用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) ...
go

St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-12-19 16:43
興趣文靜D SPC,動態D YWC。中學,SPC 比 YWC成績好D~

冇錯,YW的小朋友好嘈,亦玩得好癲,只係開學頭幾日,一年級生全班已經嘈到要俾老師罰,有次老公帶仔番學校參加學校活動,佢話班學生嘈到佢耳就聾。

睇你小朋友鐘唔鐘意呢種文化。

不過YW小朋友“必要”時亦可以乖乖坐定定/企定定聽話的。今年所有普通話英文的集誦都攞哂冠軍。

SPB冇親友讀過,冇得比較。

不過搬屋冇問題,我同意揀SPB,始終中學可以比多d信心給家長

apcto 發表於 19-12-20 03:39
無人質疑過YW小朋友嘅品行的,我識d中學畢業生品行亦頂瓜瓜

係呀,樓主可能誤會左我意思。我只係想指出YW學生好活躍,亦可投入較靜態活動。不過in general,無規管下,佢地都係較嘈的,紮紮跳的,都係乖孩子。

jp2khk 發表於 19-12-19 21:15
回覆 sunnymama2 的帖子

多謝大家寶貴意見,亦多謝sunny mama 用家回覆。

我仔仔性格同你仔相似,除左學術冇你小朋友好。

佢喺學校好開心,最開心係小息和lunch和體育堂和視藝堂,原因應該唔駛講。

德育方面,可能直資,家庭本身好重德育,學生有禮貌,所以又冇乜聽過學校有針對德育的堂。

不過肯定的係,老師會賞罰分明,亦好保護小朋友的。

至於邊間易d收弟弟,基本視乎嗰年的申請人數,YW每年有1班係收有關係人士的
‹ 上一主題|下一主題