用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW Channel 2上中
go

YW Channel 2上中 [複製鏈接]

原文章由 wwwmama 於 07-11-1 09:38 硐表

各位好友,

星期五晚(2/11)會否大架光臨我公司? 因準備豐富食物需時,請從速報名:

你大展鴻圖呀!恭喜!恭喜!
在那區?我地P1媽咪有無份參加呀

原文章由 010 於 07-11-3 09:46 硐表

我而家先得閒上來咋....
昨晚又入唔到BK!!!

原來取消左呀

不好意思
對唔住
traurig
sorry
désolé
apesadumbrado
огорченно
pesaroso....

都係為左氹你唔好嬲啦.. ...

係lor!係lor!大家都知大家是盡責的媽咪。每到星期五、六、日這些黃金檔期,就是仔仔和我們最忙的時間。個個都是為仔侍,為仔忙,為仔甘願被罰留堂!我諗3w唔會真嬲我地既

不過我最底 wor,因為我地點岩,所以有表示參加的誠意(自保

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-5 12:04 硐表
各位媽咪

我代妹妹同妳地報平安, bb今晨已經出世喇, 妹夫講bb女面兒脹bookbook喎, 媽咪身體都唔錯喎.

Jam

原文章由 mayc 於 07-11-7 13:54 硐表
Easy媽咪:
代問候JAMmama,同埋幫我 搭B女!:loveliness:

我都叫緊friend在紐西蘭買緊d Bilberry素,聽講話好好!

我有個朋友話佢個仔之前每年驗眼,近視都加深50度。自從食左藍梅素之後,兩年沒有加深,所以我都跟佢買來食。食左半年左右,因為平時無驗開眼,都唔知有無效。

今日去眼科醫生到檢查和驗眼,我順便問醫生吃這些是否有幫助。醫生竟然說多餘,沒有用!

驗眼時,我再問驗光師,他說對幫助近視沒有什麼用,可能對眼部的零件有幫助,吃也無防wor!

不知道是否醫生都不主張吃輔助品,記得以前問親醫生吃維他命好不好,他們也說多餘!

不過我都照食藍梅素,因為貪平,買了許多!

另外一個朋友聽見我話個女無記性,又唔專心。佢話除了是態度問題之外,缺乏某些東西(我唔記得佢講的名稱)都會有這個情況出現,還介紹了l我買日本命力強腦素(dha70),她說她女兒吃了之後,效果顯著。我聽了,立即買啦!亞女同亞仔一起食,食左兩個月左右,個女好似真係有小小進步(不過,期間我也做了很多功夫,不知是誰的功力?!)。你們有人試過吃這隻嗎?有什麼comments?不過又是貪平,買了許多。希望有效啦!

[ 本文章最後由 Eva 於 07-11-8 02:11 編輯 ]

原文章由 雯雯 於 07-11-9 12:14 硐表

大眼仔_媽咪

你ユ人唔得嗎?換工人唔係好好玩家,如果大家相處o.k.米算la, zz講得岩, 工人係冇十全十美, 我以前個ユ人好醒,好記性,我可以乜都唔理, 淨係比錢, 但佢為人貪玩,愛比較, 時常耍脅我, 以為我冇左佢唔得,但 ...

我都諗緊轉唔轉工人好!

佢出年四月頭到期,同我做左兩個contract。佢又係好醒,尤其是煮食同time keeping,連d細佬早餐食d乜都係佢諗埋。我之所以越來越懶惰,多小是因為有佢take over曬我的工作,現在諗起都覺得好慚愧,佢似佢似我對仔女個亞媽多d!

不過佢最唔好就是駁咀,講電話,同試過有收數佬打來追數(不過佢好快搞掂返)同埋好多濕碎野,你唔講佢唔做(不過一講左,佢就會即做)

不過我都好感謝佢幫我唔小,不過老公好唔鍾意佢,話佢做野馬虎,唔清潔wor!

如果你們有滿約工人,可以講講她的缺點和優點,看看是否適合其他媽咪用。可以交換呀

原文章由 JAMmama 於 07-11-9 19:39 硐表

會的, 我會盡可能的多休息了, 但掛住你們ma, 所以咪上來同你們傾吓計囉
如果回家幾天才發出來的生理性黃疸, 都容易理解, 但係如果好似我兩個b咁, 頭兩天便有黃疸, 其實並不是一件好事來的!由於我血型同佢地唔 ...

恭喜恭喜!!
好開心見返你,。仲有咁多個post tim,証明你情況令人非常之滿意  
這裡幾乎日日都在問候你,你在醫院有無經常打噴嚏呀
我亞仔剛出世時,又係要留院照燈,足足照了一個星期。我是b型血的,如果不關血型問題的黃,日後會有機會有什麼後遺症嗎?
大女出世時都有黃,但醫生叫我在家追住個太陽位給她睡覺就得wor!之後就無再follow up了!
亞媽話生完之後要訓多d,就算唔訓都要躺臥,千其唔好mou低身。企同坐都盡量小d,總之就是訓多d,這樣個子宮至會升得快d同靚d。千其唔好唔聽話呀!當年紀大些時,乜野後遺症都出現galar

希望可以快d見到小公主的相片:loveliness:

Do Take Care

原文章由 YMMON 於 07-11-16 15:16 硐表

大眼仔_媽咪

呢兩日P2媽咪唔知去晒晒, 無jam的日子, 大家都跟住放假

見你係我地呢邊post留言, 就同你傾兩句, 免得你咁孤獨(我老細唔係公司)

學打中文字真係幾好, 之前未同Jam學親子班打字, 有啲字真係 ...

係啦!我仔都試過,個個著襯衫,要佢著體育服,佢不定唔制。唔知點解d仔咁怕"突出"。

JAM,  你真是聽話,多休息同湊仔就very good!

不過間中蛇上來post一兩隻字都唔過份既

原文章由 JAMmama 於 07-11-16 18:15 硐表

我出咗來la
我前兩天真係唔多精神, 埋去電腦枱就想瞓, 所以真係沒有上來過, 剛剛才看返你們五六天前的posts, 點知得咁少就睇完了 可想而知, 我真係bk活躍份子, 又太八了......一唔在崗位....個 ...

Wow! JAM,你終於出現了 ,不旺我咁夜都入來看看有沒有你的消息  哈!一係唔見你,一見你出現就要狂追post 你好利害呀

小B女面珠dun紅卜卜,好可愛呀!好想摵佢一下 :loveliness:。 改左名未呀?飲食方面ok麻?我覺得湊bb最麻煩就是要佢飲夠奶,很花時間,如果她這方面肯合作,你就easy很多了。

Wah!12朝咋wor!你咁快就定時復出喇!每天11時上班,上幾耐先,你知bk有幾吸引gala,記得自己坐緊月,要休息多d,訓多d 至好ga!(我是否好有你亞媽的feel 呀

可惜我join唔到你地!因為11時正是我在公司最博殺的時候,不過知道你們有這個約會之後,我有機會都要上來8下,噢!不是8,是交流下,噢!應該是聯誼下。。。

原文章由 RoyceMa 於 07-11-19 15:04 硐表

o.k.無問題, 咁幾點來丫?

around 11:00am but I have to wait for 大眼仔媽媽 to confirm.

大眼仔媽媽, pls confirm [/quote]

RoyceMa / 大眼媽

這個星期六亞仔唔駛返童軍,老公又放假,所以我勁得閒呀!請問可以跟埋你地一起去嗎?我都想帶埋亞仔一齊去 睇BB!

如果JAM的屋企近地地鐵站的話,我在地鐵站等可以嗎?

請回復

JAM

我今個星期六都想帶埋亞仔來湊熱鬧呀:loveliness: 現在跟Roycma和大眼媽聯絡。希望可以成行啦

你挖B女塊面d粒粒,你唔怕感染嗎?醫生有無話唔用藥都會自動好ga?

記得我兩個b時d皮膚都不太好,尤其是亞仔,塊面紅色一tat tat,又粗又黑,但是大下大下又正常返。不過就沒有你說的粒粒,所以都唔識俾意見你。不過金銀花白菊花對皮膚敏感真係幾好。話說我個女bb時,pat pat 極度敏感,只能用一個牌子的尿片。一臭臭,遲dd換片就又紅又腫,喊得好悽厲。我奶奶叫我保金銀花白菊花水俾佢洗/浸patpat,果然紅腫即退,萬試萬靈。上次亞仔出水荳,我都靠佢,亞仔至無咁辛苦咋

原文章由 大眼仔_媽咪 於 07-11-20 00:15 硐表
RoyceMa, Eva,

It seems JAM's home is quite near the school (the other side from the MTR station).  Just walk along the straight road to the other far end!?  I guess I need to check with JAM's address ...

OK! OK! waite for your reply

我都是很肝火盛的媽咪,但是有個女的經驗,現在要用無比耐力去按著自己的火。。。雖然經常有挫敗感,但是還得繼續努力

原文章由 YMMON 於 07-11-21 22:39 硐表
各位,

呢排我身邊有好多人生BB, 有我妹妹(6/12 B 仔), jam (5/12 B女), 公司同事(B 仔), 噚日有我老公表妹 (B 女), 個個生咗BB都好開心, 不過今天我去過探老公表妹, 本應生BB我唔會去探佢, 但係得到一個好心痛的消 ...

你講得好岩!幸福不是必然的。好似我個老死同事咁,佢小產左三次,之後終於生了個女,可是發現心臟有事,要做幾次手術,當時我們幾個比較要好的同事的心情都很沉重。好彩最後平安渡過,現在女孩子已經8歲,不過還要定期檢查。我地依家成日笑同事就得第日問女婿拿返d醫藥費

其實之前同事都想生多個,但是有陰影,有這些前科,當時我們也不知應該鼓勵她生還是叫她不要冒險。最後她都是不敢再生了。

所以,各位姐妹,你們生得就好快d生多幾個喇,不是個個想生就生得ga

原文章由 JAMmama 於 07-11-21 14:35 硐表

無計, 諗住換張相比你地望吓先, 所以哥哥都要企埋一邊啦 但我今日都都還是只見到阿仔大頭相.......

哇!好耐喇wor!仲未見到張新相片,咁奇怪都有gei?
你有無試下logout先,之後再login過?

如果唔得,你試下去網頁上的status bar到選取"工具", then "網際網路選項", then "一般", then "清除記錄"。希望消除曬d舊memory 之後,可以OK la

[ 本文章最後由 Eva 於 07-11-22 01:03 編輯 ]

原文章由 wwwmama 於 07-11-21 23:38 硐表

Try this:
Go to 開始->程式集->附屬應用程式->系統工具->清理磁碟
Select C: Drive
Tick all selection
Click確定

wwwmama

請問你是否也在教jam如何看相片?等我仲向樹關門弄斧tim ::" />

不過我以下的方法試過work ga,仲好方便tim

[ 本文章最後由 Eva 於 07-11-22 01:12 編輯 ]

原文章由 大眼仔_媽咪 於 07-11-21 23:58 硐表
Oops, my boy would ........... be ............ this Saturday   (baby lover!!)

我希望星期六那天,亞仔唔好睇靚女睇到 咁失禮

[ 本文章最後由 Eva 於 07-11-22 01:13 編輯 ]

因為日頭要搵食,你地開檔時我又唔得閒上來,唯有晚上上來呀下位,補返數

大功告成,依家去訓喇 :loveliness:

原文章由 木土土 於 07-11-23 23:10 硐表
好消息!! 佢地今日校際英詩集誦攞到冠軍, 英華仔好嘢!

wow!!恭喜恭喜
英華仔好勁呀

JAM
我亞仔幫你B女影個幾張相片唔錯wor,其中一張仲係笑ga,你想要嗎?pm個e貓address給我丫

回家途中,亞仔話想抱埋BB返屋企,唔記得Rocyma講左d乜,佢就打消左念頭。今晚練完琴,回家途中,佢突然之間又話想再去睇BB

希望佢快些忘記這位女子,唔好影響學業   

Rocyma
唔該晒你呀,要麻煩你帶完我去買野之後,走時又要帶我去地鐵站!你真係好好人呀

原文章由 JAMmama 於 07-11-24 22:05 硐表

好丫, 咁我一陣pm個email address比你, 唔該晒

我怕佢話係掛住我個杯麵咋

你句"希望佢快些忘記這位女子,唔好影響學業" 好好笑
但還是一句, 阿女第時嫁唔出, 要等"大眼仔"來認頭 ...

佢食唔到你個杯面,心心不憤,終於去百佳買左四隻回家(特價)

根據現時B女的個人質素和強勁的後台來說,大眼仔的機會實在太渺茫了!到時你會發覺兩位大亞哥突然多了許多好同學和好朋友來你家作客

係咪收唔到信?那麼已經成功了一半。星期一可以同mcheung去慶祝了

[ 本文章最後由 Eva 於 07-11-24 22:29 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題