用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果知道某名校校長原來...
go

如果知道某名校校長原來...   [複製鏈接]

這間學校係我心儀之一, 這幾年一直聽"Ta"的講座, 講的道理與如何教小朋友都好受用, 而且覺得佢係一位有敉無類的校長和很愛錫小朋友的人, 但前兩天聽人說這校長原來會叫人退學的, 如果成績唔達標O既話, 佢仲話聽得太多啦! 例子可不少喎!!

唔知點解, 我覺得好似......唔知點形容! 總之好突然! 佢曾經講過, 喺佢學校唔會有隱形學生, 每個學生的潛能都會被發掘, 即係無學生會被忽視,咁即係話成績唔好或者無咁突出o既學生佢哋一樣願意教佢, 我有無理解錯? 咁點解成績唔達標又叫人走呢?

我o既問題係,  如果係你, 仲會唔會報呢間學校? 又或者名校為保質素, 叫一些成績唔好的學生離開係好普遍o既事呢?

thomasha  另外,如果是跟你兒子同屆的家長,她/他說的更要小心分析,始終大家有利益衝突。  發表於 12-5-18 00:09
thomasha  同意PNGCC所說,真的是純因為成績不達標,還是有別的原因?聽別人說的也要問得全面點,另外那位報料者是否也是聽回來的?有沒有遺漏重要事實?  發表於 12-5-18 00:06
PNGCC  校長因為學生成績不好,叫學生退學----在那裏打聽來的? 是傳聞還是真有其事?除了成績不好還有其他原因嗎?  發表於 12-5-17 17:53
   4    0    0    0

醒目開學勳章

某直資男校的女校長??

報左先囉,又不一定收
老實講,簡介會可以做得好動聽的,但還是多聽取用家意見比較好,所謂用家,最好是各層面,我覺得年級越高,成績越差,參考性越大

回復 marcuscyrus 的帖子

多謝你o既意見! 會好好再考慮的!

回復 joantsang 的帖子

不過其實我都好喜歡此校,不過兒子考不上

會,跟著有更好的offer就踢走佢。

joking aside, 其實只要你的孩子是中上,邊間都5會有問題,但如比較弱或學習有特別需要,咁就要小心揀和睇清楚la。

"年級越高,成績越差,參考性越大"---agree!!

If with good academic potential, should have more choices than this one....
If the potential is not that good, strongly advise not to go in....will be regretful!

"她" 是一位很強的公關人材!!!

"她"很成功地 promote 到佢間學校成為大家既 dream school.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都面對差唔多嘅問題:呢間學校其實係傳統過傳統,並唔係講咁好玩,學校裡面大把隱形人,功課壓力大,返得好唔開心... 但認識嘅唔係學校迫退,係自己走嘅,唔係小朋友成績唔好(全級頭幾名),只係讀得唔開心

之前响呢度見到一位家長,忍痛放棄咗offer,我有問過佢,聽過佢嘅分享

我都會報,收咗先諗,我應該無咁豪氣

A-Mum  我識嗰個,係媽媽唔想走,喊晒口被踢走的  發表於 12-5-17 18:47
恐龍家

是否位於九龍個間男校?

考到又讀唔讀呢?

回覆:如果知道某名校校長原來...

回復 joantsang 的帖子

會報,收左再諗,
講真,一日唔係用家,一日都唔會知適唔適合個小朋友....

再者,呢個做法很多名校都會,更何況係一間咁進取,咁多人慕名而去報既學校...
既然係一間自己咁心儀既學校,
為何為左一d even讀第二間都有可能發生或同樣永不發生的事去卻步?
不過要預左讀呢間有一定程度壓力...

比我,我會報...btw,呢間學校我都好鍾意

佢都係我最心儀的, 可惜考不到, 我都聽有考得很好的家長同我說壓力係好大, 所以入左一d都唔會輕鬆..

多謝各位的意見,原來其他媽咪都聽聞過,我仲諗住呢間學校係愉快學習!真係比個學校網頁呃晒

kamtsk  愉快學習? 反而我個仔間學校所提出的'願意/樂意學習' 我比較buy. 要小朋友有興趣地讀, 就算多忙, 多辛苦也願意去學, 如果做到, 真係超正. (好似大人鍾意學某項活動, 就算是辛苦, 付出時間, 金錢, 精力也沒問題一樣   發表於 12-5-18 09:56
angusmama129  重有一間, http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2386877&extra=page%3D1  發表於 12-5-18 09:45
angusmama129  愉快學習, 我有好介紹-自然學校,可去報名。  發表於 12-5-18 09:33

其實係講緊邊間學校?有人話係九龍區男校,是否英X?

呢間學校都係我嘅dream school。希望這些事件只是exceptional case,唔知一年有幾多呢D case?有無人知呢?

我又覺得學校叫人走係好普通嘅事…
正面去睇,就係你小朋友在這學校太辛苦,這學校唔適會佢,再繼續只會令小朋友冇晒信心,壓太過大。
負面去睇,你小朋友唔合這學校要求,唔適合讀這學校,再繼續就會拉低學校成績curve。
名校要keep住佢佢名望同成績,總要有辦法…對我來說,我係唔會相信傳統名校會"有教無類"的!
其實,我覺得,如小朋友在某學校讀得太辛苦,但還是追唔上,或好勉強,家長自己都要考慮這學校是否適合自己小朋友…長期墊低,小朋友那會開心?那會有自信心?人地唔迫,都自己走啦…

manmanchubb  agree  發表於 12-5-18 21:02
alicialee1210    發表於 12-5-18 16:22
joebaby    發表於 12-5-18 11:10
meloeskie2  agree  發表於 12-5-18 09:26
‹ 上一主題|下一主題