用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 嘉諾撒聖心
go

學之園 vs 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

一般人都會揀聖心啦, 因為有私小back up.

但如果個心係好喜歡LH, 唔想過海(過海校車費最少都要$1,500), 有廿分揸手, 可以考慮下呢三年LH, 之後用廿分抽廿分必入既天主教女校e.g. ST Rosa, 聖家, SPC . ( 當然聖心私小會出名過呢三間小學, 但津校勝在免費).

w_y  St Rosa 20分不是必入, 今年SPC 20 分好似(好似呀!) 有幾個要WAIT 左至入.  發表於 12-7-11 18:27

marwai_1030 發表於 12-7-12 16:15
谷成咁? 但LH畢業生多數去新型直資學校,除非佢改變教學模式,好似KV傳統學校類型, ...
LH星期六上的是1.5 hr 的面試班, 只是K2 下學期和K3 上學期要上, 其實是小一模擬面試. 而不是補課.
谷方面, 我可以講一下, 上課是活動教學, 學生都是愉快學習的. 不過到K2 下學期, 是有一定功課量的. 一天約三樣功課. 星期五加埋閱書報告工作紙, 會有6-7樣功課. 我覺得都幾多.

"點評sheffield  好多媽媽都好欣賞的安排呢!"

我欣賞學校既安排0架
所以揀學校真係好個人感受, 又要睇小朋友適合與否.
‹ 上一主題|下一主題