用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

JP
承妳貴言, 多謝哂先
不過八字都未有一丿

Joanne
通常都係皇帝吾急, 太監急ga la
希望大家都得la

必必

hello   

[ 本文章最後由 siulisa 於 08-6-3 17:48 編輯 ]
   0    0    0    0

收工lu

siulisa,
我來啦....
我公司搬去葵芳, 搬果日岩岩係亞仔第一日考試...

原文章由 siulisa 於 08-6-3 17:44 發表
JP
承妳貴言, 多謝哂先
不過八字都未有一丿

Joanne
希望大家都得la

必必

hello   

原文章由 siulisa 於 08-6-3 17:44 發表
JP
承妳貴言, 多謝哂先
不過八字都未有一丿

Joanne
希望大家都得la

必必

hello   

siulisa>>
新班房--好聽話又快手喎!

亞仔志向高,已飲得杯落喇!

我由尋日入黎入到今日先入到, 真係想講粗口呀
你地甘快考中默既, 我地呢個week考口試, 畫畫個d
你地畫咩畫呀?  我地畫butterfly & flower

jazzmama
你好鬼周星遲呀, 哈哈

siulisa
long time no c
快d返黎主持大局啦

eva
無解藥呀
呢d免費dessert

anguswong
let"s relax ah!!!

joanneka
無問題紙架啦, 問題紙咪考試個日派lor

zoey
我已經寫定晒黎緊呢個long weekend 要溫d咩, 費時唔記得d

joanneka,

我地中默考8課,真係想si, 係我呀。 因阿囝一D都唔緊 張。

hhma,

我咪一樣,溫得中默(不過好多都唔識),其它都未溫過。 點算..........

醒目開學勳章

原文章由 hhma 於 08-6-3 17:59 發表
我由尋日入黎入到今日先入到, 真係想講粗口呀
你地甘快考中默既, 我地呢個week考口試, 畫畫個d
你地畫咩畫呀?  我地畫butterfly & flower

jazzmama
你好鬼周星遲呀, 哈哈

siulisa
long time n ...

報到

通常 plan 定點温,到個時實有 d 差池,禁我就會好忟 所以我都係看風駛!
我今個 sat 仲係細女放榜,想c

恐怖六月
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

Thanks Lisa 姐 !~

hhma,

阿女其實已經有 daily log, mark 底晒每日要做既野, 因為真係好多濕濕碎碎事, 每 cycle 默書, 每月課外閱讀測, 有 d 功課又一個 cycle 後先交 . . . 加埋 d 課外活動時間, 間唔中又要調下, 唔 mark 底晒好易 '領' 野 .

fion414,

仔仔最後有冇遞到樂團 appn form?  幾號 audition?

Zoey,

這個星期六去荃灣區管樂團試音, 係唔係好似考皇家試咁多樣? 聽聞唔易入...

原文章由 Zoey 於 08-6-3 20:32 發表
fion414,

仔仔最後有冇遞到樂團 appn form?  幾號 audition?

JP & Zoey
好失望呀, 呀仔四級得117咋
真係無諗過, 我自己諗distin應該無問題架, 原來老師都係甘諗.  份result寫既comments既內容都唔足以扣佢甘多分.  scale話佢fast response, 但扣佢4分.  不過我同老師無係呀仔面前講d咩, 因為考官既睇法真係好難講.  老師話, 佢有另外兩個學生, 佢睇高一線, 都係跌晒眼鏡, 加埋我仔, 都係報荃灣考.  下次我點都要報返出TST考

BTW, 佢ORAL真係唔合格, BUT呢個我預左

[ 本文章最後由 hhma 於 08-6-3 22:28 編輯 ]

我地小朋友話咁快就升級小六了

siulisa
好耐無見0拿..
妳要小心身體,好好保重呀

原文章由 M&A Mom 於 08-6-3 18:21 發表

報到

通常 plan 定點温,到個時實有 d 差池,禁我就會好忟 所以我都係看風駛!
我今個 sat 仲係細女放榜,想c

恐怖六月 ...

M & A Mom,

我地就調番轉, 要 plan 定點溫, 唔係就好似失晒方寸 . . .

預祝妳細女仲頭獎先 !~

hhma,
我仔2次都係報荃灣區, 我諗下星期有分紙出, 可惜趕唔到星期六比音統睇...

原文章由 hhma 於 08-6-3 22:26 發表
JP & Zoey
真係無諗過, 我自己諗distin應該無問題架, 原來老師都係甘諗.  份result寫既comments既內容都唔足以扣佢甘多分.  scale話佢fast response, 但扣佢4分.  不過我同老師無係呀仔面 ...

我地都係係tom lee考

原文章由 fion414 於 08-6-3 23:39 發表
hhma,
我仔2次都係報荃灣區, 我諗下星期有分紙出, 可惜趕唔到星期六比音統睇...

原文章由 fion414 於 08-6-3 22:17 發表
Zoey,

這個星期六去荃灣區管樂團試音, 係唔係好似考皇家試咁多樣? 聽聞唔易入...

fion414,

考自選一首 + 視譜, 有時會問一兩個音階, 比考試輕鬆嫁.

我覺得考團比考班易一些, 而且一般管樂手比弦樂手少, 所以入團率可能會高一些, 如弦樂小提琴, 競爭會好大.

原文章由 fion414 於 08-6-3 23:39 發表
hhma,

兩年前阿女第一次考, 一張沙紙都未有, 只有老師書面信証明程度 , 所以我諗唔緊要, audition 表現應該最重要.

報到先!

鋼琴唔計入一生一體藝,所以我想幫阿仔搵定另外一種樂器。男仔,算大隻,玩乜野好呢?請問有無地方可以有齊所有樂器給小朋友試玩ga?

原文章由 hhma 於 08-6-3 22:26 發表
JP & Zoey
真係無諗過, 我自己諗distin應該無問題架, 原來老師都係甘諗.  份result寫既comments既內容都唔足以扣佢甘多分.  scale話佢fast response, 但扣佢4分.  不過我同老師無係呀仔面 ...

hhma,

冇甩漏, 但又唔可以取高一些分, 會唔會弱在少少情感方面既表達呢?  唔好意思, 其實我都唔係好識, 不過有時見阿女彈得好 fluent, 但就總欠一些甚麼那種 . . .

其實阿女咁耐都只係考過一次鋼琴試 , 係 TST 個考試中心度考, 係出面都聽得好清楚 .
‹ 上一主題|下一主題