用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

歸根究底,sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?好似冇乜人答倒我. Any LH parents who have switched to SC can share with me?

大仔this year 喺學之園讀pn, 學之園收咗細細b下學年讀pn. ...我都仲爭扎緊,轉唔轉大仔去sc讀K1.  
如果sc 真係好過學之園,我都會轉去sc嘅。但學之園真係好好,阿仔又學倒嘢、又開心,老師與家長又經常有溝通,放棄學之園轉去sc, 又要重新適應過,又要應付阿仔阿細細b一人一間學校嘅接送問題,天阿,好麻煩。

我另外仲有一個諗法,阿仔阿女齊齊讀學之園上午班,再幫阿仔入信要求sc 轉下午班,嘗試吓佢同時返兩間學校搞唔搞得掂。試兩三個月sc 之後就可知道阿仔適唔適合sc,同埋sc /學之園邊間好,到時再drop  其中一間。(反正sc k2都一定要番下午班囉)

你吔係我會點揀?  ex-LH parents..... please share with me your comments.... many thanks
   0    0    0    0

hi babyjoshua,

又係我,之前已經同你討論過呢個問題,請再容忍聽吓我既意見!

有好多野,可以試,試過先決定,無問題既.但有D野,無得試,試左先決定未必就真係會選得啱.結婚無得試,生仔無得試,1-TAKE無得返轉頭...你咪又係咁義無反顧走過呢條路!無理由到幫小朋友選校,你要試過先敢落決定!點解唔相信自己對小朋友既了解,加埋對學校資料搜集既分析而作出既決定?

再者,你試過又唔代表試得真,選得啱.你要囝囝上下午分別返兩間,雖然係短期,但咁辛苦,佢可能表現異常...可能辛苦過頭,變成兩間都返得唔開心,到時唔通唔讀書咩?又或者,返上午比較有精神,表現自然好D,下午都攰死啦,仲要答車轉返下午班,可能扭計D,仲點會鐘意返...咁係咪就代表SC唔啱佢?咁樣試法都試唔真架!

比你讀左LH成年,你都猶疑,試SC几個月,你又估你係咪真係決定到?仲有成個森林既學校你都未試過...難保仲有同級或更好既學校向你招手呢!你試到几多間?

仲有細細B呢,如大B都轉左啦,咁細B又轉唔轉?你都會試吓幫佢揾學校?起碼都報返SC啦!咁呢緊呢個學期,你同你家人真係會好辛苦!你大B要打兩份工,細B剛適應返學又要揾學校...如你有工人,佢應該仲辛苦,淨係管接送都無命啦!

另外,今年學位真係好緊張呀!你有兩間好OFFER,有人真係未有OFFER,或者只有好唔合心意既學校OFFER,仲等緊呢兩間.將心比己,如果無OFFER既係你既小朋友,你既煩惱仲點只咁程度!如果你小朋友唔係真正需要兩個學位,咁不如快D落個決定,放返個位出嚟啦,有好多人會多謝你!

仲有就係,每個決定每條路,都唔會係完美,換轉選另一間,都會有可挑剔既地方.唔好諗返轉頭'早知選XX,就唔會咁啦',否則選邊間你都會覺得後悔,覺得自己選錯...

我唔係講風涼話,我都在兩難之間,但交大訂前就決定啦...我放棄左間龍校...好多人都話我傻!我都希望我識得諗,唔好几年後嚟後悔!

希望你唔好介意我以上既說話,我只希望講出個人就呢個情況既睇法,同設身處地咁諗,希望你同小朋友唔駛咁辛苦!

原帖由 babyjoshua 於 11-7-4 23:04 發表
歸根究底,sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?好似冇乜人答倒我. Any LH parents who have switched to SC can share with me?

大仔this year 喺學之園讀pn, 學之園收咗細細b下學年讀pn. ...我都仲爭扎緊,轉唔轉大仔去sc ...

多謝你嘅寶貴意見,你都放棄咗龍校?介意講係邊間嗎?

如我係你,我會留o係LH,因為你話LH好,而且2個小朋友可以返同一間kg,我諗好多家長都想,你自己都講左一人返一間kg的問題,你都話好麻煩la~
無謂咁辛苦自己2邊接送~
8掛一問,你仔仔係讀邊間LH呀?

我係你的話, 我會留返係LH

我好認同littlecook看法,但係我大的升LH K?了,細的選了比LH平少少但名氣大少少的pn, 大人接送辛苦d

我放棄咗SC,決定留喺LH 呀! 其實之前我都有啲你的苦惱同唸法,不過最近唸通咗,其實如果佢依家讀得開心,LH課程同老師又好,何必轉佢呢!其實除咗名氣,SC 同LH 各方面都差不多,都係愉快學習,但係LH亞仔就收咗英普上午,SC就係英粵上午, 而且名氣o既嘢,都未必對考小學有好大幫助,所以我同先生唸咗好耐,問咗好多意見,再考慮埋亞仔的性格,最後都決定留低,依家個人好輕鬆,只係一心一意唸吓點樣令佢喺LH再讀得開心啲,學到多啲嘢...其實最緊要都係家長的努力,而且要相信自己的決定對亞仔係最好o既,因為只有爸媽先係對自己啲仔女最了解的嘛!其實你要考慮咁耐,即係 sc都唔係你覺得完美的學校啦!

btw, which LH are your kid studying?

早d 決定, 放番個學位出來俾有需要既人啦

sc個mean同LH差不多,
sc每班個standard deviation就大過LH,
今年sc每班個standard deviation一定仲大, 因為開新校, D舊老師好多會過新校教.
唔明我講乜? 遲D普查問下個普查員.

原帖由 LL222 於 11-7-5 11:08 發表
今年sc每班個standard deviation一定仲大, 因為開新校, D舊老師好多會過新校教.
唔明我講乜? 遲D普查問下個普查員. ...

真係唔明???  問普查員咩係standard deviation定係可以問埋佢 SC每班個standard deviation大過LH?

醒目開學勳章 貢獻勳章

同意!

最近我仲聽到件新聞:有老師唔能夠接近小朋友唔係乖乖上堂 (因為話其他小朋友個個都好乖喎~),竟然叫家長帶小朋友上EQ班!

我同自己講:好彩無俾阿仔去SC咋!KM老師用咗一個學期,好有心咁教我個曳人坐定定!如果响SC,可能已經叫我check吓佢係咪hyperactive!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cycream 於 11-7-5 11:14 發表

真係唔明???  問普查員咩係standard deviation定係可以問埋佢 SC每班個standard deviation大過LH?

我估~
係如果你唔明咩叫sd
點解當population 大咗,個sd會大..
恐龍家

LH青衣校校長貴姓? 因為我想寫位信.

原帖由 cycream 於 11-7-5 11:14 發表

如果唔明, 問普查員咩係standard deviation同mean

原帖由 小曳人 於 11-7-5 11:20 發表

我估~
係如果你唔明咩叫sd
點解當population 大咗,個sd會大..

講明D, SC唔係班班都得.

小曳人, 你Dstatistics都OK wow!!!

原帖由 fannychan88 於 11-7-5 11:40 發表
LH青衣校校長貴姓? 因為我想寫位信.

李中平女士
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=428

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 15# LL222 的帖子

係~ 所以我成日講: 一間好學校不如一個好老師!
如果响讀緊嘅夾到小朋友,點解仲要去試一間有大搞作嘅學校?去試吓自己運氣好唔好~會遇上舊老師?!

係呀~ 我係科學怪人,久唔久都要計吓數..
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-7-5 11:53 發表
係~ 所以我成日講: 一間好學校不如一個好老師!
如果响讀緊嘅夾到小朋友,點解仲要去試一間有大搞作嘅學校?去試吓自己運氣好唔好~會遇上舊老師?!

係呀~ 我係科學怪人,久唔久都要計吓數.. ...

佢都話响LH讀得好好, 唔知點解咁神化SC,
如果係寶山, CCKG, 龍校就話要諗吓姐
我係佢一定留响LH, 始終有大有細

講得好
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題