用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇派入MCS家長
go

有冇派入MCS家長 [複製鏈接]

bk friends 請上來報到, 分享吓
   0    0    0    0

點解 bk friends 冇囡囡派入maryknoll 咩? 咁靜嘅!?

原文章由 pig-mama 於 08-7-8 21:04 發表

終於得呸

原文章由 pig-mama 於 08-7-8 21:04 發表

我o地由大埔跨網去九龍城, 囡囡自行入到Maryknoll, 開心o左一陣, 返到屋企就開始擔心囡囡追唔上, 因囡囡讀中文小學. 而家周圍搵人補習, 未開學已經有壓力!不過, 始終係開心囡囡入到一間好學校

終於得呸

我o地由大埔跨網去九龍城, 囡囡自行入到Maryknoll, 開心o左一陣, 返到屋企就開始擔心囡囡追唔上, 因囡囡讀中文小學. 而家周圍搵人補習, 未開學已經有壓力!不過, 始終係開心囡囡入到一間好學校

恭喜恭喜!
咁好大機會係自行時已收, 叻囡!
係呀, 聽講佢地班女仔D英文程度唔錯, 小學都算輕鬆, 都係靠小朋友自己努力, 你囡應該ok嘅, 唔好咁大壓力啦.
咁日後大家互相關照啦.

你有冇 friend's 囡囡現讀緊Maryknoll P.6?

原文章由 annawong323 於 08-7-9 00:04 發表

我o地由大埔跨網去九龍城, 囡囡自行入到Maryknoll, 開心o左一陣, 返到屋企就開始擔心囡囡追唔上, 因囡囡讀中文小學. 而家周圍搵人補習, 未開學已經有壓力!不過, 始終係開心囡囡入到一間好學校 ...

回覆 #1 pig-mama 的文章

恭喜各位入到MCS的同學及家長, 我有個朋友個女都入了, 亦是新界區垮網入的, 我想問下你地入到MCS的小朋友, 老實說是否有什麼專長, 得過什麼獎或讀書是否真的好叻, 因為我朋友個女是資優兒童, 而且由一年級到六年級都考頭幾名架, 我這樣問只想了解, 一般的小朋友都可試下報MCS

其次你地唔使怕, 聽聞MCS F.1有五班, 其中一班半是給外校小朋友(中文小學), 即原校生英文水平較佳是會集中在其餘三班半

另外, 聽聞外校生收最少收35%, 即原小學只能收65%約130人, 那麼原小學豈不是有成70人不能直上, 真係入到間小學都唔好開心住

Hi bluediamond,

我囡只係一位普普通通嘅學生, 是資優生, 更不是考頭幾名, 只是各樣嘅表現都比較平均!

但我不明白為何你"聽聞"收外校小朋友是來自"中文小學"??? 但我囡是就讀英文小學的.  

真的是會把"原校生"集中在某些班嗎? 那不是說"外校生"會很難與"原校生"互相認識和溝通?

pig-mama,

對唔住, 我意思並非指MCS把中文小學的學生集中同一班, 而是想說把外校生集中同一班. 當中都有很多來自中文小學的, 我朋友個女就是一個好例子, 而分外校生只是F. 1, 升上去後同學自然認識, 唔好意思你介唔介意PM給我知你女兒在那間英小就讀及有拿過什麼獎嗎?

原文章由 pig-mama 於 08-7-9 11:52 發表

我囡只係一位普普通通嘅學生, 是資優生, 更不是考頭幾名, 只是各樣嘅表現都比較平均!

但我不明白為何你"聽聞"收外校小朋友是來自"中文小學"??? 但我囡是就讀英文小學的.  

真的是會把"原校生" ...

已答你啦, 睇PM啦!

我朝朝搭車都見到好幾個MCS小女孩同一部巴士,從馬鞍山開出, 覺得佢地好溫文有禮,但無咩特別. 學術方面佢地係英文小學, 又位於九龍塘, 好多家長既dreamt school.

朋友的女兒在MCS已升中學, 我同佢地去過旅行,個女一上機立即做功課作業,見佢用本longman作業既書,無mud特別, 好多學校都用佢, 好像沒有讀高一級, 朋友話囡囡的好幾同學, 轉左去馬鞍山一間國際學校, 無讀MCS, 話太谷,我朋友話佢無錢, 唔係都走左啦!因囡囡很想去.   

我樓上妹妹仔都讀上MCS, 聽聞係宗教+大女, 舊年入了. 佢個身型好似細個欣兒既番版o甘!真係成隻郵筒甘肥, 我想佢亞媽要多謝政府這個基制,否則佢真係入唔到去.

另外, 我朋友囡囡係st mary中一, 佢同我講今年考全班第二既同學, 係來自黃大仙一間津校(之前係舊學校已經係全級頭幾名)
MCS係一所英文小學, 英文好, 不用多講,中一插入得入去既小朋友都5一定差,佢地預左啦,出面小學既外來生都有好多臥虎藏龍, 裡面既家長咪夜狼自大!   

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-10 00:07 發表
我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名校呢? 最緊要是 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-10 02:32 編輯 ]

B-LI-BRA-LA "我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名校呢? 最緊要是妳們認為自己的女兒入了MCS後成績會否跟得上呢?"                                                                               唔好講到咁誇張,記得前年有一個MCS F.1 全級考第一,插班入DGS F.2而同班中大部份學生都來自其他小學非DGJS,這位MCS同學嘅成績都喺普普通通(英文都係讀set "D")。同意catcatmon 講 "出面小學既外來生都有好多臥虎藏龍, 裡面既家長咪夜狼自大!"哈哈!
再者   " 同時這學校的學生大部份都很高傲, 又要父母渣靚車送她們返校, 又要用名牌東西, 我女兒和其他同學一樣當升上中學便換晒名牌眼鏡匡和名牌銀包及書包"    這衹反應家庭教育嘅不足,父母有責。

邊有咁誇張, 我囡讀中文小學, 入到msc都完全無問題.
mcs收得其他小學的學生, 呢d學生底子一定不太差. 只要勤力,  無問題
另, d原校女仔都幾好呀, 無咁誇張.

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-10 00:07 發表
我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名校呢? 最緊要是 ...

MCS 係津校, 小學係抽簽入, 百幾人中有三兩個資優唔奇, 其他邨校一樣都會有資優生, 如果好似你講到MCS每個都係非常資優, 香港個個小朋友都係資優生啦, 咁MCS的資優生又有乜咁特别呢?

仲有, 外面小學入MCS F1過班人, 係經睇成績再面試考入的, 除英文科外, 我總唔信會差得過P1抽簽入過班人.

原文章由 cwpge1983 於 08-7-10 03:41 發表
B-LI-BRA-LA "我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名 ...

咁我又想問妳個囡在那間學校就讀呀?

原文章由 kswiss 於 08-7-10 09:39 發表
好在有一些忠懇既家長講個事實出嚟!

我只不過覺得有個家長扮晒嘢, 又話抽倒入去但又怕個女捉唔上, 四圍搵補習, 真無謂!! 講出來都多餘

B-LI-BRA-LA :"咁我又想問妳個囡在那間學校就讀呀"      如果我答拔萃女書院呢? 問題唔係小女在那間學校就讀,我亦都唔想用小女作例子同mcs學生比較,祇是你所形容嘅資優MCS學生實在太誇張了。況且,妳又何必貶低妳所謂嘅 "在外面的小學"呢?。如果論總體學業成績排名,MCS啲資優學生又唔見得特別標青,可能所有資優都放在 "高傲" , "物質生活 " 及"崇尚名牌"而忽略學業。   "同時這學校的學生大部份都很高傲, 又要父母渣靚車送她們返校, 又要用名牌東西, 我女兒和其他同學一樣當升上中學便換晒名牌眼鏡匡和名牌銀包及書包"

見你咁形容一間傳統好學校, 真係不禁擰晒頭.
甚至懷疑你到底係唔係MCS學生家長.
我日日送個女返學, 真係唔覺你所講:  "同時這學校的學生大部份都很高傲, 又要父母渣靚車送她們返校, 又要用名牌東西, 我女兒和其他同學一樣當升上中學便換晒名牌眼鏡匡和名牌銀包及書包"

大部份學生十分純樸, 就同其它普通學校學生一樣.
你有冇睇下其它學校係點 ? 用名牌書包, 戴名牌眼鏡框, 唔係名校生專利, 好多其它band 1, 2, 3 學校學生都有.
而呢個情況, 係mcs只係一部份學生會咁做, 多數係高form.

低form就算有, 都只係極少數. 係家教問題. 係自悲還係咩呢 ?!
要用名牌自抬身價.
真正有錢家長.學生, 佢地反而好低調, 怕俾人標參呀.

希望你唔好係度誤導其它家長, MCS 絶對係一間值得入讀既好學校. 各位考入/派入的家長, 同囡囡一齊努力.

原文章由 cwpge1983 於 08-7-10 03:41 發表
B-LI-BRA-LA "我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名 ...

[ 本文章最後由 kaan 於 08-7-11 12:00 編輯 ]

還有一點, 唔好"夜狼自大", 出面學生真的有"卧虎藏龍", 可能大家英文程度有差距, 但初中兩年如果肯努力, 一定可以看齊.

反而部份由小學直升學生, 成績卻未如理想.

我都覺得你講d 野好誇張,不但扁低其他小學,亦有辱MCS收生準則,你要知道MCS收生,不是全級三名內的學生免問,她們怎會比MCS原校生差。至於物質的崇拜,只是個人問題,每間學校都會有,不論小學、中學、大學、甚至在社會工作都存在。

‹ 上一主題|下一主題