用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文好的方法
go

中文好的方法   [複製鏈接]

178    0    2    0

回覆:gram 的帖子

thanks for your sharing ! 一言驚醒夢中人。用漢字500個set 書ok 嗎?有什麼中文書推介比初小生?

回覆:gram 的帖子

喜洋洋真的不俗,

引用:thanks+for+your+sharing+!+一言驚醒夢中人

原帖由 chanti 於 13-07-13 發表
thanks for your sharing ! 一言驚醒夢中人。用漢字500個set 書ok 嗎?有什麼中文書推介比初小生?:iloveit ...
漢字500啱幼稚園小朋友多D, 我個K1識讀成set了.

回覆:中文好的方法

我大囡小二, 佢有睇老夫子, 都學到成語, 尤其個句"耐人尋味"

我都同佢講, 只要圖書館借到的書, 有興趣都可以借. 喜洋洋都有睇. 最近借咗本漫畫西遊記佢睇, 唔知睇唔睇得明呢?

很好的分享,謝。

回復 gram 的帖子

其實好明白閱讀的好處, 我小女很多看書, 一有時間便看, 但只看英文書, 所以好她英文很好, 但中文不合格, 為了培養她看中文書, 我已買了很多不同種類的書給她, 但是也從來不看, 只是, 我有時間時, 和她一起看, 但她也不會看太久....... 所以中文也一直差, 有沒有什麼好提議?

kittykat8p  me too, my Chinese is quite bad as well. Sometimes, he asked me the meaning of poem, i don't really know how to answer...............  發表於 13-8-29 08:32
moondream3003  我仔都係。  發表於 13-7-23 22:45

要睇小朋友學校要求! 我囡升四,睇得明金庸,睇好多衞斯理,亦喜閱名著如西廂記,四大奇書白話版也看了不少。但中文仍得77,反觀一些同學靠補習而少閱讀卻高分。我囡話佢自己答題太長,老師問:為甚麼X,囡答:因為Y所以X,結果由“所以”開始嗰部份被當作多餘而扣了很多分。但實際上老師要求嘅係唔完整嘅句子。 唉,啱嘅就話易跟,錯嘅有千百款,好難捉摸!

hagupit  上到中學就見到效用  發表於 13-8-2 13:12
978212  啱,中文睇書多未必成績好,好多小朋友睇書只睇故事情節,我個仔就係呢款  發表於 13-7-17 16:21

回覆:YolandaTam 的帖子

讀書是要有興趣,考試是需要方法。要應付學習並拔尖,小孩必須訓練速讀(理解),速記(總結),速寫(表達),三種雞精大法。

HaYi  agree, 只睇量 唔係好幫到成績, 有時操習作會有用, 不過我個2樣都係太少, 未達標..  發表於 13-8-9 21:12
978212  考試需要方法  發表於 13-7-17 16:22
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

gram 發表於 13-7-11 23:50
很多家長想小朋友中文好,分享下。
要語文好, 個個老師都一定要說多看書,這是事實。一定要大量閱讀,看什麼?? ...

同意,多謝分享!

我同意要語文好, (包括中英文), 一定要多閱讀, 培養閱讀課外書的習慣, 奈何, 為應付考試, 很多家長買大量補充練習給子女操練, 小一要做小二程度, 永遠要做高一級, 使子女疲於奔命, 失卻學習興趣,

在繁忙的功課中, 我仍然維持每天30分鐘親子閱讀, 小女的中英文都是一般, 但我仍希望堅持, 因為閱讀不但可增加識字量, 亦可訓練思維, 相信她一生受用

Obiepapa 發表於 13-7-15 13:42
讀書是要有興趣,考試是需要方法。要應付學習並拔尖,小孩必須訓練速讀(理解),速記(總結),速寫(表達 ...

你講得好啱!  

樓主話好痛心啲父母買咁多補充俾小朋友做, 佢個講法好容易令人有個印象係只要睇夠書就一定唔使做練習, 佢小朋友中文考試好, 掌握咗技巧, 當然唔使做練習.  

中文好不等於考試成績好, 我囡就係未掌握到答題技巧,  一味長篇大論, 驚死答漏, 所以都係要做啲練習去操練技巧, 無計!

回覆:中文好的方法

以我自身經驗,我由 K 已看大量圖書,由童話起本地中外古典愛情鬼故你講得出的我都應該看過。除此之外我母親也會給我補充練習,所以我直至高小中文科也是全級頭三位。上到中學成績也維持中上,但會考成績只有 credit, 我覺得我是欠缺答題技巧。

回復 gram 的帖子

福爾摩斯﹑老鼠記者......any more suggestions?  Thanks~~~~

‹ 上一主題|下一主題