用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? ...
樓主: pollywcw
go

如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [複製鏈接]

住西九龍PN會讀LH, 眼見好幾間女龍校係港島區, 諗緊報唔報K1? 值唔值得為龍放棄LH
   8    0    0    0

就係想報聖保祿同聖心, 不過我先生話好遠,已經有LH, 仲咩要去到咁遠, 攪到我心大心細. 同埋唔知一個鐘車程對讀幼稚園小朋友係咪好辛苦

我打去問過校車, 佢話我屋苑係中間站,大約45分鐘車程. 我又諗過就算德望都要45 分鐘, 唔知係咪過海就覺得遠D. 有諗過小一先去考, 但我相信冇咩chance.

校車負責人話返學行西隧放學紅隧, 一個鐘內必到. 其實之前冇諗過要報港島kg, 但最後有好多過內人都話避得就避小一一戰, 有龍揀龍 .九龍除咗GH, 培正同民生又唔太like. 但港島四閒龍女校我都鐘意. 我都有認真考慮車程問題,所以已經check 時間校車路線先決定報邊間. 我諗剩係試spk, 因為係自己學校校車. 其他3間都係要自己搵保母車, 加上保母車唔停學校唔安全. 好多謝大家意見

我都係咁諗, 考到龍校, 衰d 講句幼稚園嗰3年都可以以hea 下😂😂.自己住大角咀區, 其實去邊都唔係話勁遠, 但一聽到過海, 個個都會嘩一聲

讀LH既人通常都好鐘意 好少會走, 聽聞都係得2個轉龍校

我諗半龍要外補係宣道, 因為收50%上小學. 其他HIT既龍校, 大部份都可以直上小學, 反而唔洗外補. 不過我自己唔prefer kg 就要補習, 所以更想入龍校

幼稚園考唔考到龍校, 其實我覺得都係彩數·入到嘅會開心, 有需要咪外補, 冇話一定要or 一定唔要. 我相信上到小學先睇得清楚小朋友咩level , 如果我小朋友唔係band 1 level, 我絶對唔會一至五都補習谷佢上去. 我認為係要搵一間適合學校. 與其要做band 1最尾, 我會選擇做band 2第一. 宜家得2歳半人仔, 咁緊係考龍校博下, 都係上小學煩少d .不過我唔會理人地係暗谷or 明谷, 我會睇番實際需要
‹ 上一主題|下一主題