用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

恭喜妳.... 有進步, 即係d個方法對佢係 work, 小朋友好中意有自主 (做得好) - 佢自已有自信  
(唔好) 比人鬧都要企定定.

另一招都幾好, 選擇 A or B, (例子, 當食飯時佢唔願意食, 我會叫佢選食 3/4 啖, 佢掂選都要食多少少, 我可以滿足, 佢地覺得有彎轉都會易接受)....

原帖由 creamymami2007 於 10-4-27 14:55 發表
我都同佢約法三章, 佢好似好d, 但溫習態度仍然有待改善, 因為在假期溫習態度好差, 只是溫了中文一科, 結果成績只得6x, 佢話冇唔合格巳經好好, 我險些比佢激到暈低

...

我都想請教妳, 佢自已溫習係唔係連同佢試默都無, 我習慣叫囡囡自已溫, 最後同佢試默下, 但發覺佢好"軟皮蛇" 拖拖下, 到同佢試默時, 好多都唔熟...琴晚, 又係咁攪到"炆" 時, 最後, 叫佢自已溫返下就算, 哎, 真係要忍心D, 等佢自已上心D學習.

原帖由 creamymami2007 於 10-4-29 16:31 發表
多謝你提我呀!!!

我都過唔到自己感受, 因為始終佢都係6x, 我應該好似你咁樂觀, 讚吓佢!!! 等我今晚試吓同佢傾吓!!!這2個星期我放手比佢自己溫中文及英文默書, 佢居然好快就懂, 我才發覺我之前可能用錯方法同佢溫,  ...

大牛好生性.....
原帖由 creamymami2007 於 10-5-6 13:32 發表
我大牛係自己溫完主動叫我同佢試默, 默完唔識我會叫佢睇一次, 將佢錯既字寫落本佢自己喜歡的薄仔, 將佢忘記既筆畫用紅筆寫, 等佢印象深刻d, 然後同佢講我會第2日再同佢試默, 佢會好用心行埋一邊自己再睇吓, 我又會提 ...

如果真係還左, 同學校傾下, 應該可以 CHECK 得返.

原帖由 pearlpytai 於 10-6-3 21:26 發表
請問各位家長有沒有接過學校圖書館通知小朋友確定已還書, 但回覆尚未還, 不准他借書.

係啦, 同佢傾下先...睇下什麼問題 ?

原帖由 creamymami2007 於 10-6-3 14:01 發表
我大牛這兩個星期鬧情緒, 不肯溫書, 默書又唔識, 考試又好抗拒溫習, 我應點做好???

pingping1128

妳放心啦..... 馬基家長好熱心嫁, 一定有人幫到妳.

原帖由 pingping1128 於 10-6-11 15:37 發表
請問你們知唔知叩門面試是幾時呢?
面試時會考怎麼呢?
唔知幾時先收到學校電話通知面試
依家個電話一響就緊張mouth:" />
thanks!
暉智媽咪

大家好

老師好快手, D卷都改好晒....

jk923

想問下妳, 成績表係唔係會寫埋下年讀咩班嫁 ? 我個女好想繼續同佢d best friends 一齊.

原帖由 jk923 於 10-6-21 20:10 發表

我聽到都'鄧'你辛苦,其實有無諗過自己教/湊返,會唔會大牛引你地注意呢?可能佢有好多野係明,識的,但就唔肯好好做出黎。大牛媽,試試同佢傾下,我記得你個筆盒獎勵方法,大牛都好肯聽話,試下呢段無功課的日子同佢傾下佢想點安排假 ...

大執位了.

不如大家統計下年仔女讀邊班 :-

tramtram (囡囡) 2D
(佢好失落, 好多 BEST GRIL FRIENDS) 唔同班

我以為妳會同囡囡轉普中班
原帖由 YeungSiuB 於 10-7-12 10:53 發表
我囡囡出年都係E班呀, 仲有無其他同學仔呀?

please check PM

原帖由 YeungSiuB 於 10-7-12 14:09 發表
我都想同你囡囡做同學呀, 不過老師唔收佢!要再努力惡補下!

暫時2C 好強喎
原帖由 creamymami2007 於 10-7-16 14:55 發表
tramtram (囡囡) - 2D
stanleycccheung - 2C
cyhk2006 - 2C
YeungSiuB - 2E
creamymami2007 - 2C

好提意...................

大家一齊升班, 有意思

版主出來做野啦...

原帖由 stanleycccheung 於 10-7-19 10:43 發表
我記得上年學校網上有班別資料 Download. 留意吓, 今件應該照舊, 如果冇, 為有打電話番學校晌問。

不過話時話, 我地究竟仲屬唔屬於呢個 "俱樂部", 係唔係要升班, 還是閞番個 2010-2011小二俱樂部? ...
‹ 上一主題|下一主題