用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! ...
go

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! [複製鏈接]

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急!

我30/9同咗阿仔報咗又一村,點知15/10就要interview,我個仔家吓仲未識講嘢,佢係細細仔29/12/03。我好想佢入到D間學校,請問要考什麼?著乜衫好?   
HI ! 我叫MATTSON 仔,

Re: 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急!

potatoo,

3年前or 4年前,小兒考時,印像中,

(1) 家長陪同入課室考;
(2) 單對單的;
(3) 問下什麼名字,年齡、男 or 女.......個人基本問題;
(4) 顏色;
(5) 叠積木;
........太耐啦,唔太記得詳細! 可能問下孩子誰照顧咁la!

我想長褲,有鞋有襪,已經可以,小朋友細,學校一般會要求底d,家長笑容+禮貌搭夠,小朋友怕醜,媽咪出口說,叫老師早晨la.....,令老師覺得媽咪有教小朋友的。

八掛下,點解咁想入到這間學校呢?

gobbytse
首先多謝你0甘快覆我,我好鍾意D間學校,D老師好親切,學校環境好,仲有係活動教學,全部滿足到我的要求。
我諗今次都.....
因我阿仔連你所講(3)(4)也不會。
Anyway我同阿仔都會努力,希望在明天嘛   

Potatoo,

The teacher asked my son to look at a mirror and point out his nose & mouth and recognise van, bus & taxi, etc.

My son was a small boy too.  He answered two questions only and was admitted to this school.  He failed at several kindergarten in Kln Tong.  So I think it is not difficult.

請問又一村幼稚園學費幾錢? 雜費 , 校車到沙田 幾錢呢

謝謝
:-)  :-P

Hermia
如果係要指眼、耳、ロ、鼻、車等,阿仔應該冇問題,多謝你的回應,我而家有少少少信心,係呢你佢個小朋友讀得開心嗎?

PIGPIGMA
我剩係知學費要$2080,雜費就唔知。

potatoo,

pls check pm!

mandy yu

半日班-$2080(不包茶點費)全日班-$3600(己包午膳,茶點費)車費沙田-ヌ一村好像是約$800-820,因朋友兒子住馬鞍山,聽她提過.我住青衣,去學校是$820車費.面試方面,不用擔心,等你好消息

I also applied this kindergarten for my daughter and will have an interview on Oct. 15.  What is the difference between full day and half day? Any mom can give comment on this school as I cannot find any topic about it?  Does it have a lot of homework?

Sorry for so many question and thanks.

學校要K2才有全日班,校長說是教署規定.去年仔仔的功課,我覺得安排得適合他這歲數的程度,都是寫一些直線,橫線之類,假期(六及日)會有一至兩張工作紙,視乎家長的看法,因為有讀根德園的朋友女女,已在k1寫好26個英文字母.而仔仔今年k2轉了全日班,現在進度是:英文寫至F,中文今星期寫'男'及'女'字,數學寫'10'字,至於全日班和半日班有什麼不同,我覺得和讀幼兒園一樣,小朋友的自理能力會好些,老師說仔仔在校吃得一碗飯,他平時在家吃得少ヌ偏食,在學校就沒有這問題,校長在家長會說全日班在下午有約1小時的英文時間,如說故事,唱歌等.仔仔在學校讀得開心,同埋老師都細心,時常會主動打電話講講仔仔在校的鎖碎事....小小意見呢..

o甘啱呀 !!我又係 15 號 interview, 你幾多點呀 ??? 我個仔同你個仔一樣講野唔係好掂, 我都係捧住順其自然既心, 唔好比o甘大壓力自己.

謝謝各位媽媽的回應

hinhin.mami
我係上午十一時正,你呢?

potatoo 寫道:
謝謝各位媽媽的回應

hinhin.mami
我係上午十一時正,你呢?

哈哈!!! 同你一樣喎    認住你個大眼仔仔個樣先 .  你個日老公會唔會陪你一齊黎呀 ??? 另外, 你仲報左邊間呀 ???

hinhin.mami
我老公請咗假會同我一齊去呀!但上次個miss話只可由一位家長陪入,而家諗起都驚驚哋。你個公子圓碌碌好cuite呀!
我報咗~~鑽石山靈糧堂
                 九龍靈糧堂
                 創價
                 york
你呢?有冇相同?我仲有幾間考慮報唔報,因好多幼稚園都唔鐘意收細仔,報多幾間好似好D

我都係…15號面試9:00....
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

potatoo 寫道:
hinhin.mami
我老公請咗假會同我一齊去呀!但上次個miss話只可由一位家長陪入,而家諗起都驚驚哋。你個公子圓碌碌好cuite呀!
我報咗~~鑽石山靈糧堂
                 九龍靈糧堂
                 創價
                 york
你呢?有冇相同?我仲有幾間考慮報唔報,因好多幼稚園都唔鐘意收細仔,報多幾間好似好D

我仲報左 york, st.nichola's, 根德園 & 創價.

st. nichola's 就 22號考. york 你收到信未呀 ??? 我仲未收到呀!!

hinhin.mami
我好早就報york,八月已寄form,但到咗而家仲未收到消息。

patotoo,

oh ~~ 我係最last 個幾日先交 form.我諗無o甘快 lu....

我個仔指住你個仔張相以為係自己喎 !!     

llong10,

Thanks for your reply.  I hope my daughter can study full day class as her grandfa & grandma will let her do everthing when she is at home.  I want her to be more polite and obedient.

My daughter will have the interview at 9:00 a.m. this Saturday and hope that she can be success la.

原來o甘多mami15/10interview,到時一定好熱鬧!希望收晒我哋啦!

hinhin.mami
唔知d小朋友係咪唔認得自己呢?我比d相個儍豬睇,佢都係認唔到自己
係呢你報上午班or下午班?
‹ 上一主題|下一主題