用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

醒目開學勳章

natnat,

如果你選主風第四, 咪好大機會入左梁鉅鏐先, 始終佢多位d喎(當然希望你派到乙一, 二啦) .

Good Luck to all of us.

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-25 16:46 發表

LongRyan,
你重未15/16完呀 ,好快D下決定la,不過我都唔係太擔心,02年出生率都偏低,而且91網又有咁多band 1學校,我哋D優質產品(嘻嘻)一定有好學校收嘅....我星期日有嘢做,所以我都係聽日26號去.. ...

醒目開學勳章

natnat and little_kiki,

你地終於選左邊幾間呀(一,二,三)?純粹八吓啫.

LongRyan

醒目開學勳章

little_kiki, 你終於都決定左啦, 依家有無鬆左一口氣呀?

原文章由 little_kiki 於 08-1-26 15:09 發表

而家準備出發去交表,排位如下:

甲一:一呂
乙一:一呂
乙二:主風
乙三:田家炳
乙四:梁鉅膠
乙五:沙循

醒目開學勳章

其實我都知諗得太多都無, 聽日比我老公睇一睇就交啦, 如果六月大家重記得就上黎講下d結果啦. 祝各位好運.

原文章由 little_kiki 於 08-1-27 00:17 發表

有呀,交完安心啦,結果如何都沒辦法改變了,唯有再等等等等六月啦.
你決定好未呀?聽日最後啦.

醒目開學勳章

Hi natnat,

終於攪掂晒, 放下心頭大石. 我尋日攪到3點幾先去, 不過用左5分鐘就走啦. 你甲部好似放多左'聖心'喎 . 乙一我放一呂, 乙二, 三, 四我同你一樣, 本來乙三我想擺'主風', 不過諗諗下'主風'放第三都係無mud機會, 又聽你講梁鉅鏐都唔錯同埋我見佢派band 1都有57%, 咁我就兩間掉轉擺 .

Talk to you all in June.   

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-28 12:13 發表

好呀,LongRyan, Litte_kiki ~ keep in touch..有望大家都好運la. 我最後交表選擇如下 : -

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 
甲三 聖心小學

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐
乙四 主風

...

醒目開學勳章

真係幾難捱架, 其實睇返只係我地幾個媽咪d選擇都差唔多, 可想而知全區既竟爭有幾大呢. 真係比呢d制度玩死. 不過暫時放鬆下先, 六月先再去諗啦.  

原文章由 little_kiki 於 08-1-28 22:38 發表
雖然還有漫長的五個月,但大家都可以在這裡keep in touch.

回想11月時的失落,今日有大家一起傾,感覺好了很多,希望六月時大家都如願.真不知為何小一派位要足足浪費家長9個月時間等待...局長,捱時間好辛苦呀. ...

醒目開學勳章

duduck,
想問下你胡上同朱小選第幾位呀? 兩間叩門都收左咁好既. 另外, 你叩門之後大約幾耐就通知收你呀? 同埋呢兩間要唔要interview呀? 唔該.

原文章由 duduck 於 08-2-13 15:28 發表
我個仔舊年都係選培基第一,但最後都落選了,結果我沒有去叩門,因為要interview好多次,於是我去了胡上及朱小叩門,結果二間都收咗,最後我個仔入咗朱小,因朱小常識科有部份用英文教學,我想個仔可以早d適應以便上英中,故祝今年家長 ...

醒目開學勳章

little_kiki, you too, Happy Lunar New Year.

原文章由 little_kiki 於 08-2-17 13:25 發表
:恭: :喜: :發: :財:

祝大家今年的願望達成,小朋友入讀到心儀的學校.

醒目開學勳章

我就做左8份profiles, 不過都唔會send晒出去, 都係做定先啫, 我已經打晒去d學校問左幾時收後補生喇.

醒目開學勳章

我寫晒係屋企,今晚放工返到屋企話你知.

我記得既就:

梁鉅鏐- anytime can send to them by airmail or by hand
朱正賢-http://www.plkcjy.edu.hk/misc/2008regist_poa.html 
一城呂明才-anytime can send to them (they said they don't have any standby students but we can still send them and try).

原文章由 markojacey 於 08-6-6 14:53 發表

咁可唔可以講下d時間俾大家參考呀!

醒目開學勳章

重有:

沙呂 - can send them the profile at anytime
胡上 - bring necessary documents, such as copy of POA application, birth cert. etc. to register directly in the school after Jun 7.
蕭漢森 - go to the school directly and fill their form
主風 - will release their application form on Jun 7
培基 - will announce the procedure on their website on June 7.

原文章由 LongRyan 於 08-6-6 16:30 發表
我寫晒係屋企,今晚放工返到屋企話你知.

我記得既就:

梁鉅鏐- anytime can send to them by airmail or by hand
朱正賢-http://www.plkcjy.edu.hk/misc/2008regist_poa.html 
一城呂明才-anytime can send to them (the ...

醒目開學勳章

其實一呂係open day都一早講左要自行/統一先考慮架.唔只一呂呀,我去培基open day個主任都係咁講呀.

原文章由 addy 於 08-6-7 00:16 發表
超緊張呀......我都做左幾份 profile, 希望吾使用到啦
一呂newspaper 公布左只收自行/統一都首選佢既叩門生.
‹ 上一主題|下一主題