用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兩歲半仲未講到句子 ...
go

[聽/語障] 兩歲半仲未講到句子 ... [複製鏈接]

兩歲半已可以去cac 兒童評估中心做評估.

四周都要排,早d排啦

除了協康,可以排香港基督教服務處的心橋計劃

價錢未必平,只不過有系統及有人去監察,叫比私人的好.

原文章由 labelle 於 08-5-18 00:25 發表
我囝囝兩歲半仲未講到句子 跟住我地講就得, 但自己主動就未得 (eg Mami ... 奶奶 )

我個朋友既朋友係協康會既語言治療師, 同佢通過電話, 佢話我囝囝一定未達兩歲半既標準, 但係只係差少少 ( may be 3個月 ) ...

cac是政府的兒童評估中心,你可以去問下,那裡有醫生,言語治療.
協康會如你排平日大約3個月內會有位的,其他就不知.

你就算有治療在家也一定要多些同孩子傾談及練習

原文章由 labelle 於 08-5-18 11:26 發表
sorry ... 乜野叫  

我唸住聽日打去協康會, 香港基督教服務處, 庭恩兒童中心, 保良局, 循道衛理楊震社會服務處, 香港聾人福利促進會度排架啦, 但係問題係頭尾都最少九個月, 到時我囝囝都三歲幾啦喎  :su ...

你可以試下用一杯水同飲管叫孩子用口吹看下有沒有泡泡.是訓練孩子講s音的.

原文章由 labelle 於 08-5-28 07:30 發表
eg 吹波波, 吹 BB, 吹笛

我囝囝吹笛時唔多識用力/氣, 所以好細聲

吹氣控制較弱發 d "s", "f" 音會差 d, eg 我囝囝講 ""spoon" 時會好似得 "poon" 音咁

在等之餘去做d野,如去私家做住治療先,人人在進步,你卻停下來...
唔好啦!

語障是可以慢慢追番上來,趁孩子的學習黃金時間努力啦!!!

加油!!

一定可以的

原文章由 htada 於 08-7-10 23:10 發表
hi! 各位mama,你哋d baby 都肯叫吓爸爸&mama, my son now 2yr&4mths 連爸爸&mama都唔識叫,唉!
响政府做咗評估,都要等6mths 才跟進.等到頸都長

言語治療部一出現,當然很受大家歡迎啦!

因為大家都有很多問題要請教你!

有勞!
原帖由 言語治療部 於 08-12-29 17:33 發表
Elsa Siu,

希望可以解答你的疑問。
請你不要自責或沮喪,你能保持正面的態度才能夠幫助女兒!

根據調查,除了小朋友先天性的問題外(例如︰智障﹑自閉症﹑唐氏綜合症﹑兔唇裂顎等等),大部分後天的語言遲緩都是沒有原因的,所以你不 ...
‹ 上一主題|下一主題