用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

各位

我個女叫我幫佢 law (萬用筆袋, 外套, 雨衣) 幫佢放入locker, 唔想禮拜一 law 咁重喎, 都好啦..

thanks

原帖由 YeungSiuB 於 09-9-7 09:41 發表
各位早晨!

學校網頁有班相睇呀!
:lover:

大家早

各位

開完家長會.

第一次見到新校長 & 一班老師感覺佢地好積極又熱誠做好教育工作.
(原來學校有咁多老師, 各方面都有照顧到學生, 好有範模).

好感恩, 囡囡可以係馬基學習.

聽到各科老師解釋課程對教學理念都加深左, 希望慢慢可以跟得上.

hi Gabrielma

禮拜六, 我大頭蝦唔記得帶妳手提, 搵唔到妳, 相認唔到.
(我都嘗試望下有/無機會同大家相認.....)

原帖由 Gabrielma 於 09-9-7 12:35 發表
正如家長日老師所講, 可以將各科作業先交回學校, 到有功課先派比小朋友做, 咁小朋友書包會冇咁重!  另外這星期會先教 phonics, 都唔駛帶英文書!

家長日班主任都有講頭一個月中文堂會普通話+廣東話, 英文堂就英文+ ...

我同囡囡講書包好重, 佢自已堅持一次過帶晒中英數作業+書本超過1X本, 我叫佢唔使帶英文書啦, 佢又唔制.....唔知佢頂唔頂得順....

原帖由 cyhk2006 於 09-9-7 12:41 發表

個仔今日呻個書包好重,我都解釋多一次比佢聽,拎一次之後,就唔洗日日帶來帶去了.

THANKS

有時小朋友堅持都幾..... = 我個女係要帶晒D作業, 好似做苦工咁

不如, 同老師講下, 由老師再提點下,  可能有轉機

原帖由 creamymami2007 於 09-9-7 14:41 發表
我剛致電學校查詢, 於4:15會將功課擺上綱, 大家請留意!!

我嗰大牛話書包好重, 可能我嗰大牛有潔癖, 佢話係操場排隊唔會將書包放落地, 佢話嗰書包好靚好怕會弄髒 我建議佢回家後幫佢清潔, 等佢可以唔駛咁重 ...

寫張 note 放係手冊, 請佢 call back...

原帖由 creamymami2007 於 09-9-7 16:09 發表
我嗰班主任好難找, 因為有很多家長找她, 我唯有叫大牛如果好攰就放落地下, 我回家先同他一起清潔吓

我心情好緊張, 好想快d有家課上綱, 等我可以睇吓大牛寫字既功力有幾強 ...

hi Yeungsiub

please check pm

好呀, 下次再相認過....

妳問下仔仔, 後面女同學係唔係我個女 ?

dictation revision booklet >>> 無講過, 我估係 keep 住先掛.

9/10 英默 - 併音 (b, m, t, ......) 我都係抄返腦網上手冊.

原帖由 kcm 於 09-9-7 20:25 發表
tramtram,

我星期六都冇機會同你相認 (下次一定要見下你... ),但好開心同左gabrielma相認,佢真係好好,好NICE架! 希望大家互相支持啦!

我想問下你地D小朋友有冇講dictation revision booklet 係幾時用? 因我個 ...

我發覺收中,英,數作業放係學校, 原意係好, 但運作上亂左少少, 琴日, 老師寫手冊叫囡囡帶某一本, 但其實已交了, 我都係寫張 NOTE 比老師跟進下, 希望搵得返...

原帖由 creamymami2007 於 09-9-8 11:27 發表
我有試過留note寫在通訊欄, 但沒有覆, 我都明白, 開學會好忙, 我哋有成32個學生, 若每個學生致電給佢, 可能佢會好暈

THANKS

d 書 booklet 都幾好, 如真係有時間可要預先溫習下.
原帖由 jk923 於 09-9-8 11:20 發表

呢本默書範圍到要默書前1個星期就會寫手冊,多數早2日就會叫佢地抄1次當功課,順便溫習。

d兩日功課 + 書都成10本, 幾係野 ...

我睇過囡囡2件係28號, 著上身又ok 喎, 我估幫妳買錯了碼數 (sorry), 妳訂左了, 我可以幫妳去換, (我公司行到過去) 真係 ok 嫁.

再聯絡.

原帖由 sarali 於 09-9-8 19:01 發表
tt,
吓 1X本, 我暈低o拿......我儘量會幫佢執, 因我唔想個書包太重.....
頭先我老公去太子換衫, 居然話冇貨, 要訂, 都幾耐o架.....攪錯呀, 我尋日打去問 26 可唔可以換返 24, 個女人話可以, 仲話比返 $2 我,  大佬,  ...

我囡囡都調左位坐後左喎...

佢一時時啦.
老師交帶佢做的事, 佢係會落力做過我叫佢做.

擺係功課袋老師會收.

原帖由 kcm 於 09-9-8 20:19 發表
多謝大家的解答.

tramtram,

我問左了,我囝囝話唔係, 問佢係邊個,佢話今日老師再安排坐位.

你囡囡好叻,我叫我個囝交2本作業比老師,最後佢冇交,我真係投降

...

Phonics Booklet 1 (粉紅色) A4 SIZE.

我囡囡都係咁, 英文 WS 我搵唔到, 佢話好似交了, 掂知係書台到

大家加油...

原帖由 kcm 於 09-9-8 20:43 發表
請問英文功課PH (P3-P5) 是什麼? 我囝囝話唔知,個書包又冇? 真係唔知我要問到幾時...

係啦...

原帖由 kcm 於 09-9-8 21:33 發表
tramtram,

唔該你呀! 不過真係搵唔到,叫亞囝明日問老師.

wellcome....

原帖由 loklokparent 於 09-9-9 01:54 發表
Hi dearest all,

my son is studying at 1A ,hope to chat with you all in the future:loveliness:

loklokma

please check pm

原帖由 kcm 於 09-9-9 09:48 發表
亞囝書包都好重呀!

tramtram,

我個今早話你個女原本坐係佢後面,你個女好醒呀一早知.

wellcome,

妳囡囡係邊班 ?

原帖由 geldschaf 於 09-9-9 13:34 發表
女兒剛進小一,有些疑問,希望高年級的家長不吝賜教:

同意.

原帖由 cyhk2006 於 09-9-9 09:22 發表
其實老師都收左d練習啦,唔知點解個仔既書包,都好似越來越重.

原帖由 cyhk2006 於 09-9-9 16:18 發表

我個仔都係啦 ~~~講左幾日盒木顏色都仲係書包,都唔知佢唔記得,定覺得個書包唔夠重,想再重d.

佢自已話做晒, 但 check 時發覺做漏左2行英文....

妳囡囡好叻呀, 記得出力讚下佢, 會一日好過一日, 佢慣左流程就得嫁啦.

妳可以輕鬆好多.

原帖由 sarali 於 09-9-9 20:10 發表
tt,
傻啦, 都唔關你事, 可能你買嗰日已經冇晒 24 , 所以佢哋比咗 26 你囉, 今日著上身又 OK 喎......真係唔該晒你呀.......行咁遠都肯幫我......錫晒你....
你個女啲家課 ok o麻 ???????? 今日大部份都做晒,   差小 ...
‹ 上一主題|下一主題