用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

醒目開學勳章

嘩, 一呂得50個位咋, 點解梁鉅鏐有成120個位咁多, 足足多人地一倍有多

醒目開學勳章

統一派位封信有張家長須知後面就見到d學額有幾多, 同埋胡下幾時轉全日架啦:D .

原文章由 little_kiki 於 08-1-17 16:15 發表
我想知道點解會知道學校仲有幾多個位剩的?
咁有無人知胡下仲有幾多位剩呀?同埋,又唔知幾時先轉全日.

醒目開學勳章

bobo2001,

好多謝你既意見. 如你所講, 除左甲一乙一選真係好鍾意既學校之外, 乙二, 三其實都唔好選d hit既學校 真係好難取捨. 始終個心又想博下, 咁你有無d朋友二,三都選d hit學校又派到位呢?

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
見到你地咁頭痛, 又想起自己舊年都係過來人.
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

醒目開學勳章

想問吓大家, 本來乙部係要盡量填晒(91網有15間), 但如果保險d乙二,三選d無咁hit既學校, 咁果d hit既學校係乙部(除左乙一)根本就唔使填, 咁填唔晒15間會唔會有d危險呢.

醒目開學勳章

bobo2001,

聽完你講, 真係好頭痛, 完全未有idea咁如果我甲一,乙一填一呂, 乙二填胡上, 乙三打後就開始填d無咁hit既學校, 你覺得咁樣有無問題呢? 因為我近'一城'果邊, 始終想近番d同埋呢兩間都係好學校. 另外, 想問下你有無蕭漢森小學既資料, 好似話都唔錯, 係呼呢? 有無媽咪可以講下.

醒目開學勳章

唉, 真係有d壓力, 前日發夢都諗住點'簡'學校.:cry:

bobo2001,

其實我自己想法有d唔同, 我覺得啱啱由kindergarten轉小學, 所以遲d轉全日我反而覺得好d, 可以慢慢比佢地適應下, 呢個都係我選胡上其中一個原因, 我都知個個家長諗法唔同, 所以好難估.

醒目開學勳章

little_kiki, for your info:

教育局早前公布自行收生階段的每間學校的剩餘學額,經計算後全港小學統一派位學額共32,789個,經過首階段自行分配學位,只剩21,051的準小一生會參加統一派位,平均每名學生手持1.5個學額。

原文章由 little_kiki 於 08-1-21 10:18 發表
考慮了兩天,還是不知道乙2應該放那一間.

甲1 : 一呂
乙1 : 一呂
乙2 : 田家炳 / 主風 (老公不介意校舍,認為這間學校不錯,但一年4次考試就.)
乙4 : 梁鉅膠 (博派位學額多,估應該仲會有機會.)

好 ...

醒目開學勳章

其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無選佢, 有好似無mud可能喎 有無人知呢?

原文章由 addy 於 08-1-21 14:45 發表
沙循, 蕭漢森..會吾會好過梁鉅鏐呢???
梁鉅鏐有 120個學位留統一, 咩原因???

醒目開學勳章

Norika,

唔好意思都重有d唔明. 可能我比較蠢, 咁即係今年佢收4班定5班呢? 2年前轉全日制同下午校達不到共識, 點樣達唔到共識? 有mud問題呀? 雖然今年開始小班教學,並不是代表他就要殺校 (唔明 ).

LongRyan

原文章由 norika 於 08-1-22 09:52 發表
[quote]原文章由 LongRyan 於 08-1-21 15:04 發表
其實我都真係唔明, 係本小學概覽入面都係話佢有約118個位, 點解依家會有成120個位, 咁唔通第一輪一個人都無 ...

醒目開學勳章

好清楚, 明晒. Thank you.  

原文章由 little_kiki 於 08-1-22 11:00 發表

我知道上年收了4班,政府公布實行小班教學時,9月立即將4班分開做5班.

如無理解錯誤,應該是今年學校仍會收取150人 / 5 = 30人一班.但收生數目不到150人,仍會開5班但每班的人數會減少.

殺校的定義是一年級收生人數 ...

醒目開學勳章

我想問吓咁多位媽咪到依家選好未呀? 我到今日唯止都重係選左乙一同二, 乙三打後真係15,16, 有幾間都想填, 主風, 循道, 梁鉅鏐同蕭漢森, 各位有無咩意見呢?

醒目開學勳章

thank you bobo2001.

原文章由 bobo2001 於 08-1-22 18:32 發表
longryan, 無錯, 你唔駛擔心, 梁鉅鏐呢幾年小一都有百幾人的, 佢係第二輪的收生情況幾好的.

addy, 咁你就真係要想清楚自己想要咩野同邊個因素先係首選. 不過如果你真係心儀胡上的話, 咁咪甲一同乙一都填胡上, 乙二 ...

醒目開學勳章

我都係覺得梁鉅鏐唔知好唔好 , 不過機會就幾高(因為多位), 胡上你可以睇吓呢度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1241598&extra=page%3D1

原文章由 babykoala 於 08-1-23 15:13 發表
我都係煩緊,如果甲二,乙二都揀胡上,甲三乙三都揀梁鉅鏐會唔會易中啲,但其實我唔識梁鉅鏐,都唔知好唔好?

胡上係咪好多功課?其實胡上比較近屋企,不過我唔想太多功課,放第二係咪機會好微?

崇真又點呢?有無人知?除咗舊 ...

醒目開學勳章

我上網睇過蕭漢森派band1都有52%, 同埋佢校舍好大, 設備唔錯, 其他就唔係好清楚. 不過我都有考慮放佢係乙三. 唔知有無人知有關呢間學校既野呢  

原文章由 juliapeng 於 08-1-23 17:57 發表
请问有没人知萧汉森如何?升中派位点样?功课多不多?

醒目開學勳章

natnat tsang, 我覺得你個選擇都幾好, 就算你個隨機號碼好後(假設), 你都會好大機會派去梁鉅鏐. 其實我都好想放梁鉅鏐第三,不過真係無mud聽過人講呢間學校

^00^, 點解你會諗住去培基叩門, 唔係去沙呂? 我去過培基 open day, 佢地既主任話如果唔放佢地係第一,佢地多數唔會考慮個喎,其實你係鍾意沙呂定培基呢?定係兩間都會去叩門.

以上只係我小小意見. 

你地就好啦已經決定好,我重係到掙扎緊呀  

醒目開學勳章

Little_kiki,

係呀, 我到依家都重未決定, 聽日已經26號啦:cry: , 不過我會27號先去, 比多一日自己考慮 .

natnat tsang,

我都係覺得梁鉅鏐唔太出名, 加上成日覺得佢收咁多學生(因為好既學校多數好小位, 但佢就), 所以心理上好似有d......

另外, 各位想睇主風派band 1既数字, 可以上佢地學校既睇下, 我記得都係有5x%.

醒目開學勳章

另外, 各位想睇主風派band 1既数字, 可以上佢地學校既website睇下, 我記得都係有5x%.

醒目開學勳章

little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁.

醒目開學勳章

係幾年前事, 唔知依家點, 有無媽咪d小朋友係到讀可以講吓?

原文章由 little_kiki 於 08-1-25 10:47 發表

新移民!!!
不能接受!!!雖然女兒學校都有新移民家長,但真的會教得好只有一個,另外的,不敢恭維.
:cry: 怎辦

醒目開學勳章

另外, 有無人知循道衛理好唔好? 唔該
‹ 上一主題|下一主題