用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇派入MCS家長
樓主: pig-mama
go

有冇派入MCS家長 [複製鏈接]

終於得呸

原文章由 pig-mama 於 08-7-8 21:04 發表
bk friends 請上來報到, 分享吓

我o地由大埔跨網去九龍城, 囡囡自行入到Maryknoll, 開心o左一陣, 返到屋企就開始擔心囡囡追唔上, 因囡囡讀中文小學. 而家周圍搵人補習, 未開學已經有壓力!不過, 始終係開心囡囡入到一間好學校

終於得呸

原文章由 pig-mama 於 08-7-8 21:04 發表
bk friends 請上來報到, 分享吓

我o地由大埔跨網去九龍城, 囡囡自行入到Maryknoll, 開心o左一陣, 返到屋企就開始擔心囡囡追唔上, 因囡囡讀中文小學. 而家周圍搵人補習, 未開學已經有壓力!不過, 始終係開心囡囡入到一間好學校

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-10 00:07 發表
我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名校呢? 最緊要是 ...

我唔知妳點解對MCS有咁樣的見解.我囡囡今年以自行收生入o左MCS.o向10號註冊當日, 我無見到你提及的情況. 反而令我安心係MCS校長十分友善, 全無架子, 佢仲叫D家長唔好叫佢做校長, 叫佢Ms Lee就得啦! o甘樣親切D喎! 有一個o甘樸而不華的校長, 我好有信心囡囡會讀得好開心! 不要以一少撮人的行為就罔下判斷全校學習風氣. o甘對其它學生唔公平. 預早同囡囡補習, 只o係想囡囡早D適應, 並不表示校外生一定差過原校生! 凡事還是客觀D好!!!!!

原文章由 pig-mama 於 08-7-12 03:57 發表
估唔到有一位咁'另類'嘅家長在這發表 '個人言論' 後, MCS嘅家長及正義嘅bk 朋友終於出嚟啦!

B-Li-Bra-La, 老實講, 我囡都是讀英文小學而考入來的, 英文程度尚算OK, 但我從不需要為她揾英文補習老師! 說真, 我真的 ...

--------------------------------------------------------------Pig-mama:

真係英雄所見略同, 希望我囡囡可以同你囡田囡做喧個朋友, 一齊努力!!!

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-13 01:32 發表

妳讀得呢間學校就預左啦, 如果妳個囡唔識得追求名牌, 即是妳個囡永遠都唔長進, 永遠停留在一個階段, 就算九龍塘名牌幼稚園都會睇吓父母的家底啦, 妳千祈不要睇在呢個話題這幾個網民講讀名校的學生不是這樣, 根本佢 ...

-------------------------------------------------------------既然你囡囡不是讀MCS, 何解妳又會咁了解MCS學生同家長的情況. 係妳親眼見到定抑域妳只係聽返o黎??????我只係一個Housewife,丈夫只係普通文員,收入不多,依妳見解MCS點解又會取錄我囡囡呢?

如果有機會的話, 請妳親身去感受一下MCS的學習氣氛或同校長MS. Lee交談一下, 妳就會知道MS. Lee是一個好nice又樸素的校長.連佢都無用名牌,所以 我相信佢絕對唔會鼓勵或贊成, 學生追求名牌. 如果正如你所說, 咁係唔係所有MCS的學生都用名牌的話,佢o地就會十分長進. 有無咁輕易????如果妳所講o既係真的話, 咁我都買多D名牌比囡囡, 咁父母就輕鬆得多啦!哈哈

請妳發表偉論時,先想一想妳的說法是否合附邏緝. 父母都想給子女最好的, 但絕不是物質上的滿足, 而係父母的支持及關懷(心靈上的滿足) 其實今次我都有買名牌袋送比囡囡作獎勵, 我仲叫佢在註冊當日用, 囡囡竟然拒絕話驚太"張揚", 會令同學反感. 唔係用名牌就會高人一等, 子女長唔長進並不取決於一個名牌袋或眼鏡!!!!!!!請反思一下妳所發表言論, be more positive!!!

誰先胡亂吹水

原文章由 bee7811 於 08-7-14 10:03 發表
吹水 B-Li-Bra-La 08-7-14 01:38
我做咩嘢關妳什麼事呢? 妳又點知我上來吹水還是幫人問呢, 又有可能我有個敵對的女兒就讀呢間學校呢? 總之我同妳講妳唔好再挖我的嘢出來講, OK! 回覆 - 轉發 - 標記未讀 - 下載 - 刪 ...

----------------------------------------------------------
以上呢位家長,(B-Li-Bra-La) 如果你唔係失憶的話, 係閣下首先在網內談論MCS的學生喜歡用名牌, 又好肯定話校外生一定會墊底. 所以先引發其他bk friends對妳的言論作出正面回應. 閣下叫bee7811唔好挖閣下的事, 咁別人如何選擇男友又與你何幹????請你唔好忘記呢個標題係比MCS的家長大家交流意見. 我諗你的言論已經離題, 如果你想知別人擇偶的條件, 我建議你另開一個標題, 我相信有其它人願意同你分享. 唔好阻住一D真係想交換意見o既BK friends.  如有任何冒犯之處, 見諒!見諒!

原文章由 annawong323 於 08-7-14 21:56 發表

----------------------------------------------------------
以上呢位家長,(B-Li-Bra-La) 如果你唔係失憶的話, 係閣下首先在網內談論MCS的學生喜歡用名牌, 又好肯定話校外生一定會墊底. 所以先引發其他bk friends ...

_______________________________________-
原來呢位(B-Li-Bra-La)家長, 真係好得閒同無聊, 可以同時係幾個標題都有佢偉論發表, 仲要貫徹佢o既作風, :專踩低人o地, 抬高自己", 我已決定唔再回應呢位家長,費時失事!

不過我想糾正你一個觀念, 在bk kingdom 留言的網友並非如你所說"得閒無事上o黎吹吹水",-除你之外. 大家都想藉呢個網站交換意見. 比個建議你, 下年當你想問有關升中問題, 最好唔好用番呢個網名, 因為我肯定無人會"o采"你, 忠言一定逆耳, 我都係為你好
"o查"!!
‹ 上一主題|下一主題