用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算?
go

為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算? [複製鏈接]

爸爸嘅concern都有道理…
其實有冇check過如讀soka,返學同放學要幾耐時間(school/nanny bus),你係咪真係可以接受/爸爸係咪真係唔可以接受?有時就算近,但加車要站站停接送其他小朋友都可以搞到30-45分鐘…
有冇諗過讀完K又點?係番屋企附近讀小學(大抽獎)或是跨區考直資同私小?如是前者,我諗跟爸爸的想法就沒問題,但又如果係後者,就要比爸爸知道soka幫助可以大d…你兩個要認真傾傾要點安排亞女條路再去compromise…如你堅持要同亞女去考soka,你咪自己同佢預備囉,但都要讓爸爸知道,讓他"默許",唔參與起碼都唔係開聲反對…大家嘅互相支持係好重要架!
話到尾,大家都係想小朋友好,大家都有point,口角完咪算囉,唔好放係心啦!

我會對可愛d個小朋友印像深刻d!我覺得唔需要太介意係媽咪定係daddy入/講野囉。一般都假設媽咪會清楚小朋友多d,只要daddy都知道基本野但就不善詞令都沒問題啦!
原帖由 stevepoon 於 10-11-24 15:39 發表

係我主觀既角度黎講, 我會對daddy 帶的考生印象深刻D囉~

唔好咁啦,補唔補又或者使唔使補係好個人嘅選擇!出名英文好的St. Catherine(我唔知係咪真係好好),一樣有家長應為唔夠好要同小朋友補英文!
原帖由 stevepoon 於 10-11-24 15:37 發表

但我都唔係話唔鍾意循道衛理, 佢係村校黎講都唔錯~
我睇過D資料..蒙特梭利教學, 奧福音樂, JELIC, Phonics ...
都唔係咁差姐!
如果你朋友講到咁差, 而假設創價唔收...
咁我女女咪 ...

原來爸爸需要d時間思考…你有冇讚讚爸爸呀?祝好運!
原帖由 stevepoon 於 10-11-25 10:13 發表
多謝晒各位既意見~
我C6琴晚終於平心静氣咁問我,
interview時應該要講D乜
‹ 上一主題|下一主題