用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

終於又到了第二輪的人生大事填表時間,首先講下會幫女兒報的學校.

第一輪一呂失敗.:cry:

而家要再戰第二輪,考慮了很久.

方案一
1) 一呂
2) 朱正賢 (放第二是不是已經沒有什麼機會)
3) 胡下 (一直沒有消息知正式轉全日是什麼時候)

方案二
1) 一呂
2) 胡下
3) 救世軍 / 沙循 / 主風

91區有很多好好的band one校,但間間都要一一先有叩門機會,選2 / 3位真係好難決定.
現在唯一的希望是不要派到連學校在那一個地方也不認識的就好了.
   1    0    0    0

第一意願選呂小既人實在太多, 真係要靠運氣

乜唔係"胡上"好過"胡下"咩? 2010轉全日

本人心水 (甲&乙部):
1) 沙呂
2) 培基
3).....已經唔知選邊間

(一呂唔會放咁前, 因為1st choice已經選定沙呂,
一呂咁heat, 做2nd/3rd choice一定冇機!)

請問以學術成績計,

朱正賢
田家炳
沙循
胡上
主風
蕭漢森

各位會點排位呢? 請賜教

以學術成績計,梁鉅鏐好過胡上。

醒目開學勳章

嘩, 一呂得50個位咋, 點解梁鉅鏐有成120個位咁多, 足足多人地一倍有多

如果選了其他小學做首選(例如胡上),如果落敗既, 次選填了 2 間呂小/培基咁機會咪更加已微乎其微, 可能會去到5以後意願了.......

噚日收到通知,沙呂重有68個位,依家煩緊二三位排位

我想知道點解會知道學校仲有幾多個位剩的?
咁有無人知胡下仲有幾多位剩呀?同埋,又唔知幾時先轉全日.

原文章由 norika 於 08-1-17 08:30 發表
以學術成績計,梁鉅鏐好過胡上。

其實我都有留意梁鉅鏐,知道今年小一佢地已經轉左小班教學,但,我連間學校係邊都唔知.

醒目開學勳章

統一派位封信有張家長須知後面就見到d學額有幾多, 同埋胡下幾時轉全日架啦:D .

原文章由 little_kiki 於 08-1-17 16:15 發表
我想知道點解會知道學校仲有幾多個位剩的?
咁有無人知胡下仲有幾多位剩呀?同埋,又唔知幾時先轉全日.

胡下有 111個學位.
2010年轉全日搬往舊沙角小學地址

我仲未收到封信,謝謝大家的資料.
其他學校是不是在第一輪時,收生未到一半所以有剩咁多位呢.
胡下要等到2010 即是三年級才轉全日,但我剛才見網頁寫08/09,即是不用考慮啦,早上沒有人可以照顧女兒.

甲1 = 沙呂
甲2 = 培基 或 沙官
甲3可能唔填

乙1 = 沙呂
乙2 = 培基, 其實唔係真勁鍾意, 只不過對其他學校唔係好熟悉
乙3,4......唔知點填

一路都冇留意"梁鉅鏐", 點解仲有120個位咁多嘅?
聽講"田家炳"都唔錯, 有冇人收到風, 呢間學校係點嘅呢?
"主風"會唔會好細+舊呢?
究竟填唔填晒網裡所有學校好呢?
唉....好煩!

原文章由 wingmamama 於 08-1-17 17:25 發表
請問你們會否放培基在 乙2 呢

梁鉅鏐因名氣不高,所以很多人忽略。
但如有心機讀,很好!數學好深,功課很多!實力派, 派英中57%,校風好,環境優美。

[ 本文章最後由 norika 於 08-1-17 23:27 編輯 ]

點知道每間小學剩餘的學額,我心人儀一呂,不過最衰重要跨區,機會重微

原文章由 ^oo^ 於 08-1-17 21:16 發表
甲1 = 沙呂
甲2 = 培基 或 沙官
甲3可能唔填

乙1 = 沙呂
乙2 = 培基, 其實唔係真勁鍾意, 只不過對其他學校唔係好熟悉
乙3,4......唔知點填

一路都冇留意"梁鉅鏐", 點解仲有120個位咁多嘅?
聽講"田家炳"都唔錯, 有 ...

我想梁鉅鏐因為沒有名氣,所以不是太多家長作第一輪首選.但一直都有留意這間學校,小班教學很吸引我,而且聽說老師都幾有愛心.

另外救世軍都幾心儀,雖然話都唔係咩出名的學校,但小朋友返學好開心,而且功課壓力不大,愉快學習在我來說是事半功培.

主風在我小時候是一級學校,但近年好像給馬主爬過,而且校舍真的細和舊,人總想自己子女在好的環境下學習,為著校舍問題,我應該會放這校在較後位置.

但我還未收到信,剛打去問了叫我等埋今日.

其實培基太熱門,放乙2能入讀的機會很微,不如你想想有沒有另一間適合.

原文章由 norika 於 08-1-17 23:25 發表
梁鉅鏐因名氣不高,所以很多人忽略。
但如有心機讀,很好!數學好深,功課很多!實力派, 派英中57%,校風好,環境優美。

你對梁鉅鏐認識嗎?可不可以再多說點校內的事,例如小朋友學習方面和學校讀書風氣好嗎?
‹ 上一主題|下一主題