用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 補化學,補習社/私補好?
go

補化學,補習社/私補好? [複製鏈接]

升中五,校內成績一直係B,無補習!覺得自己很努力,但始終很難有進步……

請問有無好提議?

小彬彬  k kwong  發表於 13-8-4 23:50
   6    0    0    0

回覆:vvff82 的帖子

補啦, 補習社會教考試技巧

睇自己需要
出面果D都唔一定有用

回覆:88muimui 的帖子

我都想佢試下,只是不知邊個好?

回覆:補化學,補習社/私補好?

同學,你學校攞B個range應該幾大架喎,介唔介紹透露你幾多分? 另外,好多人都話自己好努力,其實只係睇兩次書就算,你平時點樣溫書架?如果你平時有操練習,即一星期做最少5個鐘chem, 咁樣都係得條B,咁你要去補習架啦

如果拎B ( 我唔知你指邊個B, 我估係5*啦)
我諗你個小朋友既concept好清, 唔洗點補習架喇
佢去到中六,做多d pastpaper
就可以突破到

concept唔清, 可以補私補
但係我唔建議係補習社補所謂既exam skill
chem exam skill唔係太主要, 我覺得
始終理科, 你識就識, 唔識唔識
答案得1個
唔同你有exam skill你會岩左咩
最緊要都係小心, 做pastpaper, 睇下個marking
5** mathstutor

我講得清楚小小
chem問既野, 好多答案都好短
例如問你推斷隻chemical係乜
你只會寫個chemical個名落去
要洗要d咩exam skill呢?

當然, 有d問題係要你答長少少
例如點樣distinguish 果d chemical, 點樣test佢地 or outline個experiment
呢d就靠佢chem個sense同表達能力
如果你個小朋友表達能力麻麻地, 你都可以考慮下去補習社既
但講真, 我覺得你個小朋友勤力d, 做pastpaper, 然後睇ans
仲有用過補習
注意, 睇pastpaper既ans好重要

小兒補chem 前發覺毎次考試都有一兩條題目完全唔識, 佢話老師冇教過, 教科書亦揾唔到答案, 但有部份同學次次都識答, 後來發現佢d 同學都補一個名師, 細看果個名師d notes 見到完全唔識果d 題目的內容, 最後只好去補習了

cy.muimui  可唔可以pm我边間呀,謝謝!   發表於 14-8-15 14:42

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

私補都可以學skill ge
私補同補習社係2種唔同既模式
都係睇番自己接受到邊種, 同個老師教法都有關
睇下自己鍾意邊一種

回覆:小彬彬 的帖子

小女跟你兒子的情況相似,只是其他同學都無補習,所以佢對是否一定要補習感到很困惑。

vvff82 發表於 13-8-7 09:19
小女跟你兒子的情況相似,只是其他同學都無補習,所以佢對是否一定要補習感到很困惑。

...
咁就比佢試1個月啦, 1個月$500蚊到 ( 出面d補習社 )

佢試完1個月, 就知幫唔幫到佢架喇!

回覆:mathsstutor 的帖子

昨晚跟小女詳細傾過,佢對大部分topic的concept都很清,只是對某一個topic,唔知點解,讀極都唔識。

佢的確無一星期操五小時chem練習,只是在測驗或考試前一星期開始狂温。會在這暑假開始試下咁做(操pastpaper),睇下可以有幾多進步。開學後,通常都立即有測驗,便應知成效,到時再考慮補唔補習。

謝謝各位提點!

回復 vvff82 的帖子

depends on the personality of your son

簽名被屏蔽

回覆:小彬彬 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

跟隨''初中教育'', 為免全版都是補習班話題, 30/6/2014 起,

有關要求推介或推介補習班的主題一律請到''課外活動''發帖,

30/6/2014 後, 會員發表有關的帖子及話題都會被屏閉或移動,

再犯可能會被警告,敬請留意,

謝謝!!

版主示
‹ 上一主題|下一主題