用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! ...
go

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! [複製鏈接]

Re: 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急!

o甘啱呀 !!我又係 15 號 interview, 你幾多點呀 ??? 我個仔同你個仔一樣講野唔係好掂, 我都係捧住順其自然既心, 唔好比o甘大壓力自己.

potatoo 寫道:
謝謝各位媽媽的回應

hinhin.mami
我係上午十一時正,你呢?

哈哈!!! 同你一樣喎    認住你個大眼仔仔個樣先 .  你個日老公會唔會陪你一齊黎呀 ??? 另外, 你仲報左邊間呀 ???

potatoo 寫道:
hinhin.mami
我老公請咗假會同我一齊去呀!但上次個miss話只可由一位家長陪入,而家諗起都驚驚哋。你個公子圓碌碌好cuite呀!
我報咗~~鑽石山靈糧堂
                 九龍靈糧堂
                 創價
                 york
你呢?有冇相同?我仲有幾間考慮報唔報,因好多幼稚園都唔鐘意收細仔,報多幾間好似好D

我仲報左 york, st.nichola's, 根德園 & 創價.

st. nichola's 就 22號考. york 你收到信未呀 ??? 我仲未收到呀!!

patotoo,

oh ~~ 我係最last 個幾日先交 form.我諗無o甘快 lu....

我個仔指住你個仔張相以為係自己喎 !!     

我報左上午班, 你呢 ???

我唔係好識由九龍塘地鐵站個邊去喎, 我老公話好似2號小巴經, 你最好上車前問吓司機先.

我巳經收到 york 既信, 係 15號下晝 2:45. 上午去完又一村下午去 york, 呢個星期六真係充實, 但亞仔就無左午睡時間 lor....    

patotoo,

你個仔仔考成點呀 ?? 我個仔睇怕都.......    , 佢今早起身無 la la 發燒, 見佢食左藥退左燒咪比佢照考 lor. 佢一去到巳經好開心(因出面實在太多豬仔車)佢玩到唔想走, 咪唯有"昆"佢去厠所成機抱佢上去. 上到去佢又心思思要落去玩, 搞到我成個顛婆o甘捉仔. 入到去見老師時仲出事, 佢簡直係失控o甘係o甘攞"d"玩具玩(因佢返緊2歲班,佢當左係自己學校o甘), 好彩佢玩完有放好咋. 老師問佢野佢就採佢都傻自己係o甘玩(因佢唔係o甘識講野), 而老師要佢認生果佢就唔理人. 老師好早已經話比糖佢食又請佢飲野, 佢都唔係o甘唔理人. 玩到老師叫 bye bye 佢又唔捨得走. 哎...... 簡直係佢失控時我失儀.   

hinhin.mami

potatoo,

哎...啱啱又燒過    多謝關心

我個日試圖認吓邊個係你個仔, 但由於個個細路仔都差不多樣. 最後都係放棄, 我諗我同你"d"時間係差不多, 我個日既輪候號碼係 118, 你呢 ???

當你去完又一村再去 york 既話,你會發覺對比好大, 一間就地方寛闊, 人就無o甘多仲好多老師歡迎你 tim, 而另一間可能係(名牌)既關係所以好多人, 多到幾十人焗係一個地方,真係又辛苦又累, 去完之後人都散呀.

o甘你個仔考到既機會都好高喎~~~    ,你會唔會考慮讀全日呀 ??? 全日好似有 120 個位. 老師話最遲星期三會收到信, 如果ok 就 22號要交留位費,可以係交費既時候通知轉讀全日. 祝你好運呀!!!

hinhin.mami

potatoo,

依.... 你早我小小到咋喎. 你個仔個名o甘多筆劃, 第時千奇唔好唔聽老師話,如果唔係......   罰抄到抄到手軟, 唔止外籍老師靚, 係家長會到講解果個老師仲靚, 成個楊彩妮   o甘又好笑容喎   

我又幾鍾意全日喎, 因亞仔依家都返緊兩歲班都係全日既,幾好呀, 佢既自理能力都唔錯, 玩完玩具又識自動自覺放回原位(只限於係學校) 係屋企就要我拍手唱住 clean up please..... o甘佢就會執野. 真激氣 :tongue:  :tongue: 片片都係係學校到用左兩個月時間戎左.

hinhin.mami

qqchu008,

我覺得環境真係唔錯, 地方夠大, "d"老師年紀又唔係太大(純粹個人見解, 因覺年紀大個"d"老師巳經教到麻木唔係o甘有愛心) 學校又有視像可以睇吓小朋友上堂既情形.

225333,

你一日去晒o甘多間, 時間無撞咩 ??? 你有無散晒呀. 你小朋友o甘叻呀,o甘咪好大機會 lor....     ,其實環境我會鍾意又一村而教學方式又幾鍾意 york, 呢樣野實在太難諗  . 唔好諗o甘多啦, 等收到信先再算啦.

hinhin.mami

potatoo 寫道:
Dear all mum
我收到信喇!收咗仔仔讀上午班   
鬆一ロ氣

恭喜晒呀     , o甘你仲去唔去其他學校考呀 ??? 我仲未收到信喎, 唔知係咪唔收個"d"遲"d"寄呢 !!哈哈~~~ :tongue:

Re: 有冇又一村幼稚園

收o左啦~~~收o左啦 !!     , 真係好似個個都收喎.     你地會唔會考慮讀全日呀 ???

patotoo,

讀全日.....想過下 la, 因為唔想佢下晝係屋企無所事事成日睇電視 or 玩, 但今日打去又一村問過, 學費 $3150(唔係太記得,好似係o甘上下) x 12期+ 膳食費 $450/月 + 雜費 $1???/學期, 為起每個月都成 三千幾四千蚊, 都幾貴吓. 所以仲係考慮緊. 另外, 亦都等緊 york 既消息, 因有"d"上個星期interview 既 mami 巳經收到信. 希望可以係呢個星期六前知道收唔收, 如果收既, 我可能唔交又一村留位費, 因我老公比較鍾意深"d"程度既幼稚園.  都係個句啦, 收左信先再諗.   

hinhin.mami

potatoo 寫道:
hinhin.mami
嘩!乜讀全日o甘'容'o架!我今日打咗電話去york問點解8月已寄form到而家都未有得interview,個miss話我阿仔DEC才出世,所以遲D先會收到信。我諗york可能會收晒D大仔先,若有位剩才收細仔,所以我遲遲都未收到信 :-|

簡直係 "拿脷" tim 啦  

唔會掛~~york o甘樣"蝦""d"細仔    

potatoo.

york 都收o左啦 ....... 我諗我唔去又一村交留位費 lu. 其實我比較鍾意又一村既環境, 但我老公就鍾意 york, 可能係佢去聽york既家長會所以比較喜歡佢地教學方式 & 程度亦比又一村深.

potatoo,

多謝你先 ! 做人mami 緊係想小朋友讀得開心之餘又可以學到野. 無論係邊間讀都希望大家既小朋友有個愉快既幼稚園生活 la.

其實依家只不過係二選一所以選左 york, 但我仍然會去  in 埋根德園, 金巴倫 & 創價. 橫掂比左錢呀嗎緊係去埋 la.... 依家叫做定"d"有間ok既學校收左.  你個仔仲未考 york, 可能仲有機會做同學仔呢,     如果考到你會唔會讀呀 ???

hinhin.mami
‹ 上一主題|下一主題