用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兩歲半仲未講到句子 ...
go

[聽/語障] 兩歲半仲未講到句子 ... [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

兩歲半已可以去cac 兒童評估中心做評估.

四周都要排,早d排啦

除了協康,可以排香港基督教服務處的心橋計劃

價錢未必平,只不過有系統及有人去監察,叫比私人的好.

原文章由 labelle 於 08-5-18 00:25 發表
我囝囝兩歲半仲未講到句子 跟住我地講就得, 但自己主動就未得 (eg Mami ... 奶奶 )

我個朋友既朋友係協康會既語言治療師, 同佢通過電話, 佢話我囝囝一定未達兩歲半既標準, 但係只係差少少 ( may be 3個月 ) ...

簽名被屏蔽

cac是政府的兒童評估中心,你可以去問下,那裡有醫生,言語治療.
協康會如你排平日大約3個月內會有位的,其他就不知.

你就算有治療在家也一定要多些同孩子傾談及練習

原文章由 labelle 於 08-5-18 11:26 發表
sorry ... 乜野叫  

我唸住聽日打去協康會, 香港基督教服務處, 庭恩兒童中心, 保良局, 循道衛理楊震社會服務處, 香港聾人福利促進會度排架啦, 但係問題係頭尾都最少九個月, 到時我囝囝都三歲幾啦喎  :su ...

簽名被屏蔽

hello Labelle,

我好耐都冇上 BK 了, 我記得你仔仔住LAM TIN, 唔知你仲記唔記得我呢? 我好似記得你係唔係俾你仔仔讀好多唔同語言, 你仔仔依家係K1 OR NURSERY?  我只路過, 我仔依家4yr 幾...我仔2yr半時都係講到少少句子...再加上我當時太過保護仔仔...佢都未講到個樣野我都已經幫佢做左,其實唔係咁好, 所以攪到佢好似個bb 咁。我最後stop 左冇再同佢講英文, 俾佢返Nursery 全日班都幫助不大, 最後我選了一間傳統幼稚園俾仔仔上K1, (因為主要係講中文)我怕仔仔跟唔上, 所以我在上K1前2個月我搵左個言語治療師幫仔仔做訓練, (上了K1就冇去了) 好左少少, 因為我日日都同佢在家做訓練, 其實我發覺只要你有時間就不停要同佢講多d, 因為我唔係話言語治療師冇用, 但係我仔天生學所有野都慢, 個言語治療師見我仔學野咁慢, 有時都好冇耐性, 我見到仔仔上堂時都好辛苦, 我好心痛, 我上左2個月都冇再去, 所以你搵言語治療師時都要特別小心。 再加上每星期只是上45分鐘or 1hrs 都真係唔夠, 所以最後我都係自己教, 其實都係要靠父母平時在家多多訓練先有進步, 依家你在家等緊言語治療師排期, 不如你都在家多多同佢訓練, 因為其實有時候男仔係真係會慢dd, 上次我個言語治療師話有d小朋友語言能力高, 天生同時間就可吸收多種語言, 但有d小朋友係慢只能夠先吸收一種語言先,  不過小朋友再大d 就會有進步,  所以你都不用太worry, 如果你小朋友只係講不到sentance, 只要你在家都多多同佢做訓練其實都可以幫到佢, 去搵下一d有關書籍先啦, 唔好遲了。

[ 本文章最後由 Marcus媽 於 08-5-20 00:21 編輯 ]

簽名被屏蔽

hi labelle
我個囝都係兩歲半,講嘢都係嘛嘛地,講嘢唔係太清晰,好多時都係堆砌一d字去表達自己,佢最流俐就係講:mammy呀!daddy去咗邊呀?daddy返工呀?但好多時將d嘢掉轉黎講,好似話"食餅餅"就會講咗"餅餅食",咁你有冇同囝囝返過健康院問d姑娘呀,我個囝因2歲返健康院做智力發展個test唔ok,所以兩歲半要再返去做多次,今次姑娘又話佢okl喎,不過我都係覺得個囝學講嘢係慢咗!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實都係因為你仔仔唔係好嚴重, 政府多數唔會refer, 我仔個時都係咁, 你仔依家係唔係讀緊迦南呀!  其實我仔都係最近半年進步好多....不過言語好左, 又到其他方面又要補.....唉! 真煩!

原文章由 labelle 於 08-5-22 18:51 發表
啱啱琴日家長會, 老師都話 Clement 既言語發展係遲咗 dd 架啦, 但係頭先去咗健康院做言語評估, 個姑娘竟然話 passed 我覺得政府 d 野信唔過 唔係好嚴重佢地唔肯 refer 我就主動話要 ...

簽名被屏蔽

Hihi labelle,

He is now 2 yr 3m & most likely CAC will evaulate him by end Aug. He started 鸚鵡学舌....but not speak even short sentence initiatively.

I requested 健康院 doctor to refer him to CAC since 1 1/2 yr old. She refused & said my son is OK  as long as I let him go to N1 by 2 yr old. So, I think there's no problem la. But now......

For your information, private doctor's refer letter is also accepted by CAC.

原文章由 labelle 於 08-5-22 18:51 發表
啱啱琴日家長會, 老師都話 Clement 既言語發展係遲咗 dd 架啦, 但係頭先去咗健康院做言語評估, 個姑娘竟然話 passed 我覺得政府 d 野信唔過 唔係好嚴重佢地唔肯 refer 我就主動話要 ...

康唔駛排咁耐. I sent in application form last week, they called back and the appoinment date is mid June (weeday).

原文章由 IVY0206 於 08-5-24 01:00 發表
Hihi labelle,

He is now 2 yr 3m & most likely CAC will evaulate him by end Aug. He started 鸚鵡学舌....but not speak even short sentence initiatively.

I requested 健康院 doctor to refer hi ...

Marcus媽
Do you remember me? I am also 042 mama. 我記得你仔同我個仔入同一間學校.咁你個仔當時講咁慢,點interview,我記得interview 要唱歌同講自己個名.我咁問係因為我個細女今年要報K1而佢講好慢,下個月2歲仲未講到名詞+動飼(eg媽去街),我好心佢入唔到哥哥間學校.所以想了解下.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

I also sent out on 19/5, do you apply for speech assessment only and on weekday?

原文章由 labelle 於 08-5-24 19:00 發表
我星期一 (19/05) sent 晒 d form 出去, 但仲未有人覆我喎

簽名被屏蔽

I think you can call them just to make sure they have received your application.

原文章由 labelle 於 08-5-24 22:17 發表
yes should I call them on Monday to check the status ?
‹ 上一主題|下一主題