用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

報到先!

鋼琴唔計入一生一體藝,所以我想幫阿仔搵定另外一種樂器。男仔,算大隻,玩乜野好呢?請問有無地方可以有齊所有樂器給小朋友試玩ga?

原文章由 jazzmama 於 08-6-5 13:35 發表
我仔話想要 "爆丸" 做生日禮物
請問邊款係最受歡迎呀

jazzmama / bb2wong
我兩隻都愛爆丸,d名又長又浸,佢地念到倒背如流,念書又見佢地咁叻!

我都覺得你最好俾佢自己揀,因為太多款式,同款唔同色已經唔同分數,要佢地自己至識揀。
之前在家接近的精品店買$12一粒,買左好多之後,聽見d同道話花園街$15兩粒。不過真是一分錢一分貨,在反斗城買的正版質素高很多,但要4,5十蚊粒。

jazzmama
有銀邊的是新一代,貴d,舊一代$42.9粒,新的貴十蚊一粒。有版買的,一set連幾隻爆丸賣二百幾三百,我d細路自己話貴,唔低買wor!佢地話塊版只是用來擋著d爆丸唔好碌得太遠wor!不過如果捨得買,應該有好過無,不過佢地玩野三分鐘熱度,難得佢地唔要,我不用買來阻地方。番版係有d有defect ga,所以佢地買左立即試,唔好就換。

如果阿仔生日,未咪買d正野過佢,之後才繼續番lor!不過話時話,就快又唔玩galar,唔好太講夠了

咁岩我阿女明天生日,佢想要隻雌甲蟲,因為佢已經有一隻雄性甲蟲,所以佢想左好耐要佢地開枝散葉wor!我到現在都未接受到這樣難看的東西,所以拖住先,話考完試至講。

siulisa
收到了,不過好似幾淺下wor,我之前見阿女的,d字折到碎濕濕咁,都幾難下,等我明天問佢拿一張睇真d,如果好就scan給大家

原文章由 JP 於 08-6-4 10:21 發表

Eva>>
我大仔升上中學後學玩敲擊樂,有piano底好快上手!
管樂都好啱男仔,但換牙期玩就有D阻滯。

M&A>>
預祝囡囡Bingo中頭獎  ...

多謝大家給阿仔的意見!敲擊樂幾好,不過覺得個動作真係好激下,怕唔怕連佢個性格都激埋一份ga!
我覺得six phon d聲好好聽,不過唔知難唔難學,又怕選左樣阿仔唔鍾意的,又或者有d他更喜歡的,所以如果有得俾佢樣樣試下先選擇就好了。

JP
咁即是說,升中一時才選擇一身一體藝也未遲嗎?

原文章由 Zoey 於 08-6-6 00:21 發表

爆丸?  我 say 左 'no' 話唔買喇

我衰心軟,初時話唔准,之後阿仔可憐樣,就話默書一百分至買啦!之後買開就越來越寬鬆

不過我阿媽時時哦我話,難得d細路鍾意玩未給他們玩lor,大個時已經沒有童真再玩,但是玩具記憶永留心裡wor!哈!唔怪之得老媽細個時,家裡無乜錢都會買玩具給我們!現在我一見d懷舊玩具,又真的浮現許多童年的快樂回憶

原文章由 siulisa 於 08-6-6 11:10 發表
係呀, 咁可能我地比較淺  , 我仔話老師專登係小六練習度搵比佢地, 限定十分鐘做完, 所以我先專登整比大家

好呀好呀, 記得比埋我

...

阿女好辛苦至搵到依張,佢話現在很小句子重組做larwor。
睇真的都唔難得過你個份卷wor,唔知係咪那時候好耐無睇過卷,記憶還停留在小一,二,所以當時一見到阿女這份卷就覺得好深

阿女寫給的解藥睇c人,希望ee們不會因此多皺紋

原文章由 JP 於 08-6-6 09:52 發表

Eva>>
細仔小五音樂科考樂器可以彈piano,到妳仔個陣5知得5得!?
F.1音樂科考樂器就不可以彈piano,要其他orchestral instruments(學校承認個D)---我覺得好擾民囉! ...

JP
乜小學已經一定要考樂器喇?我阿仔只說老師話今次『可以』用樂器來考試,無話一定要,我以為是想多些空間給小孩子發揮tim!

F.1 就要考鋼琴以外的樂器,即是要小五,六左右就開始學,否則考試又有壓力了!

原文章由 siulisa 於 08-6-6 17:52 發表
準備收工接乖仔lu

各位端午節快樂
今年端午節撞正我生日, 同自已: Lisa生日快樂 , 希望亞仔乖乖溫書, 吾好令我勞氣

6月份真是喜事重重,除了我阿女同我亞媽生日之外,原來仲有靚靚lisa 同jazzmama的囝囝

祝:lisa青春常註,老公阿仔錫哂你,生活幸福無憂

祝:jazzmama阿仔聰明伶俐,聽教聽話,孝順父母

[ 本文章最後由 Eva 於 08-6-7 00:27 編輯 ]

接招

原文章由 M&A Mom 於 08-6-8 18:24 發表

多謝關心

多謝各位 mami 嘅祝福!

細女可以做 Eva 個女嘅師妹啦!

派到第一志願--協恩!不過不失就唔洗太擔心升中啦!

恭喜哂呀!有排都唔駛煩喇

原文章由 hhma 於 08-6-8 22:15 發表
happy birthday ah!!!!

btw, 一科唔合格就留班, 唔係化

mansonma
係哎!仲唔係主科tim!唔好咁擔心住,應該有數講gei!

原文章由 mansonwai 於 08-6-9 12:53 發表
剛剛搵到 D 標點練習 :

問題 :
天 下 事 不 平 則 鳴 但 切 勿 有 意 氣 純 粹 為 個 人 的 利 益 私 見 而 爭 辯 那 是 有 害 無 益 的 所 以 荀 子 說 有 意 氣 者 勿 與 辯 也 因 為 我 們 爭 的 是 理 而 不 是 ...

好岩用,阿女標點最c !不過你quote的網站睇唔到!

這兩天給你們的和longman的papers個女做,乜野奇形怪狀的錯都出齊,錯到7彩,個心實哂

我唔知佢係咪唔鍾意做,同我玩野定點,我話佢做乜錯成咁,佢就話考試時就唔會,總之越做越錯,我真係越睇越驚

我係未應該停手不理,因為佢平時考試我都無乜理佢,佢d成績都算中上,我真係怕今次自己越幫越忙!
依家好旁皇,進退兩難

[ 本文章最後由 Eva 於 08-6-10 00:44 編輯 ]

原文章由 M&A Mom 於 08-6-12 23:06 發表

OVER~OVER~JSHOPPER FREE SHIPMENT 4 DAYS

GO TO LOOK LOOK FAST

http://www.jshoppers.com/index-ch.asp?clr=1

我搵唔到你之前介紹一百蚊幾件那些!請問在那裡?

你熟手d,可否幫推介一些給我對仔女呀?
個11歲女肥妹仔,快5尺高,100磅;個7歲仔都肥(遺傳),80磅左右。請問有無好介紹?

Thanks a lot

原文章由 Eva 於 08-6-13 00:53 發表

我搵唔到你之前介紹一百蚊幾件那些!請問在那裡?

你熟手d,可否幫推介一些給我對仔女呀?
個11歲女肥妹仔,快5尺高,100磅;個7歲仔都肥(遺傳),80磅左右。請問有無好介紹?

Thanks a lot ...

我找到了那些兩件組了!!
我諗150阿女都著唔落,明天捉佢度下size先。

原文章由 mansonwai 於 08-6-20 22:56 發表

anguswongkid

我地都係唔派卷
但係老師會係堂上同佢地對卷及比佢地 mark 番 d 分數

唉....我已經專登去左學校睇卷

今次電腦亞仔唔合格
拉埋上 3次測考, 平均分剛剛合格

唉....真係比佢嚇鑊金

但係又 ...

Wah! 5年級,9字頭唔容易wor,自己友都咁
可能靠嚇咋!想你們盡力而為,最後會有其它的安排。
早兩年,我同事個仔在喇沙讀小六,初時話只回收band 1 的學生,結果回收埋band 2的自己友! 所以唔好傷心住,希望在人間。
我都為個女舖下路,今日在學校做了一日義工,幾辛苦下,不過可以見見校長同副校,聯絡下感情先,希望有需要時可以講多兩句好說話。當然,今日這個活動主題非常有意義,是推動我全家出動的主要原因

原文章由 JP 於 08-6-20 23:39 發表

Wow, so tough!!

How many P6 students can 升上培中??

JP
差d唔記得恭喜你同你仔仔。你兩個仔都好叻,相信你很會帶領他們。有機會是要多些向你們學習。

siulisa
很喜歡你的文章,有許多地方都發人深省,我們最父母的,要做到不鬆不緊,要他們感覺輕鬆快樂的時候,又要有社會上重視的優秀學業成績,真是談何容易!唯有繼續努力,做到幾多就幾多,因為我們在教養孩子的過份差事上,也是邊做邊學的學生,所以也不要令自己有太大的壓力,再用以下這句來安慰自己,盡了力就是了:

WE DO OUR BEST.  GOD DOES THE REST!!

原文章由 JP 於 08-6-23 10:17 發表

Eva>>
兩個仔一D都5叻!!只係大仔有少少maths 天份啫!
我放工回家後,要以一敵二,妳話我可以教得幾多呀!

mansonwai>>
Manson中學校網係咪九龍城?個區中學都5錯!
比心機喇!天不拙勤! ...

Dear all
到今日阿女的成績才全部揭曉,全部主科都有8字頭,連最弱的音樂科都有74分,全因為今年多了一份筆試,所以可以有唱歌以外的分數。現在叫做安心一點。老師說她們還有兩個機會爭取好成績,因為還有兩個試要逞上教育處,相信是6年級上學期。我同阿女說,繼續努力的就是機會爭取更好成績,如果散漫的話,也是可以把原本取得的好成績拖垮

我也要多謝大家報料,才知道有這個一年之內要換身份證的事,我仲以為隨便我們幾時去換tim

JP
我都是以一敵二,不過都不是教他們啦!只是平時就check下做齊功課未,考試時就一尾給卷他們做,有問題才教一下。不過,我發覺全都是不小心,所以只有責罵,很小教

原文章由 M&A Mom 於 08-6-23 15:53 發表

matthew 考埋天日先收工!跟手都唔知玩乜做乜好! 佢話要去唱K,因為有得打機

哈哈!d同齡思想果然差不多。上星期舅父仔叫我們去唱k,阿女一聽到就好開心咁話"好呀!" 我仲以為佢幾時咁喜歡唱歌,原來佢話當我們唱緊的時候,她可以落樓下打機

我俾我老公激c! 話說考試前約左朋友個仔同我個女在昨天(星期日)最後一擊,去迪士尼樂園。之前叫老公睇下張証deadline幾時,佢話6月30。我一時唔為意,以為真的是6月30,星期六晚臨訓前,諗住穩陣d睇多次,點知原來是6月21日,即是當天就是最後一天   

原來是d日子luk哂色,佢以為無寫,就睇左入面的宣傳單張,那裡寫6月30日wor!嬲得我丫,攪到朋友個仔都無去到,好彩肯來我家玩,幾唔好意思,又沙再個睇新境點的機會,真係講起都嬲!我老公成日都做"差不多"先生,隨時都俾佢激c ,所以d細路唔信佢d答案ga,要我作實佢地至放心,我都幫佢唔到!

原文章由 mansonwai 於 08-6-24 00:12 發表

Eva

哈哈....今日 manson 張 annual pass 又係最後一日
我等 manson 一放學就即刻去
雖然去到都 5點幾
由於無物人, 又唔熱
反而玩得好儘興

馳車天地, 小小細界 直情唔洗排隊直入去即玩
我地 2個半鐘可以玩到 :
...

你就好啦!我諗有排都唔會再去law,除非yahoo有平票買(上次買過$450有兩大一細票)。

上次阿仔好想玩,老公同個女怕c 唔肯玩,我焗住倍個仔玩,阿仔好驚,全程dup低頭,好緊張,我自己都好驚,但要按住個仔(怕佢跌落車底),扮唔驚咁同佢哈哈笑。真係阿媽唔易做

原文章由 joanneka 於 08-6-24 12:43 發表
我地電腦都係好易考, 考下整動畫, 唔駛20min 就攞到A    

我個女直頭無考電腦,IT 只計平時分。

原文章由 siulisa 於 08-6-25 11:45 發表
多謝介紹, 昨天去睇左, 真係好好睇

我有睇上集,所以都打算去睇,不過會睇早場,一家四口平好多
‹ 上一主題|下一主題