用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位
go

自行分配學位 [複製鏈接]

醒目開學勳章

建議盡快親身致電學校問清個明白吧!!! 因如手上無證明,要向証府取宗教證明, 往往最少說要2星期吧!!!

有些學校都會接受父/母係教徒, 而小朋友未受洗, 但有教會發的証明信証明小朋友有跟返教會, 只是未受洗吧, 便可有5分喇!!!
亦曾聽聞有case話小朋友爸爸未結婚前已是天主教徒, 佢結婚後無暇番教會, 但當小朋友選校時便交出爸爸係教徒的証明, 由於該學校接受爸爸喺未出世前已是教徒, 順理成章佢的子女都會係教徒, 所以最後呢個case小朋友可有果5分喎.
另我亦曾聽聞有d學校的宗教分只接受同自己同一教會, 例如同事話佢的朋友舊年問過協恩, 只接受同一教會的教徒才有宗教分吧!!!

原帖由 STCMa 於 09-9-8 23:35 發表
請查清楚先答人問題。

在自行收生階段的宗教分數,是要囝囝領咗洗先有5分,而不是媽媽。而這5分是適用於所有天主教的學校。

醒目開學勳章

我絕無"誤導"之心, 亦無講到天主教學校好似好求其咁?我的回應內都講明只是聽聞, 開首第一句亦請家長致電學校問清楚.....而今日亦問番同事, 佢話佢朋友的小朋友今年已升2年班, 舊年佢朋友真係咁講, 不過佢自己無去質疑對方所說的真偽, 因佢唔係教徒, 亦唔係佢朋友個校網, 而且佢認為佢朋友無理由講假話欺騙佢吧!!  

原帖由 littlefaith 於 09-9-9 08:28 發表

冇可能。因為就算阿爸阿媽已經領洗入教,若小朋友一日未領洗入教,都唔會有呢5分宗教分。何況父母只係返緊慕道班。

你話「天主教係冇支派」呢個係事實,但之後嘅有關宗教分嘅傳聞就明顯失實。

如果係屬實,真係有天主教 ...

‹ 上一主題|下一主題