用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 有無家長今天帶小朋友到真道進行第一輪面試? ...
go

有無家長今天帶小朋友到真道進行第一輪面試? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

今年有無人去呀
我仔今日interview, 出黎問佢, 佢話2女1男老師, 入去派左紙同筆, 畫佢最鐘意既野, 我仔畫左隻狗(唔知人地睇唔睇得出係隻狗 ), 仲要寫自己個中英文名(好彩之前停課都有努力, 及時學識左.....我仔個姓好鬼難寫)
跟住拋豆袋lor, 同埋有睇圖畫"找不同"及"錯在那裡"......再問佢就咩都話唔知 無同小朋友做過討論, 無合作畫畫, 無講英文普通話, 無睇書..........哎, 睇佢都係發發地夢呀

原帖由 catw88 於 08-7-22 03:47 PM 發表
我朋友仔仔舊年考..話十個小朋友一齊合作畫一幅畫..其間會有老c問問題..(有小小似係考心理 )
希望幫到大家~

我女女下年先考..真道係我0既首選.. ...

醒目開學勳章 王國長老

我仔就係講唔出究竟傾左d咩, 我唔慌唔患得患失呀
不過我仔表現比我想像中好了, 起碼之前同佢預備, 佢都唔係太9唔搭8丫

原帖由 littlefaith 於 09-9-12 08:14 PM 發表

我囡囡上星期六in,據佢之後描述,話主要做咗三樣嘢:1. 同老師玩拋波 2. 做功課 3. 畫畫(個人)。佢仲話有三個老師企响旁邊冇同佢哋傾計,我估應該係評分嘅教育心理學家。

面試後見囡囡跳住出嚟,應該玩得好開心。

我見同 ...

醒目開學勳章 王國長老

其實今年聽過好幾間直資簡介會, 其中亦有video等睇到各自上課模式, 聽校長講野從而認識學校vision等
心中不由自主會有d比較
有claim英文教學, 但成條片一句英文都聽唔到, 普通話亦係唱下兒歌(見到後面d細路只係咀up up, 講唔上識唱), 我見到開心見到活動但見唔到excellence
有校長講野...........我唔介意唔正經, 但對佢對人對事睇法有保留, 聽完又有d hesitate
校名我唔講了, 如果大家都有去留意, 應該心中有數, 每年呢個時候, 總係流言滿天飛, 總之選擇之前考慮清楚就係了

原帖由 littlefaith 於 09-9-13 08:10 AM 發表

chanpa又出招喇… 今次又有乜嘢想分享?

醒目開學勳章 王國長老

我仔話老師無問呢d wor..........
睇返過去經驗, 應該無咁快有feedback架........
原帖由 daisy17772 於 09-9-13 09:25 PM 發表
My daughter said the teacher asked her about: Her name, her school, her family members, her favourite toys, just some basic questions.
Anyone know when are we going to know if we are to be invited for ...

醒目開學勳章 王國長老

啊..........咁我知我仔講咩了, 佢又話畫自己鐘意既野, 陣間又話狗陣間又話花, 原來係自己畫左花, 跟住應該係類似dotted line or迷宮俾小狗去搵骨頭食
(我估係掛.......)
至於一個人一組,我唸係一group入去, 然後有group activity, 又跟住續個續個見
原帖由 daisy17772 於 09-9-14 02:30 PM 發表

Yes ah.  And she was asked to write her english and chinese names, write some other chinese words (joining dotted line), choose which animal she likes, and then draw line within (line) to its favour ...

醒目開學勳章 王國長老

如果真係鐘意間學校, 遲d收都係一個好消息呀!
我舊同事仲勁, 12月至收到德望電話, 不過佢個女唔肯轉校了.........
原帖由 fentanylbaby 於 09-9-21 12:00 PM 發表
係呀!重有機會呀,朋友上年interview後到現在整整一年,都沒有回音,又沒有收到reject信,每次打电話問都是回應校長很忙,未有結果通知,但到前天,竟然收到信件話朋友女兒是on waiting list,現在可入讀P.1,不過已開了學差不 ...

醒目開學勳章 王國長老

我understanding係老師俾張卡小朋友睇, 要小朋友講出卡上面既圖有咩唔妥(例如o係草地上游水), 可能老師係俾tips你女女?
‹ 上一主題|下一主題