用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

原文章由 little_kiki 於 08-1-17 16:17 發表

其實我都有留意梁鉅鏐,知道今年小一佢地已經轉左小班教學,但,我連間學校係邊都唔知.

係濱景花園同翠湖花園中間...

我睇咗咁多位BK媽媽意見,我已經開始有D心水...

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 (應該係大埔區)

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐

各位精叻媽咪對我咁樣排,有咩意見?? 唔該晒你哋先..

LongRyan,我住濱景,梁鉅鏐係正我隔離(連馬路都唔駛過),其實有時返學時間都見到d小朋友,質素唔差,都幾有禮貌,校舍又夠大,我唔第一志願'簡' 佢嘅原因係梁鉅鏐個名唔夠響囉...哈哈阿媽D虛榮心囉 老實講呢間都係一間唔錯嘅選擇.. 希望大家小朋友Good Luck la.

原文章由 naughtyboyma 於 08-1-24 15:16 發表

請問是胡上定胡下呢

我左右隔離好多讀胡上,聽佢哋D媽咪講7,8樣功課閒閒地(不過係連埋Correction, 如果無錯咪唔使改囉). 星期六就要full day 溫書同做功課..我個囡讀嘉德麗,根據紀錄,呢間幼稚園有好多學生入胡上,所以佢哋K3 d 課程同功課都跟胡上跟得好貼,依家我個女一日都有3-4 樣,每星期兩次默書,所以就算派到胡上都唔會突然間變得好吃力...naughtyboyma, 希望呢到俾到小小提示你la.

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:13 發表
little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁. ...

係呀,我媽媽住係田家炳隔離,坦白講D學生都幾有屋村Feel,夏天一放學就除咗件白恤衫淨係著件白背心周圍跑,我唔知算唔算多新移民,但係都有一定數量....所以幾近都好, 我都唔諗住排佢係前10位....

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:01 發表
Little_kiki,

係呀, 我到依家都重未決定, 聽日已經26號啦:cry: , 不過我會27號先去, 比多一日自己考慮 .

natnat tsang,

我都係覺得梁鉅鏐唔太出名, 加上成日覺得佢收咁多學生(因為好既學校多數好小位, 但佢就) ...

LongRyan,
你重未15/16完呀 ,好快D下決定la,不過我都唔係太擔心,02年出生率都偏低,而且91網又有咁多band 1學校,我哋D優質產品(嘻嘻)一定有好學校收嘅....我星期日有嘢做,所以我都係聽日26號去...不過,我都識得有小朋友係主風讀,個小朋友話都讀得幾開心同我都覺得佢幾有禮貌同乖巧...我諗主風我會放乙四..

原文章由 LongRyan 於 08-1-27 01:11 發表
其實我都知諗得太多都無, 聽日比我老公睇一睇就交啦, 如果六月大家重記得就上黎講下d結果啦. 祝各位好運.

好呀,LongRyan, Litte_kiki ~ keep in touch..有望大家都好運la. 我最後交表選擇如下 : -

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 
甲三 聖心小學

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐
乙四 主風

原文章由 LongRyan 於 08-1-28 13:33 發表
Hi natnat,

終於攪掂晒, 放下心頭大石. 我尋日攪到3點幾先去, 不過用左5分鐘就走啦. 你甲部好似放多左'聖心'喎 . 乙一我放一呂, 乙二, 三, 四我同你一樣, 本來乙三我想擺'主風', 不過諗諗下'主風'放第三都係無mu ...

因為甲三都算係一個chance,我本住唔好'side' 嘅心態,咪填埋聖心落去囉..好..六月大家再傾.............祝各位好運la..

原文章由 naughtyboyma 於 08-1-28 16:03 發表
natnat_tsang多謝你回應 想問你覺得他們讀得開心嗎?

我樓下有個較熟嘅小朋友係07年入讀胡上小一,上學期可能未習慣,佢媽咪同囡囡都辛苦同吃力,前個禮拜見到佢兩母女,順便問吓佢阿媽選校心得la,小朋友話已經習慣唔覺得辛苦,返學都幾開心,其實如果今年考到胡上都幾好,因為佢重係半日制,小朋友唔洗返成日,多小小時間處理功課,等小朋友適應咗功課再適應全日制時間..而且我相信大熱個幾間學校(如一呂,沙呂,主風)都唔會小功課,所以讀邊間D功課都係差唔多....

原文章由 little_kiki 於 08-1-28 22:38 發表
雖然還有漫長的五個月,但大家都可以在這裡keep in touch.

回想11月時的失落,今日有大家一起傾,感覺好了很多,希望六月時大家都如願.真不知為何小一派位要足足浪費家長9個月時間等待...局長,捱時間好辛苦呀. ...

我都同意,11月時落敗於直資同私校,個份失落嘅心情相比依家已經係好好多...係囉..點解要等到6月呢,大抽獎抽早D得唔得呢,等家長同小朋友早D有準備又唔使等得咁辛苦....重感覺好似等緊中六合彩咁....好!:loveliness: 等我今晚中一次六合彩(農曆年金多寶)先就好la..
‹ 上一主題|下一主題