用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

失敗了! [複製鏈接]

恭喜各位成功了!但我失敗了!
唉!...
究竟應該隨遇而安,定係努力爭取?
如果努力爭取,應該寫求位信定係可以再報名?抑或打電話才夠誠意?
唉...真係好唔開心!
   1    0    0    0

其實我個人真係好鐘意音小,但老公則慊太單向音樂,我是基督徒,老公不是,但我真係好鐘意音小既宗教和音樂氣氛...

但其實當天in完都知凶多吉小...

老師:為什麼選音小?
我:因為宗教和音樂......音樂可以幫助女兒抒發其負面情緒......
......
老師:你女兒表達上有問題嗎?
我:當然沒有,只是做錯事時她太害怕,怕得不願意說出事件情況......
......
老師:對女兒的期望?
老公:沒有特別,只教要成為好人
......
老師:放假會去什麽地方?
老公:户外活動,但好多時到最後亞女都會發脾氣,而我自己都發脾氣,我都學習緊...(老師有呆一呆登著老公,我則隨即好失望低下頭,忘了立即揾搶答補飛...)
in完家長

步出課室我隨即問老公,問你去邊點解不是答去科學館,海洋公園和濕地公園(因我們真係成日去),不用提你發脾氣,而且亞女發脾氣都係因為臨走,玩到倦,又熱,老公唔抱佢(而我通常已抱住個細既,因細佬更早喊倦!),點知老公仲話傾吓計啫,我唔想攪到大家唔開心,所以無出聲(但心想,如果她是你班主任,你咁講無問題,但現在interview呀,求緊人收個女 )

繼續行...老公:唔怪得知某某(老公舊同學)話音小好怕收d有問題既學生,頭先你話亞女唔識表達負面情緒,佢真係番'du'問你... 我即時眼都紅埋,我心想,大佬呀,你知道點解唔早d講,如果我知道我就唔會咁答...
再加埋老公最後嗰題既答案,相信每個人睇咗都知咩事...

原帖由 ming2 於 10-7-18 10:58 發表

音小係咪真係你最喜歡0既學校??如果係...你先回想一下當日面試自己(家長)有冇咩係做得唔夠好??定係小朋友0既表現未如理想??如果係覺得自己未夠好,有機會係學校覺得大家理念唔相同,所以唔接受...如果自問自己真係好 ...

所以in完已經好唔開心,响度抒發吓,寫長咗,唔好意思!(因唔想在家比d細路見到我因為學校問題唔開心,唔想佢地承受壓力,而且既成事實,所以無同老公呷過!)

另外對亞女的期望方面,無話想投入音樂方面,不知是否認為我們理念不同?!

至於亞女方面,本身怕陌生,所以入去時喊,我陪住佢入去,但我已覺得亞女當日已算快收聲,對於我來說,亞女已經好叻,但明白對於學校來說可能已經out.
但interview既野,我想不大問題吧,但她說做了什麼什麼,都有99.9%同大家講既一樣,當然我唔知她真係做成點.

客觀條件:無做portfolio,無cert.;當日interview湊住細佬佬一齊in...

其實呷完之後,有d覺得都無面寫信求位

但其實除了音小,我實在無想過報其他直資/私校.

我相信只是地區性派信問題,你星期一就可以收到了!祝 一切順利!

原帖由 a1234 於 10-7-18 20:57 發表
我仲未收到信呀!

我明白,謝謝你!

原帖由 ming2 於 10-7-19 19:45 發表

同意講法...個人認為,只要作為家長0既曾經有考慮過...
1. 學校程度夠唔夠深??
2. 英文/普通話程度好唔好??
3. 將來轉校成功機會有幾大??
....etc

相信已經同音小0既理念有所不同了...音小著重0既係個人全能發展, ...
‹ 上一主題|下一主題