辛苦,下課後往往會累到在車上睡著;下午班可能要匆匆忙忙吃午飯,下課回家坐車又累。如果考上龍校小一,係咪連續九年也這樣過海?

我唔會。坐車時间可以用來上其他活動,對於考小一來講都好重要。时间去洒坐車好无谓。

回覆 pollywcw 的帖子

德望小一仲有公開招生, 聖保祿冇,自己衡量.利伸: 住九龍,女兒讀緊類似LH的名幼,以上兩間都報了,德望reject 聖保祿 wait list

引用:我打去問過校車,+佢話我屋苑係中間站,大約4

原帖由 pollywcw 於 16-07-22 發表
我打去問過校車, 佢話我屋苑係中間站,大約45分鐘車程. 我又諗過就算德望都要45 分鐘, 唔知係咪過海就覺得遠 ...
過海過西隧?
因紅隧一塞車,可能2個鐘先返到屋企或學校。

除非搬屋,住九龍GH,港島SPK,車程太耐真係吾建議。

SarahGil 發表於 16-7-22 18:05
回覆 pollywcw 的帖子

德望小一仲有公開招生, 聖保祿就冇,自己衡量.利伸: 住九龍,女兒讀緊類似LH的名幼,以 ...
依兩間真係超難入,我估差吾多全香港生女既都會報。吾好話讀,係自己住屋苑附近見有小朋友著依兩間校服都吾易。

報左先,收左再考慮

校車負責人話返學行西隧放學紅隧, 一個鐘內必到. 其實之前冇諗過要報港島kg, 但最後有好多過內人都話避得就避小一一戰, 有龍揀龍 .九龍除咗GH, 培正同民生又唔太like. 但港島四閒龍女校我都鐘意. 我都有認真考慮車程問題,所以已經check 時間校車路線先決定報邊間. 我諗剩係試spk, 因為係自己學校校車. 其他3間都係要自己搵保母車, 加上保母車唔停學校唔安全. 好多謝大家意見

考到後先諗搬的問題。SPK 有好多九龍/將軍澳的學生。

其實小朋友喺幼稚園階段應該係「愉快學習」,每日返學要一個鐘,這有可能令小朋友覺得返學好辛苦,更有機會令佢討厭返學,所以一定要諗清楚
‹ 上一主題|下一主題