用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! ...
go

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! [複製鏈接]

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急!

我30/9同咗阿仔報咗又一村,點知15/10就要interview,我個仔家吓仲未識講嘢,佢係細細仔29/12/03。我好想佢入到D間學校,請問要考什麼?著乜衫好?   
HI ! 我叫MATTSON 仔,

Re: 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急!

gobbytse
首先多謝你0甘快覆我,我好鍾意D間學校,D老師好親切,學校環境好,仲有係活動教學,全部滿足到我的要求。
我諗今次都.....
因我阿仔連你所講(3)(4)也不會。
Anyway我同阿仔都會努力,希望在明天嘛   

Hermia
如果係要指眼、耳、ロ、鼻、車等,阿仔應該冇問題,多謝你的回應,我而家有少少少信心,係呢你佢個小朋友讀得開心嗎?

PIGPIGMA
我剩係知學費要$2080,雜費就唔知。

謝謝各位媽媽的回應

hinhin.mami
我係上午十一時正,你呢?

hinhin.mami
我老公請咗假會同我一齊去呀!但上次個miss話只可由一位家長陪入,而家諗起都驚驚哋。你個公子圓碌碌好cuite呀!
我報咗~~鑽石山靈糧堂
                 九龍靈糧堂
                 創價
                 york
你呢?有冇相同?我仲有幾間考慮報唔報,因好多幼稚園都唔鐘意收細仔,報多幾間好似好D

hinhin.mami
我好早就報york,八月已寄form,但到咗而家仲未收到消息。

原來o甘多mami15/10interview,到時一定好熱鬧!希望收晒我哋啦!

hinhin.mami
唔知d小朋友係咪唔認得自己呢?我比d相個儍豬睇,佢都係認唔到自己
係呢你報上午班or下午班?

hinhin.mami
一樣呀
我阿媽話小朋友早上學嘢會吸收好D!

請問知唔知九龍塘地鐵站係咪有專綫小巴直接去到又一村幼稚園?

hinhin.mami
THANKS A LOT!
咦!D時間相差O甘近,幸好兩間幼稚園的距離不太遠,雖然你仔仔無左午睡時間,小朋友有咗上午的warm up下午可能會好D呢!何況小朋友的潛能真係估佢唔到。
我個仔仔剛剛瞓咗,願我哋兩個小宝貝有個甜夢,那麼便有精神迎接明天的挑戰,明天見!!
唔知點解我仲未收到YORK的信 ,會唔會寄失咗呢

hinhin.mami
我個仔都麻麻地,我哋冇預早2個小時去,只係早30mins到,因我怕阿仔玩到顛晒唔肯走,我登記咗之後就帶阿仔上去。點之上到去乜都冇得玩,我已經帶咗D玩具比佢,但佢又指住要落樓下玩,好彩等咗一陣就到。入到去個老師叫佢玩波波,又叫佢指我個鼻哥,呢兩樣佢都做到,但之後就走去玩電腦、拍鋼琴,真係激死。   幸好miss比完糖和維他奶他會點頭示意謝謝。
17/10就寄通知信,好緊張呀!
你仔仔好些嗎?退了燒嗎?你也要好好take care自己呀?

hinhin.mami
記住飲多D水呀!祝你仔仔快快康復
我果日個no.113,我又係周圍望都唔係好認得你個仔仔,我上2/F 時,大部份都係女仔。早知我話比你知我個仔仔個名o甘咪容易D認囉! 我仔仔名叫符鎮麒,MATTSON 仔,希望有機會做同學仔。唔知你有冇發覺嗰三個外籍老師都幾靚
面試時其實老師仲有嘢問阿仔,叫阿仔返埋位坐,但阿仔坐低唔夠三秒就走去玩電腦,拍鋼琴,最後老師就冇再問喇!
所以我諗......都未必得!
我諗唔會比阿仔讀全日,怕佢唔適應,如果有幸入到D間學校而阿仔又十分極之鐘意返學,我就睇吓轉唔轉到。你呢?
你仔仔O甘叻識得叫去厠所呀, 我mattson仔仲未識呀!仲係用緊尿片。 有時想同佢練吓,我一'sh......'佢就收埋個咕咕'加加'笑,真係冇佢符

hinhin.mami
係呀我D朋友個個都話我大整'鼓',仔仔個名o甘多筆劃,不過冇辦法係揾人改。如果佢真係比老師罰,都係自己嘅責任 : 你仔仔咪係大仔囉(過兩歲),我呀仔要出年一月才可返兩歲班。好緊張呀.......唔知收唔收呢?祝大家齊齊好運   

qqchu008
正如hinhin.mami  所講環境真係無得頂,又可以用視像睇吓仔仔的返學程況,至於老師真係好親切,令我覺得好warm,呢間學校真係我心水之一。如果真係收我–定比留位費

我雖然寄咗form去york,但未收到幾時面試,可能因為佢係超細仔29/12/03。我揀york係因為我細個嗰陣時喺york度讀,o甘多年的讀書生涯,最開心、最回味、最難忘就係喺york讀嗰三年。以前york並不是喺九龍塘,而係近

Dear all mum
我收到信喇!收咗仔仔讀上午班   
鬆一ロ氣

qqchu008
係呀我22/10去交留位費,等你的好消息

hinhin.mami
我老公話想in 埋其他學校先,但我都幾想仔仔讀又一村。我等你的好消息

你記住呀,如果真係諗住報,22/10要交留位費。

Re: 有冇又一村幼稚園

all mami
個個都收咪皆大歡喜囉!聽好多mami話怕又一村程度淺,究竟淺成點呀?其實我覺得如果程度唔係淺得太過份,那樣  也不用考慮這麼多!是否只是比名校淺一點而已?

hinhin.mami
好高興收到你的好消息,你諗住比阿仔返全日呀?

qqchu008
恭喜晒!happy happy!

hinhin.mami
嘩!乜讀全日o甘'容'o架!我今日打咗電話去york問點解8月已寄form到而家都未有得interview,個miss話我阿仔DEC才出世,所以遲D先會收到信。我諗york可能會收晒D大仔先,若有位剩才收細仔,所以我遲遲都未收到信 :-|

gobbytse
好多謝你的解釋,我的心定了,我很同意你的講法,最重要是小朋友在愉快的環境下學習。只是這幾天很多媽咪說又一村程度太淺,所以便擔心起來,我是第一次做媽媽,很怕我為仔仔所決定的是不恰當。現在我舒了一口氣
你的小朋友是讀又一村嗎

hinhin.mami
恭喜晒    york真的不錯,很懷念小時候喺york的片段,所以到現在還沒有收到york的面試信,真的有點失望 :-|
那麼......我們家的小寶貝不能成為同學仔吧
祝你的仔仔有一個美好的校園生活

225333 & hinhin.mami

如果.....如果真係O甘有幸YORK都收嘅話

我諗我要開O下家庭會議,但因我還未看過現在YORK的環境同Dmiss,所以暫時都係又一村
不過到現在還未收到面試信,呢個想法未免......
‹ 上一主題|下一主題