用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^。^ 創價 07 K1家長(part2)
樓主: patBmom
go

^。^ 創價 07 K1家長(part2) [複製鏈接]

原文章由 patBmom 於 07-7-10 13:45 發表
Oscar媽,
我個仔係返下午班,
我諗住自己湊返放學,
所以請問最遲可以幾點返到學校呢?
咁最遲又係幾點接放學呢?
:) 唔該晒!

pat
我係自已接放学,下午班大約4点50分先可以接到小朋友,1点正返到學校都無問題,在課室門口有玩具玩。
頭幾日兩个鐘唔知去邊,我教您去明愛賓館左手邊个路口圖書館坐吓, 因為平時我都去坐

原文章由 patBmom 於 07-7-13 16:22 發表
Oscar媽&mimicheng,
Thanks!
乜原來明愛賓館有圖書館!
我都唔知道添!
mimichen你都喺嗰頭住架?
咁你平時同你個仔返學係坐車定行路呀?  

我住西貢呀,去吓圖書館及我家姊到。無法啦慳Dma
坐校車差唔多要成$1000.坐巴土浩楠k1唔洗錢。我坐20日都係$240蚊。

原文章由 Michelmcy 於 07-7-15 00:33 發表

mimicheng,

想問吓西貢搭幾號no. 呀 想知道架巴士會唔會經將軍澳   不過我囝囝鍾意搭 mtr 多過巴士, 如要搭巴士, 最想搭到金色巴士添

michelmcy
我坐12點半92然後在彩雲邨轉10號坐1點鐘,大約1點20分返到學校
坐mtr好D啦,小朋友唔會

其實自已接送都幾幸苦呀,又要帶水,雨具,食物,最幸苦係 着,頭三个月一放學上車 ,依家無啦

原文章由 pinkcheung 於 07-7-15 22:53 發表
係喇,我都想問問大家除左25M小巴仲有咩車去學校?其實大熱天時係喇沙利道行落去都幾熱。mimi請問你果架10號車係咪巴士?個車站近吾近學校?我係將軍澳番學有無比地鐵更方便快捷既方法?

10號係巴土,好近学校,其實將軍澳坐mtr最方便,或在黄大仙出,坐青山道小巴$6,在牛津道10號巴士站落車,上車問吓C機經唔經喇沙利道先。

請問如果搭25M小巴係邊度落最近學校架?

25M

東頭邨 ∼ 九龍塘

九龍塘 B2 ,多褔道.
途經路線 
東頭邨開 東隆道,東光道,樂善道,沙埔道(富豪東方酒店),衙前圍道,打鼓嶺道,賈炳達道(九龍城廣場),聯合道,太子道西(聖德肋撒醫院),喇沙利道(喇沙小學 / 中學),禧褔道(專教院李惠利,浸會大學),聯合道,窩打老道,歌和老街,根德道.
九龍塘開 律倫街,對衡道,牛津道,浸會大學道,禧褔道(專教院李惠利),喇沙利道(喇沙中學 / 小學),界限街,嘉林邊道,衙前圍道(衙前圍道街市),打鼓嶺道,樂善道,東隆道
時間表 東頭邨開 0620 ∼ 2330
九龍塘開 0640 ∼ 2346
班次 4 ∼ 9分鐘
車程 20分鐘
收費  $4.5
分段 喇沙利道 -> 東頭邨 $3.3 九龍塘  -> 李惠利 $3.3 喇沙利道 -> 九龍塘 $3.3

原文章由 patBmom 於 07-7-20 19:18 發表

我都冇諗過呢個問題添,
因為平時我就咁同個仔著件Tee就出街喇,
不過學校有冷氣,
係咪著番件背心底底著數啲呢!
之前喺學校買咗嗰件冷外套,
唔知可唔可以放喺學校等佢 ...

衹可以放在書包內,老師見到小朋友凍,睇吓書包有無衫會同去着。

原文章由 patBmom 於 07-7-25 01:56 發表
想問吓返晏奏班既媽咪驚唔驚小朋友返學會眼瞓呀?
因為我個仔平時三點左右就要瞓晏覺,
雖然依家已經開始訓練佢晏啲先瞓晏覺,
但我都驚佢返學時會眼瞓呀!

返學一定唔會瞓,放學一定瞓及好肚餓。但頭一個月,自已個仔,眼瞓學校有BB床瞓。

原文章由 patBmom 於 07-7-25 17:02 發表
學校有BB床?

有一張,在校務處,有D少朋友坐校車睡着叫唔醒,可以睡一睡,不過好少發生,如果返到學校發燒,家長末到都叫小朋友

原文章由 patBmom 於 07-7-28 23:47 發表
janetngan2,
你喺邊度影學生相架?
點解咁平既?
快啲介紹俾我呀!

天藍,
我諗我哋呢班媽咪答唔到你既問題,
因為我哋啲仔女喺嚟緊八月尾先第一年返創 ...

其實貴一次啦影相
K1學期尾學校有相影$2O蚊一打,留K2用
‹ 上一主題|下一主題