用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) ...
go

St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) [複製鏈接]

大家好,希望大家能夠拿到喜歡的小學。

現在想請教大家一下,期望您能給一些意見和參考,希望能夠幫助我為我個仔選一間適合他的學校。

我個仔類型是:好動,好奇,好玩,多野講。
強:愛看書,中英不錯,喜歡數理,在上奧數,愛Lego,愛科學,火山,颱風之類。

弱:畫畫,無美感,坐不定,老師話上課會有不留心,有時候會發夢,容易分心(有可能是已經識或沒有興趣)

SBP & YW 都有中學,都是好學校。我應該怎樣去考慮和比較呢?

謝謝大家

9    0    0    0

回覆 jp2khk 的帖子

1: 讀收你的那間
2: 2間都收讀近住址的那間
3: 搬屋都可以的話 SPB

jp2khk 發表於 19-12-19 15:15
現在想請教大家一下,期望您能給一些意見和參考,希望能夠幫助我為 ...

興趣文靜D SPC,動態D YWC。中學,SPC 比 YWC成績好D~

Poyau    發表於 19-12-19 17:25

mcl203 發表於 19-12-19 16:43
興趣文靜D SPC,動態D YWC。中學,SPC 比 YWC成績好D~

冇錯,YW的小朋友好嘈,亦玩得好癲,只係開學頭幾日,一年級生全班已經嘈到要俾老師罰,有次老公帶仔番學校參加學校活動,佢話班學生嘈到佢耳就聾。

睇你小朋友鐘唔鐘意呢種文化。

不過YW小朋友“必要”時亦可以乖乖坐定定/企定定聽話的。今年所有普通話英文的集誦都攞哂冠軍。

SPB冇親友讀過,冇得比較。

不過搬屋冇問題,我同意揀SPB,始終中學可以比多d信心給家長

幾乎每年都有討論這兩個學校的主題,不難搵到過去的討論。

其實各有千秋,不能說那一間比另一間好,選近屋企的。

回覆樓主:

英華好似未出?

英華啲小朋友係好活潑,2:00 放學呢點好吸引。你唔鍾意中學部的話都可以跳出黎考其他學校,佢有呈分,往年二三十人都跳出去。

現在想請教大家一下,期望您能給一些意見和參考,希望能夠幫助我為 ...

小學為中學

花D時間了解下英華書院,及聖保羅書院嘅 school report ,同睇吓網頁,會睇到多D嘢!

即食選擇答案:聖保羅書院 for sure!

1998Ruby1998 發表於 19-12-19 19:25
英華好似未出?

英華啲小朋友係好活潑,2:00 放學呢點好吸引。你唔鍾意中學部的話都可以跳出黎考其他學校 ...
英華過往安排,係必須放棄直升先俾資料你去考自行。唔知咁年有冇變。
呢個安排令跳船選擇少咗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-19 20:52
英華過往安排,係必須放棄直升先俾資料你去考自行。唔知咁年有冇變。
...

考直資私校要放棄直升嗎?

回覆 sunnymama2 的帖子

多謝大家寶貴意見,亦多謝sunny mama 用家回覆。

冇錯英華未出結果,可能有啲早諗左。不過可否請問你個仔讀咗幾多年英華小學?他的性格是否和我小朋友的性格類似?讀得開心嗎?

其實成日都聽到話SPB啲德育教得好好,唔知英華德育方面點樣呢?

我個人覺得坐唔定同埋嘈又唔一定等於德育唔好。不過如果能夠訓練到淡定啲,好似又唔錯。

我覺得我個仔對學習有興趣因為幼稚園也算是比較活動教學,令佢產生自主學習的動力。
唔知SPB的乖巧文化會唔會令佢唔鍾意,反而減低佢自主學習的動力呢?又或者可能我諗多咗?⋯

另外我住九龍城區,應該唔會考慮搬屋,去SPB實在是遠,小朋友搭校車估計要起碼1小時單程,諗落都有啲辛苦。
而且我剛剛有個細佬出世,人手將會分薄,將來如果週末要自己帶佢返學參加課外活動會比較遠同唔方便。

講起呢樣,唔知兩間學校邊間會高啲機會收細佬呢?

謝謝

住九龍城 又有弟弟要分心照顧。又不會搬屋  一定是去yw 優先了。

回覆樓主:

唔計遠,一定SPB

jp2khk 發表於 19-12-19 21:15

你考了SPCPS未,他們是計分的。入左2nd in就睇面試表現, 未必一定收世襲的。當大家同分再參考1st in 既成績。好多都係n無入到的

回覆樓主:

無人質疑過YW小朋友嘅品行的,我識d中學畢業生品行亦頂瓜瓜

呢個性格應該YW, 如果你只諗小學既話

apcto 發表於 19-12-20 03:39
無人質疑過YW小朋友嘅品行的,我識d中學畢業生品行亦頂瓜瓜

係呀,樓主可能誤會左我意思。我只係想指出YW學生好活躍,亦可投入較靜態活動。不過in general,無規管下,佢地都係較嘈的,紮紮跳的,都係乖孩子。

不是用家,但兩邊都有幾個朋友讀,英華仔相對係比較活潑啲。 係我嘅話,揀間近既就算,兩間應該唔會差好遠。

jp2khk 發表於 19-12-19 21:15

我仔仔性格同你仔相似,除左學術冇你小朋友好。

佢喺學校好開心,最開心係小息和lunch和體育堂和視藝堂,原因應該唔駛講。

德育方面,可能直資,家庭本身好重德育,學生有禮貌,所以又冇乜聽過學校有針對德育的堂。

不過肯定的係,老師會賞罰分明,亦好保護小朋友的。

至於邊間易d收弟弟,基本視乎嗰年的申請人數,YW每年有1班係收有關係人士的

...

所以希望跳船嘅學生都偏向喺小學階段到其他學校申請插班,唔使升中時要放棄直升學位咁冒險~

...

前輩,咁請問SPB和DB也是有同樣安排嗎?
‹ 上一主題|下一主題