用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:Aprilbaby+發表於+13-12-17+20:32+我

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表
當然係學校收左,我先 resign 啦!

而且,我想信學校唔敢歧視我地,佢唔驚我告佢?學校返而會用綜援戶做 ...
學校又唔會歧視嘅!
但樓主你講真㗎!?

不過,據我所知,啲細路無乜英文班上係可以同政府攞番$$!
四個人,都有九千倒綜緩嘅!但政府真係會逼你去做嘢!除非你真係打跛雙腳啦!

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+13-12-17+21:5

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表
儲蓄不多過四萬呀老兄!
仲計埋你啲$$唔見的速度!
例如你有一百萬,政府估你一個月用兩萬,咁政府就會批你綜緩,但五十個月後先開始比$$你!
你自己諗啦!
政府部門咁多人,人哋點會諗唔到!
仲會不定時上門check, 睇吓你會唔會去咗番工/走貨!

引用:Quote:Irismammy+發表於+13-12-18+01:30+儲

原帖由 samhongkong 於 13-12-18 發表
我會咁儍話比政府知我有錢嗎?D錢更係擺係親友度或者收埋唔比人知啦!
迫我返工就日日遟到早退,唔做野博 ...
佢會計算你資產唔見的日子㗎!條數一樣,你一年前唔知點解唔見咗一百萬,咪38 個月後再批$$比你囉!
你可以話跌晒,比人呃晒,佢哋會同情你,但唔會比$$你!

工作方面,佢哋係會安排你做政府批出的工作,例如洗垃圾筒,唔會有人炒你,但一個月番十五六日,亦只得到同一金價的綜緩,到時你就覺得唔抵㗎喇!

都係打跛對腳啦! good suggestion 嚟㗎!關愛基金仲會批架輪椅比你!再唔係,我幫你申請, ok?

‹ 上一主題|下一主題