用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果知道某名校校長原來...
go

如果知道某名校校長原來...   [複製鏈接]

我又覺得學校叫人走係好普通嘅事…
正面去睇,就係你小朋友在這學校太辛苦,這學校唔適會佢,再繼續只會令小朋友冇晒信心,壓太過大。
負面去睇,你小朋友唔合這學校要求,唔適合讀這學校,再繼續就會拉低學校成績curve。
名校要keep住佢佢名望同成績,總要有辦法…對我來說,我係唔會相信傳統名校會"有教無類"的!
其實,我覺得,如小朋友在某學校讀得太辛苦,但還是追唔上,或好勉強,家長自己都要考慮這學校是否適合自己小朋友…長期墊低,小朋友那會開心?那會有自信心?人地唔迫,都自己走啦…

manmanchubb  agree  發表於 12-5-18 21:02
alicialee1210    發表於 12-5-18 16:22
joebaby    發表於 12-5-18 11:10
meloeskie2  agree  發表於 12-5-18 09:26

回復 Waiking 的帖子

咁又唔可以咁講…係教果個教得唔好吖,定係讀果個讀得唔好呢?人地教左,但又真係有大部份人讀得好播(可能係出面都有補),咁又係咪意味讀得唔好個d有問題呢…。我不是說某某校有叻學生就係學校的功勞,只是說每間學校都有自己一套方法,再加上家長的幫助,適合這方法的小朋友就能如魚得水…
每個小朋友的資質不同,性格不同,需要的教法和關顧都不同。現實就係一個老師對幾十人,係唔會特別有多好多時間去比有特別需要(資質較差,需要好多幫助)的小朋友。而我亦深信學校在"迫走"小朋友前,一定有試過給該小朋友多點關注或協助,但還是不行才會要他離開。
選學校係家長的責任,為孩子選一間適合孩子的學校絕對是家長的責任。interview只是幾至幾十分鐘,學校會比父母更清楚小朋友是否適合入讀該校嗎?開始時可能會作錯選擇,如孩子真的要受苦(家長都不好過),家長要有勇氣改錯,幫孩子再重新作選擇,找家更適合孩子的學校。一條龍,沒有人會想孩子逢二進一,小學6年到中學6年都是成續最差的一群…請不要讓孩子覺得他永遠都是最差的一個!

Chickee  agree!  發表於 12-5-18 12:49
davywm  agree  發表於 12-5-18 10:47
‹ 上一主題|下一主題