用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? ...
樓主: pollywcw
go

如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-31+發

原帖由 retriever 於 16-07-31 發表
大家有無諗過,外補有副作用?
我都係處於兩難的當事人....

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背景的都唔主張催谷學術。我囡幼稚園家長日其中一個重點係話「不必過於著重學科知識的學習。要明白在幼兒園階段,培養良好的生活習慣及引起學習興趣才是最重要的」。都講到明啦,你仲谷,學校知道咪叫「家校唔合作囉」!到時引火自墳,真係升唔番就大鑊。

但另一方面,就算當你真係成功入返小學,但一級百幾人,其他個個暗谷,跑到離晒地,到時唔知點追囉...

引用:Quote:lvmh88+發表於+16-8-1+23:19+我都係

原帖由 大埔之友 於 16-08-02 發表
什麼是明谷, 什麼是暗谷?
明谷是:係老師面擺到明學呢樣嗰樣,會考啲乜cert物cert. 有啲名幼甚至expect 你自己會考同學,以保其升小靚招牌。

暗谷是:簡單來說避重就輕唔比學校知囉。

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-01+發表我都

原帖由 retriever 於 16-08-02 發表
係咪銅鑼灣果間?

養成良好習慣係王道。
唔難估吖,香港有幾多間女龍有PN吖,但我真係唔係銅鑼灣。

就係有啲 aim higher 嘅人,將條curve 拉高晒。老實講,就算原本唔係target 串咀女校都好,見到嗰班跑唔入佐敦香港仔,一齊入番銅鑼灣,我作為家長都唔會想個囡考第尾,於是齊齊暗跑,跑到某個程度時你又自然會去試更上一層樓,惡性循環就係咁。所以龍校唔一定happy school,總之冇100%升小就,個個都會怕自己係「我是歌手」裡被西走嗰個.

‹ 上一主題|下一主題