用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算?
go

為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算? [複製鏈接]

本身我地住將軍澳~
但我C6就想女女係屋企附件間將軍澳循道衛理~
所以循道衛理我都有apply, 亦都收左女女(我自己帶女女in)~
而我就好鍾意創價,亦apply左黎緊27號會in~
我都有同C6傾過創價係一間好好既學校, 而佢亦認同~
但好既學校當然多人爭, 唔做好準備點同人爭~
佢C6就好懶懶閒咁, 乜都唔理, 叫佢了解下D面試技考, 佢就話好虛偽,乜乜物物...mouth:" />
又話唔想女女要搭車返學, 因為怕坐校車好牙煙, 好易有意外喎!  但我就覺得如果要有意外, 唔使坐校車都會發生意外...  
雖然唔係話創價一定會收, 但係如果係因為父母既原因,令到女女失去左一個機會, 我真係覺得好遺憾~
究竟我而家應該點做?

0    0    0    0

其實自從有左小朋友開始, 同c6 argue的大慨有95%都係圍繞小朋友, 不過大家多溝通吧, 反正出發點都係為左小朋友好麻. 加油.

回覆 1# stevepoon 的文章

sorry! 唔係潑你冷水, 創價真係好難入, 多人in, 兄弟姐妹優先, 識人又優先, 所以收左先煩啦!

原帖由 davywm 於 10-11-24 13:07 發表
sorry! 唔係潑你冷水, 創價真係好難入, 多人in, 兄弟姐妹優先, 識人又優先, 所以收左先煩啦!

Sorry 我諗你誤會我意思, 我唔係煩惱讀邊間既問題~
而我係煩惱,C6咁既態度, in 創價一定唔會成功, 你明唔明?

你的情況同我上年好相似,, c6和99都覺得係屋企附近搵間好o的的kg就ok. 但我想報一條龍kg. 結果大家決心儀+屋村kg兩樣都照報照考... 睇下邊間收再決定...

我唯一同你唔同, 全部kg都係我search 資料同埋陪小朋友去in, 完全無要求過c6參與呢個活動..
url=http://www.TickerFactory.com/]

樓主,既然你 c6 唔合作,咪自己搞掂唔使佢去囉。

到真係收左你個女,你先至再同佢拗過啦

原帖由 tammyhw 於 10-11-24 13:12 發表
你的情況同我上年好相似,, c6和99都覺得係屋企附近搵間好o的的kg就ok. 但我想報一條龍kg. 結果大家決心儀+屋村kg兩樣都照報照考... 睇下邊間收再決定...

我唯一同你唔同, 全部kg都係我search 資料同埋陪小朋友去in ...

其實全部kg都係我search 資料的, 但係創價呢D學校好多時係父母一齊in~
雖然C6冇話唔一齊去in, 而佢都願意請假去in,
但佢咁既態度去in,點會成功先得架

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-24 13:17 發表
樓主,既然你 c6 唔合作,咪自己搞掂唔使佢去囉。

到真係收左你個女,你先至再同佢拗過啦

但如果我真係咁做, 佢就會話我唔尊重佢,自把自為~

如果你c6 肯同你一齊去in. 即係他都同意俾阿囡讀創價... 唔駛擔心.. 去到學校他自然表現最好的一面....
我c6最初仲話我搞咁多野... 係附近讀咪算law... 但當真係考到時.. 他即刻變臉.... 話呢間學校好好...有得選梗係俾阿囝讀間好kg啦.....

url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 tammyhw 於 10-11-24 13:22 發表
如果你c6 肯同你一齊去in. 即係他都同意俾阿囡讀創價... 唔駛擔心.. 去到學校他自然表現最好的一面....
我c6最初仲話我搞咁多野... 係附近讀咪算law... 但當真係考到時.. 他即刻變臉.... 話呢間學校好好...有得選梗 ...

但佢連D基本interview 要注意既野都懶理~
如果學校問佢點解要創價, 我都唔知佢答D咩出黎~
我真係睇唔到佢點表現佢最好既一面...

BTW, 我想問你仔仔考到邊間?

樓主, 至少你C6肯去先, 已經OK, 到時老師問問題就較你答, 叫C6和應吓就得! 到時真係考入左, 先再同佢噪都未遲, 唔好因為咁而影響到當日父母既表演.

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:12 發表

Sorry 我諗你誤會我意思, 我唔係煩惱讀邊間既問題~
而我係煩惱,C6咁既態度, in 創價一定唔會成功, 你明唔明?

我完全明白你感受,因為我同你一樣, 當年我家留下幼稚園收了女女,我也是非常喜歡創價,我老公同樣話我咁細就要小朋友坐校車及咁多人爭.....等
最後我都堅持去試唔想日後後悔~好好彩創價真的收咗女女~
去嘗試吧!!!希望你女女順利入到創價!!努力~加油

爸爸嘅concern都有道理…
其實有冇check過如讀soka,返學同放學要幾耐時間(school/nanny bus),你係咪真係可以接受/爸爸係咪真係唔可以接受?有時就算近,但加車要站站停接送其他小朋友都可以搞到30-45分鐘…
有冇諗過讀完K又點?係番屋企附近讀小學(大抽獎)或是跨區考直資同私小?如是前者,我諗跟爸爸的想法就沒問題,但又如果係後者,就要比爸爸知道soka幫助可以大d…你兩個要認真傾傾要點安排亞女條路再去compromise…如你堅持要同亞女去考soka,你咪自己同佢預備囉,但都要讓爸爸知道,讓他"默許",唔參與起碼都唔係開聲反對…大家嘅互相支持係好重要架!
話到尾,大家都係想小朋友好,大家都有point,口角完咪算囉,唔好放係心啦!

原帖由 loklok0104 於 10-11-24 13:29 發表
樓主, 至少你C6肯去先, 已經OK, 到時老師問問題就較你答, 叫C6和應吓就得! 到時真係考入左, 先再同佢噪都未遲, 唔好因為咁而影響到當日父母既表演.

但我之前聽有D媽咪既經驗,
有時老師會主動要求爸爸答呢D問題~
我真好擔心~
唔通我叫C6唔好去, 唔好搞亂檔咩

樓主,唔洗勞氣.  我同c6都有同樣問題.  老公陪囡囡 去in kv , 老師問c6 點解選這間學校, c6答[唔知, 老婆選, ].  果日, 我真係好嬲,好嬲.  不過,第二日兩公婆無事.   

有朋友同樣住TKO, 囡囡小學在TKO 讀. 憑個人努力.  F.1 入左庇理羅氐女子中學.
所以.  我相信羸不在起步點.  一家人最重要融合相處.

通常c6口講唔鍾意唔好,但只要佢到時去,咁即係同意呢間學校佢都考慮...唔需要咁担心..

不過我個c6仲衰,去到見浸幼,個身左搖右擺,手交叉胸前,話佢第一次,佢就停咗一陣,跟住唔記得咗就又搖過...第二次我再話佢佢就聽唔明,仲"吓"我,火都嚟...無人有我咁羞家...所有問題都係我答,佢無出過聲,似路人甲...人地一pair都不知幾積極...唉...

完咗之後,我趙到佢反肚...如無必要我唔會俾佢同個女一齊in其他學校...講起仍然好火...

原帖由 sheffield 於 10-11-24 13:36 發表
其實有冇check過如讀soka,返學同放學要幾耐時間(school/nanny bus),你係咪真係可以接受/爸爸係咪真係唔可以接受?有時就算近,但加車要站站停接送其他小朋友都可以搞到30-45分鐘…
有冇諗過讀完K ...

我都同意你的意見, 如果車程真係太耐會有擔心, 現在阿囝係青衣返深水po, 自己覺得車程可以接受. 同埋, 收左之後, 我們好詳細咁傾過, 如果KG的小學收返阿囝, 我們好大機會俾佢讀上去...起碼不用再適應環境同埋呢間小學最出名係語言環境好, 多外籍老師.. 我們自己都好鐘意...
所以就算考到創價後, 你們都要諗諗小學的路怎樣編排.. 但我認為你C6唔會搞亂檔, 通常幼稚園都係問家長都係一O的好COMMON的問題,唔會太難答...

原帖由 sabrina91234 於 10-11-24 13:35 發表

我完全明白你感受,因為我同你一樣, 當年我家留下幼稚園收了女女,我也是非常喜歡創價,我老公同樣話我咁細就要小朋友坐校車及咁多人爭.....等
最後我都堅持去試唔想日後後悔~好好彩創價真的收咗女女~
去嘗試 ...

咁你C6有冇同你一齊去in?
佢in既時候表現係點?

其實我老公都差唔多咋...又係話家長要答o個d問題好虛偽...話根本自己都唔係噤諗....我都有d嬲o架...但佢又好樂意請假陪阿囝去in創幼...同埋今日突然同我講...話我仲未諗到點面試答問題...不如妳教我啦...雖然我都氣氣地喇..不過我諗深一層...佢口話好虛偽...實為覺得難為情...怕瘀...驚自己講得好...(由此可見, c6唔係有心破壞..只係唔知點做, 想你教佢)

我咪同c6講...如果當日真係問你, 你就語氣好d, 講出一d正面說話...同埋, 我教佢27號當日面試, c6你主力陪住阿囝完成老師要阿囝既指定問題...而我就主力答老師問題..就ok啦~
所以你可問吓你老公其實係唔係驚唔識講..如係好似我噤, c6主力陪主個小朋友就得啦!

原帖由 sheffield 於 10-11-24 13:36 發表
有冇諗過讀完K ...

其實你所講既野, 我全部有都考慮~
其實我點解咁想女女讀創價, 因為我認為創價考直資牌面大, 而我都有心儀既直資學校~
但C6就話今日唔知聽日事, 而家個女先得2歲咁快講定中學既事, 話我嘥氣喎... 又話唔係名校先有好學生. Band 5 學校都有出6科A喎~
雖然我都認同唔係名校先出叻人, 但係差既學校就好容易學壞囉, 呢個先係我擔心既問題...
‹ 上一主題|下一主題