用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文好的方法
樓主: gram
go

中文好的方法   [複製鏈接]

要睇小朋友學校要求! 我囡升四,睇得明金庸,睇好多衞斯理,亦喜閱名著如西廂記,四大奇書白話版也看了不少。但中文仍得77,反觀一些同學靠補習而少閱讀卻高分。我囡話佢自己答題太長,老師問:為甚麼X,囡答:因為Y所以X,結果由“所以”開始嗰部份被當作多餘而扣了很多分。但實際上老師要求嘅係唔完整嘅句子。 唉,啱嘅就話易跟,錯嘅有千百款,好難捉摸!

hagupit  上到中學就見到效用  發表於 13-8-2 13:12
978212  啱,中文睇書多未必成績好,好多小朋友睇書只睇故事情節,我個仔就係呢款  發表於 13-7-17 16:21

Obiepapa 發表於 13-7-15 13:42
讀書是要有興趣,考試是需要方法。要應付學習並拔尖,小孩必須訓練速讀(理解),速記(總結),速寫(表達 ...

你講得好啱!  

樓主話好痛心啲父母買咁多補充俾小朋友做, 佢個講法好容易令人有個印象係只要睇夠書就一定唔使做練習, 佢小朋友中文考試好, 掌握咗技巧, 當然唔使做練習.  

中文好不等於考試成績好, 我囡就係未掌握到答題技巧,  一味長篇大論, 驚死答漏, 所以都係要做啲練習去操練技巧, 無計!

我囡學校小一下學期開始作短文,小一下學期考試都有考。

gram 發表於 13-8-4 02:46
是,有些不知所謂的學校小一已在考試時考寫賀卡,把三年級Tsa的在一年級考,結果,當然死晒.....小朋友大部份不 ...
好彩寫作係小女強項。佢平時都鍾意寫吓嘢,有本簿帶喺身,其實我唔知佢寫乜,亦冇特意要睇,佢俾我睇過少少,有故事,有生活上小事,內容數十至數百字不等,我由得佢自由發展。
‹ 上一主題|下一主題