用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好 ...
樓主: wongkelvinwong
go

有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好 [複製鏈接]

石圍角小學推廣關愛文化,可是,我女女近日同我傾計,講返一些學校發生的攪笑事,我才發現校內老師經常羞辱學生,例如老師會要欠交功課的學生掛「欠交功課」紙牌在頸上示眾,此外,我女女同班的男同學因取笑學校獎勵給學生的bb布娃娃醜陋,而被訓導主任罰整天抱住隻bb布娃娃示衆,連升旗禮儀式也不可放下,我女女還笑著說見到有位男同學被罰用餐盤托住隻bb布娃娃,被同學們嘲笑,該校某些老師不成熟處理學生的手法實在令人懷疑學校的關愛是否「掛羊頭賣狗肉」,雖然我女女沒有被老師羞辱,但已學會嘲笑同學,現想轉校,請問荃灣區有甚麼真係關愛學生的學校介紹呢

wonglily  似文革掛牛鬼蛇神牌:   發表於 14-9-21 09:52
sillything    發表於 14-8-30 23:02
王家爸爸    發表於 14-7-8 17:32
   2    0    2    0

教學係良心工作,教師要做學生榜樣,雖然唔係全部老師係甘,但該校推廣關愛文化,理應個個老師關心學生,但從一件小事中,訓導主任已經用甘既手法對付學生,完全冇愛心可言,小朋友做錯一定有,細個唔識就係要老師教,而家老師公然羞辱學生,比全校同學笑,連低年級同學見到都識笑,這是什麼文化?我仲要教導返我個女唔准甘笑人,怕佢學壞左,而被人示眾及比人嘲笑的學生,一定好難受同冇晒自尊心,至於有家長問我有冇投訴去校長度,我怕比訓導主任知道會報復係我女女身上,多一事不如少一事,我有探聽過其他荃灣區既學校,但又諗:會唔會間間學校都係甘,樹大總有枯枝呢?真煩惱!

甚麼是3寶?

什麼是3寶?

學校有家教會,但我冇加入,好少去學校,因為要返工,而且同d家長唔熟

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你講得啱,好有道理!

liyuenyan <---我們大家都是家長,但是你對學校一事一物瞭如指掌,其實你是否學校的打手?身為校長或老師,如果用這手法去幫學校講話,欺騙家長,真是恥辱,打手勿進!

朱活民校長,你好,既然校長親自出現,煩請跟進以上事件,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題