用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

siulisa,
我來啦....
我公司搬去葵芳, 搬果日岩岩係亞仔第一日考試...

原文章由 siulisa 於 08-6-3 17:44 發表
JP
承妳貴言, 多謝哂先
不過八字都未有一丿

Joanne
通常都係皇帝吾急, 太監急ga la
希望大家都得la

必必

hello   

Zoey,

這個星期六去荃灣區管樂團試音, 係唔係好似考皇家試咁多樣? 聽聞唔易入...

原文章由 Zoey 於 08-6-3 20:32 發表
fion414,

仔仔最後有冇遞到樂團 appn form?  幾號 audition?

hhma,
我仔2次都係報荃灣區, 我諗下星期有分紙出, 可惜趕唔到星期六比音統睇...

原文章由 hhma 於 08-6-3 22:26 發表
JP & Zoey
好失望呀, 呀仔四級得117咋
真係無諗過, 我自己諗distin應該無問題架, 原來老師都係甘諗.  份result寫既comments既內容都唔足以扣佢甘多分.  scale話佢fast response, 但扣佢4分.  不過我同老師無係呀仔面 ...

Zoey,
自選歌可以叫亞仔吹返之前五級考試歌, 但佢視譜係最弱...
原文章由 Zoey 於 08-6-3 23:47 發表
fion414,

考自選一首 + 視譜, 有時會問一兩個音階, 比考試輕鬆嫁.

我覺得考團比考班易一些, 而且一般管樂手比弦樂手少, 所以入團率可能會高一些, 如弦樂小提琴, 競爭會好大. ...

Khmama524 / siulisa,
我次次都係考試前兩個星期幫佢溫下書, 考試果幾日佢自己攪點...

Zoey,
真係多謝妳寶貴資料!

原文章由 Zoey 於 08-6-4 12:15 發表

fion414,

咁不如 li 兩日嘗試係視譜方面落下功夫丫, 吹下 d 新歌仔或者拎本考試 sight reading 書黎練練, 因為視譜對考團黎講都幾重要, 只要考入左, 妳仔仔係樂團入面, 一定 train 到視譜既能力 !  比 ...

zoey,

上次音統試音剛巧黑雨, 昨天先通知改期(7月5日), 咁岩撞正數學比賽, 打電話比音統想改期, 但佢地又冇回覆...
我想問下妳囡囡試咗音未? 難唔難考?

[ 本文章最後由 fion414 於 08-6-15 18:36 編輯 ]

joanneka,
我仔都係今日考完, 一身鬆晒!

zoey,
岩岩打比音統, 佢話要等星期六先通知到樂團經理改時間, 仲叫我唔洗再打電話, 到時樂團經理會CALL我...

我地最貴本都係英文書, 今年書單未出, 舊年要$248...$_$
原文章由 M&A Mom 於 08-7-3 18:19 發表

可能某d書商8月都未齊,米等開學先一次過!
matthew 今年上學期齋書都$1,5xx,本F.1 eng book要$13x

跟手細女小一又唔知幾銀
matthew 考4 級琴又要另報聆聽班

everything is $$$$$$$ ...

Zoey,
亞仔改12/7先面試, 我睇佢機會都係一半半...

joanneka,

我地定咗2日可以返學校買新書, 可能年年有3本英文故事書&4本英文常識要考, 可以一早買定向暑假溫習.

M&A Mom,

亞仔向青苗琴行, 依家6級每小時收$365, 我覺得一般啦...

價錢&老師都係一般
你嘅一般係價錢一般定老師一般 [/quote]

我冇問佢, 只知佢係北京老師,part-time tune琴...

請問會唔會知道老師既 qualification 嫁 ? [/quote]

JP,

我地今年又轉英文書, 依家英文書&普通話書仲要等出新版開學集體先買得到, 原本想暑假溫習都唔得...

fion>>

Which textbooks? I have 2nd hand F.1 .

Mandy>>

I used to ask senior form parents for 2nd hand secondary school textbooks. It saves $$ and is environmental friendly!! ... [/quote]

Zoey,

妳女入咗邊個團? 我仔就落選.
我覺得個團幾亂, 因為果次黑雨改期, 之後咁岩我仔有奧數比賽撞期, 我已經打電話改時間, 點知果日話我冇到, 我又打電話再約...

原文章由 Zoey 於 08-8-1 13:27 發表
fion414,
mo 有部份已經陸續出信, 希望你地有好消息 .

Zoey,

其實我都擔心唔夠時間用...
而出年升中都會入返中學樂團, 應該冇時間再參加音統...

siulisa,
我意思係出年唔會參加音統, 只會參加中學樂團, 我估有6,7級樂器再加幾年小學樂團經驗應該會收呱...
原文章由 siulisa 於 08-8-5 16:39 發表
Fion: 咁快知道會入返中學樂團?, 不通中學已收左妳仔?

hhma,

早! 妳估八號風球幾時除下...

原文章由 hhma 於 08-8-6 11:31 發表
早呀!!!!

zoey,
我地學校樂團都好蚊型...我估中學樂團會大型d...
妳熟唔熟中學樂團? 聽聞林護個樂團都好勁...
‹ 上一主題|下一主題