用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位
go

自行分配學位 [複製鏈接]

如想在第一階段自行分配學位中, 申請油麻地天主教小學, 但本人是住新界區的, 申請人是獨子, 父母不是該校學生, 須要多少分才有資格申請, 媽媽是天主教徒, 有沒有宗教分?  是否須要面試的?

希望大家給意見.
   0    0    0    0

留意你太太的教派是否跟那小學的一樣,打去問清楚,油天不是承認所有天主教徒都有5分的!自行是不會面試的!只看分數!
如果他們承認你太太的5分,仔仔就有20分,機會一半一半!因很多小朋友有25分!e.g.姐姐就讀!

原帖由 JEA 於 09-9-8 22:16 發表
如想在第一階段自行分配學位中, 申請油麻地天主教小學, 但本人是住新界區的, 申請人是獨子, 父母不是該校學生, 須要多少分才有資格申請, 媽媽是天主教徒, 有沒有宗教分?  是否須要面試的?

希望大家給意見. ...

原帖由 JEA 於 09-9-8 22:16 發表

希望大家給意見. ...

1. 自行分配學位中,所有學校任何人都有資格申請,與分數無關。
2. 兒子是否已在香港領洗?若是,一般來說,申請天主教小學都會有5分宗教分。若否,就算父、母都是教友,也不會有5分宗教分。
3. 自行分配學位是不會有面試的。若申請人超額,會由學校自行抽籤/交由教育局抽籤。

請查清楚先答人問題。

在自行收生階段的宗教分數,是要囝囝領咗洗先有5分,而不是媽媽。而這5分是適用於所有天主教的學校。

原帖由 chfong 於 09-9-8 22:38 發表
留意你太太的教派是否跟那小學的一樣,打去問清楚,油天不是承認所有天主教徒都有5分的!自行是不會面試的!只看分數!
如果他們承認你太太的5分,仔仔就有20分,機會一半一半!因很多小朋友有25分!e.g.姐姐就讀!

...

醒目開學勳章

建議盡快親身致電學校問清個明白吧!!! 因如手上無證明,要向証府取宗教證明, 往往最少說要2星期吧!!!

有些學校都會接受父/母係教徒, 而小朋友未受洗, 但有教會發的証明信証明小朋友有跟返教會, 只是未受洗吧, 便可有5分喇!!!
亦曾聽聞有case話小朋友爸爸未結婚前已是天主教徒, 佢結婚後無暇番教會, 但當小朋友選校時便交出爸爸係教徒的証明, 由於該學校接受爸爸喺未出世前已是教徒, 順理成章佢的子女都會係教徒, 所以最後呢個case小朋友可有果5分喎.
另我亦曾聽聞有d學校的宗教分只接受同自己同一教會, 例如同事話佢的朋友舊年問過協恩, 只接受同一教會的教徒才有宗教分吧!!!

原帖由 STCMa 於 09-9-8 23:35 發表
請查清楚先答人問題。

在自行收生階段的宗教分數,是要囝囝領咗洗先有5分,而不是媽媽。而這5分是適用於所有天主教的學校。

原帖由 臻媽 於 09-9-9 03:23 發表
建議盡快親身致電學校問清個明白吧!!! 因如手上無證明,要向証府取宗教證明, 往往最少說要2星期吧!!!

有些學校都會接受父/母係教徒, 而小朋友未受洗, 但有教會發的証明信証明小朋友有跟返教會, 只是未受洗吧, 便可有 ...

我本身係天主教徒,教會一向規定小朋友必須已領洗入教(而唔係佢阿爸阿媽),報天主教學校先會有宗教分。你聽到嘅傳聞只係傳聞,根本唔係事實。

請唔好講到天主教學校咁求其可以嗎?

天主教無任何支派,係唯一的教會,所以只要小朋友領左洗,申請任何天主教學校都可以有5分。事實上天主教好鼓勵嬰孩領洗,如果父母有去聖堂,都會發現每年有幾次嬰孩領洗。不過我聽過有case就係爸爸媽媽返緊慕道班(當然唔係剛剛開始返,可能都返左成年,只係未領洗),咁堂區可以證明,都用到5分。

原帖由 vitasoy 於 09-9-9 07:29 發表
天主教無任何支派,係唯一的教會,所以只要小朋友領左洗,申請任何天主教學校都可以有5分。事實上天主教好鼓勵嬰孩領洗,如果父母有去聖堂,都會發現每年有幾次嬰孩領洗。不過我聽過有case就係爸爸媽媽返緊慕道班(當然唔係剛剛 ...

冇可能。因為就算阿爸阿媽已經領洗入教,若小朋友一日未領洗入教,都唔會有呢5分宗教分。何況父母只係返緊慕道班。

你話「天主教係冇支派」呢個係事實,但之後嘅有關宗教分嘅傳聞就明顯失實。

如果係屬實,真係有天主教學校唔依規矩做,可以講間學校名出嚟,以便查證。如果只係聽聞,就唔好講到好似真一樣,誤導家長。

我朋友是天主教徒,上年打電話去問油天,她的5分不被承認的,所以一定要問清楚,另外有同事是基督徒,教會是中華基督教徒,問過協恩,不被承認!所以有心儀的教會學校,一定要打去問學校!

最簡單,你的小朋友有一張由天主教香港教區發出的『領洗紙』,便可以在申請天主教學校時,取得“相同宗教”的五分。

甚麼“定期返教會”、“父母已是教徒”也號無意義。

醒目開學勳章

我絕無"誤導"之心, 亦無講到天主教學校好似好求其咁?我的回應內都講明只是聽聞, 開首第一句亦請家長致電學校問清楚.....而今日亦問番同事, 佢話佢朋友的小朋友今年已升2年班, 舊年佢朋友真係咁講, 不過佢自己無去質疑對方所說的真偽, 因佢唔係教徒, 亦唔係佢朋友個校網, 而且佢認為佢朋友無理由講假話欺騙佢吧!!  

原帖由 littlefaith 於 09-9-9 08:28 發表

冇可能。因為就算阿爸阿媽已經領洗入教,若小朋友一日未領洗入教,都唔會有呢5分宗教分。何況父母只係返緊慕道班。

你話「天主教係冇支派」呢個係事實,但之後嘅有關宗教分嘅傳聞就明顯失實。

如果係屬實,真係有天主教 ...

醒目開學勳章

我諗又唔可能講到"一定o岩"或"一定錯"咁肯定. 因為就算你問教育局, 佢都會答你間間學校唔同, 要自己問清楚學校, 因為有冇o個5分宗教分完全由學校自己決定, 教育局唔會理亦唔會過問. 所以有學校一定要小朋友有香港o既領洗紙, 有學校接受外地發o既領洗紙, 有基督教學校接受天主教..... 所以大家都係將自己所聽所聞同大家分享o下o庶. relax~~

要"肯定"自己小朋友有冇o個5分, "必須"自己打去問學校. 呢個係我唯一肯定o既答案.

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我同意
原帖由 Geni 於 09-9-9 10:13 AM 發表
我諗又唔可能講到"一定o岩"或"一定錯"咁肯定. 因為就算你問教育局, 佢都會答你間間學校唔同, 要自己問清楚學校, 因為有冇o個5分宗教分完全由學校自己決定, 教育局唔會理亦唔會過問. 所以有學校一定要小朋友有香港o既 ...

其實教友是得重視自己的子女一出生便領洗.所以很多教友的子女都會嬰兒領洗..聖堂不會出什麼證明到個家長同個小朋友常常有去教堂...因為我們會去mass..而小朋友夠資格就可返主日學

而自行的5分,我所理解是小朋友領洗...
我2個女未夠一歲便領洗

原帖由 JennieE 於 09-9-11 10:16 發表
其實點可以證明到個家長同個小朋友常常有去教堂呢, 定係只要一開頭俾小朋友去領洗, 攞咗領洗紙已ok ?

關於自行分配學位的問題~

我妹妹今年讀k.3...
我媽媽想幫我妹妹申請天神嘉諾撒學校...
但是在c部份的a和b計分辦法沒有一個付合...
我妹妹的成績是中上...
這樣有機會能入到嗎???
那麼這部份要填嗎???

唉...我是獻主會小學的畢業生...
現在正在讀銀禧~~~
本來是我想讓我妹妹讀我的小學...
但是我媽媽卻說獻主會很容易入~~~
天神好得多...
但是我卻很擔心妹妹不知道能入到嗎???
我怕妹妹自行分配學位不行...
統一派位的時候又怕妹妹會分到不好的小學...
現在我很煩惱...
希望大家能給一些意見...
我媽媽又不聽人講道理...我自己又是一個中學生...
真的很不好意思呢!!!
‹ 上一主題|下一主題