用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

多謝報料 !

如果要請假同囝囝溫習, 就要早一日, 即係請1/6下午, 1/7 下午, 而1/12 應該唔駛考, 所以1/11下午及1/12下午不用請假, 留番下次考試再請 !

原帖由 creamymami2007 於 10-1-4 16:50 發表
hi all,

因我嗰大牛時常要覆診, 所以預先問了學校攞下學期測驗及考試時間表, 大家不妨請定假同小朋友溫習吓, 15/4-20/4(測二), 10/6-15(考二), 我都打算請假放7/1(下午)&8/1(下午),11/1(下午), 12/1(下午)同大牛溫 ...

暫時馬基 p.1-6 都唔會分精英班, 去年係 兩班普教中班加小量其他班學生咁分為 2C & 2D,其他三班打亂再分.

不過我發現二年級普教中班較其他班多人D (有成 33 人).

原帖由 creamymami2007 於 10-1-5 15:32 發表
多謝提醒我這個蒙蒙媽, 我以為第四天都要溫習, 等我快d去消假先, 多謝你呀Gabrielma!!!

6/1我請唔倒假, 我要7時才回家, 希望嗰日會順利啦!!!

Gabrielma, 請問二年級有冇分精英班, 我好希望會分, 因為我覺得大牛應 ...

TRAM TRAM, pls check pm.  Tks.

學校網上有聯歡會相片, 大家睇下有冇你地小朋友?

每科總分計法好似"家長備忘"有寫, 詳細唔記得, 但我記得listening, oral, dictation 佔比例好少, 英文卷佔最大份 (可能係 70 - 80%).  囝囝去年dictation 唔合格, 但英文總分同英文卷分係一樣, 冇拉低左 !

原帖由 pearlpytai 於 10-1-19 15:17 發表
唔該你.

通常是星期六下午2時至5時, 以30分鐘為一個時段, 每時段有4-5位家長 (會以學號計), 班主任會按次序單獨接見家長, 如果姓陳, 就多數係 2 - 2:30pm, 如果姓黃, 可能係 4 - 4:30pm.  

班主任到時會再派通告, 如果家長想改時間, 都可以同班主任相量改早或改遲 !   

原帖由 cyhk2006 於 10-1-19 14:05 發表

2月6號見家長,不過仲未知咩時間.

如果真係唔得閒, 都可以比學生帶回家給家長簽回 !

原帖由 pearlpytai 於 10-1-19 13:32 發表
請問有無人知學校幾時會派成績表? 需唔需要家長到取?

你真好記性!  囝囝二年級, 囡囡一年級.   因為知道考試形式, 所以同囡囡溫習時會冇咁緊張, 但要兼顧兩個一齊考試, 就唔夠時間.  但一直我都想train 佢地自動自覺, 所以都冇請假同佢地溫書.

好彩哥哥都幾聽話會自己先讀, 然後我幫佢默字, 所以妹妹都會有樣學樣, 不過每個小朋友都有唔同特點, 都要睇吓妹妹今次考試成續, 如果可以,就放手比佢地自己溫習!

原帖由 cyhk2006 於 10-1-20 09:35 發表

唔該晒你呀 !
我忘記了,你仔仔多少年級,你好似有個細女今年係小一,對嗎 ?
咁細女今次考試,你會唔會得心應手左呀 ?

我 x2, 真係頭都暈, 初初試過囝囡的回條/ 支票倒轉左, 而家會叫佢地自己填完再比我簽, 簽完自己double check, 如果錯左, 後果自負 !  下學期, 佢地連手冊學籍表都自己填埋, 我只係簽名, 輕鬆好多 !

原帖由 YeungSiuB 於 10-7-15 12:28 發表
填到手軟, 荷包乾塘!

過獎啦, 只係想做個懶媽媽, 更唔想佢地變港孩, 咪"迫"佢地!    囡囡已脫離 "唔識縛鞋帶"行列, 但哥哥仲未識, 真係要加油 努力 !

原帖由 creamymami2007 於 10-7-16 14:47 發表
嘩!!!自動波!!!我好c mo 你呀!!!你2個小朋友都咁生性!!!

時間過得好快, 囡囡已經要升小二, 九月就會有班小一新面孔, 去年暑假好期待囡囡升小一, 好擔心佢..... (下删n個字), 但小朋友真係好"叻", 自己在大校園中生活, 識到一班同學, 學識好多嘢, 上次去開放日, 仲帶我周圍參觀學校, 真係覺得佢好有歸屬感 !

原帖由 stanleycccheung 於 10-7-19 10:43 發表
我記得上年學校網上有班別資料 Download. 留意吓, 今件應該照舊, 如果冇, 為有打電話番學校晌問。

不過話時話, 我地究竟仲屬唔屬於呢個 "俱樂部", 係唔係要升班, 還是閞番個 2010-2011小二俱樂部? ...
‹ 上一主題|下一主題