用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

終於又到了第二輪的人生大事填表時間,首先講下會幫女兒報的學校.

第一輪一呂失敗.:cry:

而家要再戰第二輪,考慮了很久.

方案一
1) 一呂
2) 朱正賢 (放第二是不是已經沒有什麼機會)
3) 胡下 (一直沒有消息知正式轉全日是什麼時候)

方案二
1) 一呂
2) 胡下
3) 救世軍 / 沙循 / 主風

91區有很多好好的band one校,但間間都要一一先有叩門機會,選2 / 3位真係好難決定.
現在唯一的希望是不要派到連學校在那一個地方也不認識的就好了.
   1    0    0    0

我想知道點解會知道學校仲有幾多個位剩的?
咁有無人知胡下仲有幾多位剩呀?同埋,又唔知幾時先轉全日.

原文章由 norika 於 08-1-17 08:30 發表
以學術成績計,梁鉅鏐好過胡上。

其實我都有留意梁鉅鏐,知道今年小一佢地已經轉左小班教學,但,我連間學校係邊都唔知.

我仲未收到封信,謝謝大家的資料.
其他學校是不是在第一輪時,收生未到一半所以有剩咁多位呢.
胡下要等到2010 即是三年級才轉全日,但我剛才見網頁寫08/09,即是不用考慮啦,早上沒有人可以照顧女兒.

原文章由 ^oo^ 於 08-1-17 21:16 發表
甲1 = 沙呂
甲2 = 培基 或 沙官
甲3可能唔填

乙1 = 沙呂
乙2 = 培基, 其實唔係真勁鍾意, 只不過對其他學校唔係好熟悉
乙3,4......唔知點填

一路都冇留意"梁鉅鏐", 點解仲有120個位咁多嘅?
聽講"田家炳"都唔錯, 有 ...

我想梁鉅鏐因為沒有名氣,所以不是太多家長作第一輪首選.但一直都有留意這間學校,小班教學很吸引我,而且聽說老師都幾有愛心.

另外救世軍都幾心儀,雖然話都唔係咩出名的學校,但小朋友返學好開心,而且功課壓力不大,愉快學習在我來說是事半功培.

主風在我小時候是一級學校,但近年好像給馬主爬過,而且校舍真的細和舊,人總想自己子女在好的環境下學習,為著校舍問題,我應該會放這校在較後位置.

但我還未收到信,剛打去問了叫我等埋今日.

其實培基太熱門,放乙2能入讀的機會很微,不如你想想有沒有另一間適合.

原文章由 norika 於 08-1-17 23:25 發表
梁鉅鏐因名氣不高,所以很多人忽略。
但如有心機讀,很好!數學好深,功課很多!實力派, 派英中57%,校風好,環境優美。

你對梁鉅鏐認識嗎?可不可以再多說點校內的事,例如小朋友學習方面和學校讀書風氣好嗎?

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
見到你地咁頭痛, 又想起自己舊年都係過來人.
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

真好,有田家炳的家長係度可以問.
這一年你的小朋友讀得開心嗎?曾聽說課程太淺怕會影響他日讀中學的問題.另外我很著重校風的,好的校風讀書會專注,好怕讀書風氣唔好.

bobo2001,

多謝你的資料,很有用呀.田家炳也是我其中心儀的,如無意外應會填乙2.
其實我是在沙田中心那邊,派去任何一間都要搭車去,沒什麼大問題.
沙循我也知道是很好的選擇,但位置實在較偏遠,婆婆去接她比較遠和沒有什麼車可以到.

考慮了兩天,還是不知道乙2應該放那一間.

甲1 : 一呂
乙1 : 一呂
乙2 : 田家炳 / 主風 (老公不介意校舍,認為這間學校不錯,但一年4次考試就.)
乙4 : 梁鉅膠 (博派位學額多,估應該仲會有機會.)

好辛苦,日日都在想.有沒有辦法知91區今年會有幾多適齡小朋友入讀呀?

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-21 10:19 編輯 ]

原文章由 LongRyan 於 08-1-22 10:49 發表
Norika,

唔好意思都重有d唔明. 可能我比較蠢, 咁即係今年佢收4班定5班呢? 2年前轉全日制同下午校達不到共識, 點樣達唔到共識? 有mud問題呀? 雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校 (唔明 ).

LongRyan

...

我知道上年收了4班,政府公布實行小班教學時,9月立即將4班分開做5班.

如無理解錯誤,應該是今年學校仍會收取150人 / 5 = 30人一班.但收生數目不到150人,仍會開5班但每班的人數會減少.

殺校的定義是一年級收生人數不達標準的最少21人一班,照計算第一輪已收生30人.所以小班教學 不等同 殺校.

因有些家長的理解很古怪,認為實行小班教學的學校多數 = 將會殺校.

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-22 11:13 編輯 ]

原文章由 LongRyan 於 08-1-23 14:37 發表
我想問吓咁多位媽咪到依家選好未呀? 我到今日唯止都重係選左乙一同二, 乙三打後真係15,16, 有幾間都想填, 主風, 循道, 梁鉅鏐同蕭漢森, 各位有無咩意見呢? ...

到而家都依然十五十六,未決定乙2乙3的位置,田家炳還是主風好.

原文章由 babykoala 於 08-1-23 16:04 發表

係啦,都唔識人讀梁鉅鏐,要去問吓,我自己孤陋寡聞,連個名都未聽過,不過因為佢學額多,不過如果學額多,又好似唔駛擺咁前 可能十以內都得

除咗佛教及天主教,再減埋崇真及龍岡其實得12間,好難揀

循道衛理唔知好 ...

其實我減走的不止祟真,龍岡,還有信義,聖華,蕭漢森,慈航.
大熱的又減去培基,沙呂,朱正賢及胡上.

可選擇的更加少之又少.只剩下現有放在頭五位的小學.好擔心派到第5位後的學校.

這裡有梁鉅膠的家長,大家可以入去望一望.

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=519&page=1

蕭漢森升英中派位真係唔差,只係位置交通問題會較少人選擇.因為由市中心到穗禾苑好像只有兩條巴士線(希望無記錯).另外有小巴.相對其他學校位置就不大好.
梁鉅膠位置我都覺得不是太差,最少大部份入馬鞍山的巴士都會停站,很不錯了.

其實91區已經算幸福,就算不是大家心目中的一線學校,英中派位很多都可以超過50%,比較起上水那邊好得多,朋友還在頭痛選校,因為上水只有3間英中,最好那一間小學的英中派位都是只有5x%,到現在只有一間心水放第一位,對比下我們的煩惱算不大了.

^oo^,

培基你放乙2應該唔會比你叩門呀,我都有去過open day,都有說過家長要填甲1乙1先有機會叩門.

LongRyan,

我跟你一樣還是十五十六,乙2選主風還是救世軍...真想叫老公選擇算了,他來來去去都是沒意見,叫我話事,又不知道壓力會很大:;pppp:

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-24 10:09 編輯 ]

在這看,原來梁鉅膠在首輪收生已有75名學生,剩位多不是因為沒有人選,而是小一開班數目多而已.

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1.php

主風沒有公佈過升英中派位的資料,網上追查不到.有沒有家長問到其他人呢?

原文章由 addy 於 08-1-24 14:40 發表

little_kiki:
佢應該吾係已收足了75名學生, 係佢第一輪有75個位比自行申請, 而家統計出來剩位 120 個位比統一(有其他ma ma話佢今年可能開 5班有 150人).... ...

明哂,因為我都計左好耐,點解會有剩咁多位.

原文章由 我的小豬 於 08-1-24 23:13 發表
大家好!請問大家如何決定乙一是沙呂定一呂?

究竟一呂同沙呂的最大分別在哪?我只知一呂較"谷",沙呂較活動...是否只這樣...?
可否分享你揀一呂/沙呂的原因?

我知游戲方式只能二者選其一, 現心大心細, 請指教:cry: : ...

沙呂係行活動教學,而一呂都算傳統,不過,兩間都是好學校,如我是你,會以學校剩下的位來決定報那一間.

沙呂 - 68個位.
一呂 - 50個位.

另外,第一輪你報了那一間學校?因為對將來叩門都有幫助.

LongRyan,

我要26號去報名啦,因為27號女兒要去做花女.

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:13 發表
little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁. ...

新移民!!!
不能接受!!!雖然女兒學校都有新移民家長,但真的會教得好只有一個,另外的,不敢恭維.
:cry: 怎辦

比你們講一講,我又動搖田家炳呀,其實我真係幾介意新移民小朋友,大家父母文化不同,教導方針不同,周圍跑是一樣我不能接受的行為,就算不是穿校服都不能這麼呀,撞到人怎辦.
唉,明天就是了,還是15/16,今晚要決定啦.

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-25 16:36 發表

係呀,我媽媽住係田家炳隔離,坦白講D學生都幾有屋村Feel,夏天一放學就除咗件白恤衫淨係著件白背心周圍跑,我唔知算唔算多新移民,但係都有一定數量....所以幾近都好, 我都唔諗住排佢係前10位.... ...
‹ 上一主題|下一主題