用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

家庭收入超過直資學校的資助範圍,沒有資助下送兩個小朋友去讀直資,全部加埋每月大約一萬,興趣斑同埋英文班,加埋都超過一萬,家庭月入3萬5. 仲要每月比2500外母同阿媽,合共5千,仲有工人果4千。好像無可能兩個都讀直資。

如果全家取綜援,學費唔冼比,英文班等學習支出向政府claim返,抄工人自湊細路,住公屋。 寫張衰仔紙叫外母同阿媽問政府拿養老金。咁樣,我就無哂財務負擔,仲多左時間教仔女。

如果將來兩個細路都考入直資小學,就全家取綜援,好唔好?請大家比D意見。

motivator_kids  綜援無你想像中咁易攞..你要證明自己無工作能力先得...  發表於 13-12-19 11:39
   2    0    0    0

回覆:samhongkong 的帖子

可以唔讀直資入政府學校㗎!仲有,直資學校每年都要出外旅遊的!

This is a ridiculous and selfish idea, you will set a very bad example to your children! Shame!

咩世界!?

如意算盤~~

讀津校,我唔夠分同人爭好學校,要大抽獎或扣門,而且在直資校放榜之後,如果有直資名校收左,我會為大抽奬而放棄直資嗎?

有些學校是免費提供留學團給綜援學生的,就算無都不一定要去。

cwclsh 發表於 13-12-17 20:00
咩世界!?

人地雙非家長都係咁啦,新移民都係咁啦,可況我以前都有交稅?我須勢而為罷了。

judy  交幾多丫  發表於 13-12-18 11:05

回覆:我想唔做野,全家取綜援,好嗎?

有能力的人不去工作,卻去取綜援,完全不能認同!

YY Mom :-D

柔情爸爸 發表於 13-12-17 19:59
This is a ridiculous and selfish idea, you will set a very bad example to your children! Shame!:ange ...

If I dont tell them,they'll never know.
Moreover I think I am great because I give up self-esteem for their future.

If you say so, how much tax you have paid in the past? Do you think it's sufficient to justify your evil thought!

我唸samhongkong都係發洩下啫!我睇完新聞都好嬲!

我以為你講下笑,点知尼堅?!你兩个細路讀幾好直資學校都無用,因為你已經教左佢地,好食懶非,為了目的,不揀手段既壞榜樣。你唔同細路講就得?!咁學校填資料就報假資料?!你点樣可以教好細路?!同埋,其實,學校知道左你系綜援家庭,會不多不少有labelling

SAGO    發表於 13-12-18 12:29

柔情爸爸 發表於 13-12-17 20:23
If you say so, how much tax you have paid in the past? Do you think it's sufficient to justify your  ...

Maybe I pay less than you, but I am sure I pay more than the immigrants or the non-resident parents,that's enough to justify my thought.

唔好玩啦

Don't be silly!

大家是否真的需要咁認真?

看得出樓主只是想發洩下而已,根本不會實行

每個人都有情緒垃圾吧

Aprilbaby 發表於 13-12-17 20:32
我以為你講下笑,点知尼堅?!你兩个細路讀幾好直資學校都無用,因為你已經教左佢地,好食懶非,為了目的, ...

當然係學校收左,我先 resign 啦!

而且,我想信學校唔敢歧視我地,佢唔驚我告佢?學校返而會用綜援戶做擋箭牌,以洗貴族學校汚名。

好似spcc 比理校車tim, kg 攞減免仲係另一條Q

我是認真的,只是唔知實行上會遇到甚麼困難,請問有綜援戶能在此分享經驗嗎?謝謝賜教

yiyiyima  閣下,我所認識的新移民中的低收入,基本沒麼人吃飽撐著去讀直資校,這根本不是他們日常生活思考的重點,明白嗎?  發表於 13-12-20 11:22
‹ 上一主題|下一主題