用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
樓主: babyjoshua
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

原帖由 LL222 於 11-7-5 11:08 發表
sc個mean同LH差不多,
sc每班個standard deviation就大過LH,
今年sc每班個standard deviation一定仲大, 因為開新校, D舊老師好多會過新校教.
唔明我講乜? 遲D普查問下個普查員. ...

真係唔明???  問普查員咩係standard deviation定係可以問埋佢 SC每班個standard deviation大過LH?

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-8 14:39 發表
我唔清楚GH小學有幾傳統,但SC係一間偏向活動教學的kg。小朋友考直資私小失敗,不等於能力有問題,我會認為係失手多。失手後單較人士入傳統小學,輕側吃力,重則係錯配。,in this case 我覺似錯配多。無錯名校好吸引,但資質有限 ...

老實講,上咗bk談幼兒/稚園呢度年幾(唔係好長時間), 我就唔覺得有好多人讚SC, 更唔好講咩神化SC, 相反好多人彈SC就真呢! 我認同你既講法, 係呢度KM同LH俾人講到超好就真既!

我個仔而加係KM N1, 9月會轉讀SC K1 E/P AM Class. 我掙扎好耐, 因為上bk太多人講km好, sc唔好! 我家姐2個囡, 讀咗5間KG (KM, LH, SC, KV, GH), 問佢會好中肯. 佢都話各有各好,唔會有一間係prefect.

留係km也好,轉sc亦好, 我都唔會expect只靠學校就可以入到好小學, 無kg係prefect, 亦無小朋友係prefect. 入邊間就再睇下用唔同野去幫助個小朋友而已!

原帖由 lala229 於 11-7-8 23:55 發表
我想請問你BB最終有冇KM K1 OFFER AR?

YES, 有K1 Offer.  

題外話, 星期六家長日, 老師話囝囝果班有一半學生, k1會轉校. 我有fd 既fd 係下午班, 就話下午班少人走d.
‹ 上一主題|下一主題