用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 嘉諾撒聖心
go

學之園 vs 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

我係第一次起呢度問問幫, 希望各位幫幫手。

小囡好好彩有兩間幼稚園收了.
但老婆到現在還心大心細.

有時傻到想要個囡讀哂兩間.
所以望大家能幫手分柝

學之園(英普pm)

嘉諾撒聖心幼稚園(am)

***學之園***

優點:

1) d, 最少唔駛過海

2) 語景好, 不用出去補英文/普通話

3) 課程應該較聖心深d, 就算出去叩門都應該易d.

缺點:

1) .
原本, apply 個陣, 呢個唔駛concern, 因老婆當時做嘢份人工都好okay. 但因為4月婆婆身体出現問題, 老婆要做回全職mama. 呢個都係佢想. ....估計呢三年幼稚園學費可付担, 但日后給她讀直資,私校就較勉強.

2) 冇小學back up.
因為老婆冇做嘢, 應該唔會比囡囡讀直資,私校. 當然, 如派得唔好, 當然都會考慮較平的私校...如德雅.

***聖心***

優點:

1)
.

2)
有小學back up, 估計有80%可直上.

缺點:

1)
.
要好早起身.

2)   因為本人/太太英文係正常, 不時native 果種. 所以一直都冇特別跟她講英文. 担心她日后上小學會很吃力.  

3)
小學係半日, 老婆不能出來做嘢, even part-time 都唔得.

4)
小女是2008年年尾出世, 係超大女, 上星期去取校服, compare 其他小同學高出大半個頭, 老婆担心囡囡太特出. 對心理唔好.  因小囡巳經108cm 高.

太太一直都係想小朋友日后讀傳統女校 (, 天神, st mary).

小女有20 (宗教).

我和太太都應該99%不會再要小朋友.  除左中左六合彩.

如果咁的環境, 應如何選呢?

3    0    0    1

補充下: 估計老婆係較like 學之園, 但佢又担心三年后的抽唔到好小學.
好多朋友都話聖心of course....佢又係天主教徒.   其實我以為佢會較like 聖心.

must go to SH, 100% primary school back up!

Top school in HK!

我會揀聖心, 因為合乎你既經濟原則, 慳到既錢可以出去上英文班~ 同埋有小學BACKUP~

回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

Needless to think, must be SH.

如果揀讀sh下午校, 可以在首輪1揀st mary 嗎???
老婆就係担心, 萬一好彩入讀天神個d, 囡囡英文/普通話跟唔上.

siden 發表於 12-7-11 14:58
Needless to think, must be SH.

所以我未出手, 其實讀邊間冇所謂, 唔好要呀囡讀兩間都okay>

回覆:joebabb_bobo1 的帖子

SH 同st Mary 一樣好!

我都唔明你,點解20分大機會入SH下午都未滿足;偏要搏20分機會不太高的st Mary or 天神。

今時今日出生率咁高,你夾硬搏st M or 天神,小心貪字得個貧!

w_y  如家住九龍又無可厚非的.  發表於 12-7-11 18:51

If you don't want your kid to get up early, you may consider to swap to SH pm session.  SH pm change am has long waiting list.

siden 發表於 12-7-11 15:04
SH 同st Mary 一樣好!

我都唔明你,點解20分大機會入SH下午都未滿足;偏要搏20分機會不太高的st Mary or  ...

唔係我, 係我太太.   我都以為佢會like SH 多D,  但呢幾個月來睇, 我知佢想呀囡讀學之園多D, 但太多人話佢傻, 所以佢心大心細.  我明我太太出發點係想個囡好, 唔想CHOICE 錯.  佢日日祈禱都問天父同一個問題.....天父,主耶穌唔煩, 我都煩.

一般人都會揀聖心啦, 因為有私小back up.

但如果個心係好喜歡LH, 唔想過海(過海校車費最少都要$1,500), 有廿分揸手, 可以考慮下呢三年LH, 之後用廿分抽廿分必入既天主教女校e.g. ST Rosa, 聖家, SPC . ( 當然聖心私小會出名過呢三間小學, 但津校勝在免費).

w_y  St Rosa 20分不是必入, 今年SPC 20 分好似(好似呀!) 有幾個要WAIT 左至入.  發表於 12-7-11 18:27

我會選擇聖心,既然媽媽唔需要返工咁可唔可以自己湊佢返學,慳返校車費

四隻貓 發表於 12-7-11 15:33
一般人都會揀聖心啦, 因為有私小back up.

但如果個心係好喜歡LH, 唔想過海(過海校車費最少都要$1,500),  ...

其實我唔係好明我太太想點!!!!!!!!!!???? 好無奈!!!
同佢講讀聖心LA, 佢話小學係半日, 出唔返來做嘢.  又話遠, 又話咁,..  話返佢咁你又APPLY..咁跟住就黑面....話好煩.
同佢講咁讀LH , 佢又話邊個邊個話"聖心都唔讀咁浪費, 三年后冇好少學就會后悔."

我知佢係LIKE 學之園多D, 但佢所有朋友冇一個SUPPORT 佢,  所以先咁.  
佢又怕三年後, 入唔到任何一間天主教女校(聖家/ST ROSA etc).... 好似害左個女咁.

以家我最怕佢真係要我個囡讀哂兩間.   佢巳經問緊個囡好唔好, 個囡話好, 但要返屋企食飯......!!!!!

注意,LH教的比聖心幼稚園深!聖心自己唔教下的話,出去考試冇著數的。
另,聖心學費係平,但車費要$2000呢!因為要行西隧…
你要睇睇你住個個位有冇保母車到呀!
當然,你一心諗住會上聖心(無論私小定津小),聖心是絕對好的選擇!HL永冇back up,2年後你會好痛苦…

其實天下父母都係想將最好既野俾小朋友。可能你太太最近壓力大始終老人家身體唔好都會擔憂。一定有方法解決和選擇。不過我自己唔同意小朋友讀兩間幼稚園。我小朋友黎近會讀PN,但我都會同佢考有BACKUP既小學既幼稚園,因為我唔想係佢K3時再痛苦1次,即使我先生覺得冇咁既必要。加油

回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

St Mary's 學生成績好過聖心, 但20分想入唔容易. 太多人爭

‹ 上一主題|下一主題