用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 補化學,補習社/私補好?
go

補化學,補習社/私補好? [複製鏈接]

如果拎B ( 我唔知你指邊個B, 我估係5*啦)
我諗你個小朋友既concept好清, 唔洗點補習架喇
佢去到中六,做多d pastpaper
就可以突破到

concept唔清, 可以補私補
但係我唔建議係補習社補所謂既exam skill
chem exam skill唔係太主要, 我覺得
始終理科, 你識就識, 唔識唔識
答案得1個
唔同你有exam skill你會岩左咩
最緊要都係小心, 做pastpaper, 睇下個marking
5** mathstutor

我講得清楚小小
chem問既野, 好多答案都好短
例如問你推斷隻chemical係乜
你只會寫個chemical個名落去
要洗要d咩exam skill呢?

當然, 有d問題係要你答長少少
例如點樣distinguish 果d chemical, 點樣test佢地 or outline個experiment
呢d就靠佢chem個sense同表達能力
如果你個小朋友表達能力麻麻地, 你都可以考慮下去補習社既
但講真, 我覺得你個小朋友勤力d, 做pastpaper, 然後睇ans
仲有用過補習
注意, 睇pastpaper既ans好重要

vvff82 發表於 13-8-7 09:19
小女跟你兒子的情況相似,只是其他同學都無補習,所以佢對是否一定要補習感到很困惑。

...
咁就比佢試1個月啦, 1個月$500蚊到 ( 出面d補習社 )

佢試完1個月, 就知幫唔幫到佢架喇!
‹ 上一主題|下一主題