用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

原帖由 jk923 於 09-10-15 19:15 發表

P2功課係會多左,深唔深真係睇個別小朋友,我個仔應付到,都ok!
今年P3就真係d野教得快左,唔知係咪成日驚停課所以教快d,重有p3有TSA,有機會要谷下掛。 ...

多謝分享呀 ! 我見佢地出既小一校本紙,有d都係TSA出既題目.
都唔出奇呀 !停課要追返都好辛苦呀!可能老師寧願教快,有時間最多同小朋友溫返書仲好啦.

原帖由 jk923 於 09-10-15 19:23 發表
派卷,起邊有咁快。驚d阿媽唔嚇得,無人同仔女溫書點算喎。 一般老師都好快手的,會同佢地對卷,改正,跟住收返架。

記得提小朋友自己mark底分數係手冊返黎話你地聽啦,跟住過一排就會成份派返黎簽名,老師會有簡單評語寫 ...

係呀!尋晚個仔就嚇親我啦.

原帖由 tramtram 於 09-10-16 10:52 發表
大家早

fan_cs & cyhk2006

妳兩位仔仔好勁呀, 講得返咁多出來.

fan_cs

我估有D題目作業無出過, 呀女好陌生, 做唔到, 所以話好難mouth:" />mouth:" />

我初初問佢都話唔記得的,係差不多訓時忽然記得返d.好明顯佢其實唔想問我的.

原帖由 fan_cs 於 09-10-16 11:04 發表
佢作左一句係 :妹妹是我的兒子.    真係好好笑, 小朋友真係好有創意嫁, 係你估唔到的.

係呀 !估唔到....大左我要當笑話話返比佢d仔女聽.

原帖由 fan_cs 於 09-10-16 11:41 發表
你係咪記得嫁, 媽咪 ?

有時囝囝講左 d 野, 同你一樣, 好想記低第日話比佢聽, 一轉身就唔記得啦, 下次我要寫落簿啦.

一定記得,太搞笑了.

原帖由 fan_cs 於 09-10-19 09:15 發表
係諾諾心目中, 分數一d都唔重要, 佢英默書 29分, 仲大大聲話要買 29蚊o既玩具, 唔知係咪睇得卡通多, 玩 "等價交換",  佢老豆都比佢激暈 .

今次考試溫左幾日, 佢明白多左, 串晒 d 生字, 但係今早再問佢,  ...

第一次默書,未習慣個形式唔出奇,英文真係要不停repart要佢地串返生字,佢地先會記得.
大家加油啦,我個仔問點解要溫書者 ? 我話你可以唔溫ga ?

原帖由 fan_cs 於 09-10-19 10:04 發表
如果我咁答諾諾, 佢一定回應 "咁唔洗溫書, 而家玩物野好呀 ? "

哈哈哈....激水人.

原帖由 tramtram 於 09-10-19 13:24 發表
大家好.

英文我無溫串字 , (唔理啦, 過埋聽日, 輕鬆晒) 請問中英默係唔係每星期都有呢 ?

其實我都想知,下星期要唔要默書呢 ???

原帖由 fan_cs 於 09-10-20 08:23 發表
中默就寫左係手冊啦, 下星期二默兩課書, 而英默就未知,  唯有寫手冊問番老師啦.

囝囝又有攪笑野啦.
我問囝囝考英文識唔識呀, 囝囝話 : 好似識. 我心話 : 咁即係又唔識啦.
我又問夠時間做嗎 ? 囝囝話 : 緊 ...

尋日我見到手冊英默下星期都默了,今晚要開波了.
我阿仔話尋日份卷有6頁紙喎.出capital letter, 標點,有1頁好似英文書其中一頁,介紹人地幾多歲叫咩名咁既.仲有比左d句/字,填返下面出既題目. (唔知個仔有無講錯了.)
不過續上次妹妹是我的兒子之後,今次英文亦有一句.I am a bow. (boy 寫左係bow,返到屋企仲覺得無串錯)

原帖由 tramtram 於 09-10-20 10:47 發表
大家早

琴晚, 呀女好倦末夠9點已"訓", 無溫過數學, 今次, 靠佢平時功力啦....

即係無得休息...又要開工啦. (中英默)

fan_cs &  cyhk2006

妳地仔仔好攪笑

我個女都有講要填幾多歲, 有得抄, 我 ...

我個仔話唔公平bor, girl有得抄boy就無得抄.

原帖由 jk923 於 09-10-20 16:05 發表
測驗終於都告一段落,阿仔咁耐以黎測驗考試之後我都未試過好似今次咁down
同佢一路溫一路心不在絃咁,佢唔係唔識架,不過成日睇錯題目,粗心大意到不得了,呢句寫得岩,下句同模式但就寫漏字,圈住叫佢改都重錯,更離譜的直 ...

唔好擔心啦,可能上堂有超水準既表現,而且你話佢唔係唔識係大意.

原帖由 tramtram 於 09-10-20 16:55 發表
小朋友心不在絃係通病....

測驗完了, 功課多返/中英默又來了, 無得停, 有點壓力.

未係....我仲以為今日有得休息一下,可以預備一下下星期既默書.

原帖由 tramtram 於 09-10-20 21:55 發表
呀女, 83分, 佢講到一舊舊, 只係話有一頁全部錯晒, 扣左7分半 要派返將卷先最清楚錯咩, 要惡補.

惡補我都要 .....我好想睇下份卷佢錯左咩先.

原帖由 tramtram 於 09-10-20 17:22 發表
每晚都好趕.... 心跳加速.

未係....有咩唔妥我要訓床,唔想咁早爆血管

原帖由 jk923 於 09-10-21 11:31 發表

出左中文,無超水準,但都未至於心臟病發,重有幾科,希望唔洗爆血管啦!

咁就好了,阿仔無令你失望.
想請教一下你,其實佢地d中文科應該點溫呢 ? 係唔係溫練習同校本紙+課文就足夠呢 ?

原帖由 geldschaf 於 09-10-21 12:35 發表
我覺得很多家長可能對小朋友現階段就要造句有些困擾,因為即便他們可以想到一句通順而又語義合理的句子,也可能寫不出句中的某一些字詞。他們認識的字詞那麼少(假如只是書本上的那些)很難在造句上有所發揮。而測驗考試因造 ...

非常同意,要想想辦法了.

原帖由 jk923 於 09-10-21 14:48 發表

睇多d書都好,我會教佢寫人物同時間落去,(當然爸媽兄弟姐妹最好唔好寫錯,人名教佢寫下小明、小芬,時間咪星期天...),因為P.1,2測考造句寫8個寫就夠,唔錯字唔太難o羅分,留意下中文本黃工,eg .   西瓜又大又 圓
呢d模仿句子好 ...

明白,明白.謝謝你的分享

原帖由 fan_cs 於 09-10-21 15:05 發表
Hi ma305,

諾諾中英默也是 2x 分, 他未明白默書的規則, 他常說未到默書, 點解要溫習, 到默前一兩日才去溫, 陪他溫習了, 默寫了生字, 就當 ok, 第二日去默就忘記了, 小朋友的記憶很短暫, 唯有叫他早一些溫.

相信經 ...

咁呢2次經驗佢明白默書要做少少溫未呀?

原帖由 creamymami2007 於 09-10-21 15:48 發表
我問過中文科老師, 教育署巳限定每年默書次數, 所以默書有時隔一星期或兩星期默書, 我們遲了默書, 好可能學期尾要追回其他學校, 到嗰陣時, 我哋好可能會心臟病發很高!!! ...

原帖由 creamymami2007 於 09-10-21 16:01 發表
我大牛中文測驗得5x分, 佢話老師會由100分派卷派到尾, 大牛話有d唔開心, 但佢話佢下次一定要攞100分, 佢好有鬥心, 我都好開心, 我鼓勵佢分數係次要, 最近要你明唔明你學嗰d課本, 跟住佢回答我有少少唔明, 我當時都想 ...

唔更要啦,收左份卷再慢慢同小朋友計劃一下,下次點溫書啦.
‹ 上一主題|下一主題