用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好 ...
go

有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好 [複製鏈接]

石圍角小學推廣關愛文化,可是,我女女近日同我傾計,講返一些學校發生的攪笑事,我才發現校內老師經常羞辱學生,例如老師會要欠交功課的學生掛「欠交功課」紙牌在頸上示眾,此外,我女女同班的男同學因取笑學校獎勵給學生的bb布娃娃醜陋,而被訓導主任罰整天抱住隻bb布娃娃示衆,連升旗禮儀式也不可放下,我女女還笑著說見到有位男同學被罰用餐盤托住隻bb布娃娃,被同學們嘲笑,該校某些老師不成熟處理學生的手法實在令人懷疑學校的關愛是否「掛羊頭賣狗肉」,雖然我女女沒有被老師羞辱,但已學會嘲笑同學,現想轉校,請問荃灣區有甚麼真係關愛學生的學校介紹呢

wonglily  似文革掛牛鬼蛇神牌:   發表於 14-9-21 09:52
sillything    發表於 14-8-30 23:02
王家爸爸    發表於 14-7-8 17:32
   2    0    2    0

wongkelvinwong 發表於 14-7-7 22:49
石圍角小學推廣關愛文化,可是,我女女近日同我傾計,講返一些學校發生的攪笑事,我才發現校內老師經常羞辱 ...
My daughter will enroll P1 this year!
THX for your advice!
I'll take special care!

何必用咁極端的手段!樓主所講學生犯既錯,真系吾係大奸大惡,咁樣做,好over。

王家爸爸  horrible!  發表於 14-7-8 17:34

wongkelvinwong 發表於 14-7-7 22:49
石圍角小學推廣關愛文化,可是,我女女近日同我傾計,講返一些學校發生的攪笑事,我才發現校內老師經常羞辱 ...
係唔係某一位老師的行為? 抑或是大部份老師都用相同手法? 老實講, 所有學校都會有小問題, 如果係小部份老師的行為, 建議同校長反映, 表示處罰手法的負面影響, 如果學校不聽取意見再考慮。因為, 如果為了一件不滿事而轉校, 可能會沒完沒了。

little_yolky 發表於 14-7-8 09:25
係唔係某一位老師的行為? 抑或是大部份老師都用相同手法? 老實講, 所有學校都會有小問題, 如果係小部份老師 ...
The teacher does not respect the students!

kenwong888 發表於 14-7-8 09:35
The teacher does not respect the students!
係呀, 但要考慮係the teacher or the teachers or most of the teachers。
建議樓主同校長談談, 見過有JM的朋友都有類似唔尊重同學的事情, 家長向老師發出律師信。所以, 校長應該正視。如果係為小朋友教育問題, 學校應該會接受意見的。因為, 始終間間學校都有一些我們不太喜歡的地方, 如果能雙方合作改善, 就是雙贏。

我仲叫我朋友考慮! 如果真係會累c佢個女!

請問樓主還有認識其他同學的媽媽嗎? 可否問到其他孩子的情況是否真是同一情況!

我好內疚呀! 因為朋友本來諗住讀聖十架, 佢已無Offer了

我好擔心, 仲擔心過自己個女入去讀

回覆:有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好

令我想起逃學威龍情節

ngpun 發表於 14-7-8 15:40
我好擔心, 仲擔心過自己個女入去讀
讀聖十架 law!

好多學校一樣係咁, 睇下你知唔知姐.
我在6月尾, 去祖天in, 當我的仔面前修路佢.
我的兒子in時, 自己1個對住2個主任老師. 10分鐘後叫我過去一同見老師,
老師問我, 你覺得兒子認未能力如何, 我回答, 中文及數學幾好, 英文差少少欠缺自信心. 之後當住兒子面前講, 唔係差少少, 他連基本的英文都唔識.
跟住我看到原來是比張白紙要他默書. 我跟老師講幼稚園沒有默書, 他只會讀英交. 老師即反駁現時已經小學啦. 出學校門口, 阿仔好唔開心, 同我講, 媽媽中文同數學老師話我全部默對.

回覆 jesswong1029 的帖子

你仔中文和數學全部默對,你要大讚特讚佢。外人做得吾好或者mean,係佢地無修養,去interview想要個位,無得直斥其非,唯有自己食咗佢。
坦白講,望吓身邊,有幾多個小朋友係中英數全部都好top,掂2樣,算吾錯!

引用:好多學校一樣係咁,+睇下你知唔知姐.我在6月

原帖由 jesswong1029 於 14-07-08 發表
好多學校一樣係咁, 睇下你知唔知姐.
我在6月尾, 去祖天in, 當我的仔面前修路佢.
我的兒子in時, 自己1個對住 ...
如果間學校老師係咁,就算收我小朋友都唔會讀

irenelwl  x2  發表於 14-7-8 21:44

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-8 21:24
The reality is that parents have no choice on schools at all!
The school and banker, the parent are player!

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-7-8+21:24+如

原帖由 kenwong888 於 14-07-08 發表
The reality is that parents have no choice on schools at all!
The school and banker, the parent are  ...
正是!所以自己一定要留意小朋友,無論讀邊間都係咁話!

教學係良心工作,教師要做學生榜樣,雖然唔係全部老師係甘,但該校推廣關愛文化,理應個個老師關心學生,但從一件小事中,訓導主任已經用甘既手法對付學生,完全冇愛心可言,小朋友做錯一定有,細個唔識就係要老師教,而家老師公然羞辱學生,比全校同學笑,連低年級同學見到都識笑,這是什麼文化?我仲要教導返我個女唔准甘笑人,怕佢學壞左,而被人示眾及比人嘲笑的學生,一定好難受同冇晒自尊心,至於有家長問我有冇投訴去校長度,我怕比訓導主任知道會報復係我女女身上,多一事不如少一事,我有探聽過其他荃灣區既學校,但又諗:會唔會間間學校都係甘,樹大總有枯枝呢?真煩惱!

wongkelvinwong 發表於 14-7-8 22:23
教學係良心工作,教師要做學生榜樣,雖然唔係全部老師係甘,但該校推廣關愛文化,理應個個老師關心學生,但 ...

批鬥文化!
投訴去校長度-> I can imagine the same situation will happen on your children!

I need to teach my daughter how to survive in such circumstances!

MrBeast    發表於 14-7-10 08:13

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-8 21:24
我事後有跟幼稚園校長講,這間祖天教育方針唔好,就算收我都未必去讀。因幼稚園校長好關心我們是否叩門成功,不須去3寶。校長都話教育局指引幼稚園不能默書,而且本身我們的幼稚園唔差。
她亦表示入到都未必好。但有些同學仔的家長,話我回應祖天主任太串。
試問1個小朋友5,6歲比你身為老師用這些說話來攻擊,會失去自信心。
‹ 上一主題|下一主題