用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 嘉諾撒聖心
樓主: joebabb_bobo1
go

學之園 vs 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

注意,LH教的比聖心幼稚園深!聖心自己唔教下的話,出去考試冇著數的。
另,聖心學費係平,但車費要$2000呢!因為要行西隧…
你要睇睇你住個個位有冇保母車到呀!
當然,你一心諗住會上聖心(無論私小定津小),聖心是絕對好的選擇!HL永冇back up,2年後你會好痛苦…

回復 joebabb_bobo1 的帖子

你讀邊靠自己啦!無論你是入天神,st mary定聖心,你讀乜幼稚園都要自己補補…

聖心加學之園,不可能!兩間到K2都有功課,一日2-3份,乜功課都要畫畫,如是認真的做同畫又是快手的小朋友,做功課都要做個幾鐘(兩間加埋)。賴下唔願做的就更唔使講。聖心除左日常功課,還有口頭功課(如老師會叫小朋友問爸媽點解萍果會生鏽,脂方有乜用,壽司點做等等,家長要同小朋友圖文並茂咁整比小朋友返學交,有時又會有宗教功課,仲要個個星期有睇書的閱讀報告同上網做的閱讀報告)。幾歲小朋友無謂日日要做個幾兩個鐘功課啦!聖心上午仲要8:25上堂,點踏到兩間呀?!諗都唔好諗呀!邊間都得,但兩間就唔得!

回復 joebabb_bobo1 的帖子

不可能啦!去西九的只有一班保母車,回到澳海城都要12:35-40分。車上也沒有小朋友是單程放學的…除非佢找到別的保母車…如不只是做只做聖心的,不可能約12:30返到奧運地帶…返唔到去海帆HL,更冇可能返青衣HL…

回復 jeremyphlam 的帖子

再睇埋有幾多考唔到大家心目中的好學校…

當然,最重要都係睇小朋友性格啱邊間…

回復 jeremyphlam 的帖子

星期6上堂的是小一啟迪班吧,即小一面試班。收得咁嘅學費都要安排番d野啦!其實佢地提供比小朋友的studying material唔差,但如家長唔好好利用(在家幫小朋友用和練習),就算學校教得幾深,小朋友都吸收唔晒…至於是否過深,這又是見人見至…
這只是我個人想法…不喜勿插…

回復 sheffield 的帖子

不好意思,看漏了…你說的是LV campus,那就不是西九線了…

回復 CoffeeCake 的帖子

不知樓主住那裡,可先查查車程…如我在奧運,車程是24分鐘,絕對可以接受,但如有車上有d小朋友住青衣或荃灣,那就足足要1小時…乖車時間對一個幾歲的小朋友都是一個重要的因素…

回復 Freshener 的帖子

不用擔心啦,也有很多是很普通不大谷小朋友的家長啦!我自己都是其中一個!
學校裡個個都一樣,我沒聽過有家長會說小朋友自卑的。就算你小朋友幾叻都好,在學校裡都不會有好多機會你show off...老師常強調每個小朋友都有自己長處,學期尾每人都會有一獎小獎狀,不會特別有個別幾個叫成績優異生…無論你是說話叻定唔叻的小朋友,都一樣要輪學號上台幫手唱歌帶体操同祈禱…聖心做的全是為小朋友,不用來招呼家長…每個小朋友都有上台表演的機會,除了運動會家長能親眼見到小朋友表演,其他的都不用家長出現(散學禮和聖誕表演等),只會有碟比番家長,家長才會知小朋友完來學了這,學了那…
當然,也要看是否好運碰到好老師。亞女剛剛的LK (K2)的老師,大家都超讚。問亞女"今日有冇小朋友曳?回覆是冇,只有xx"論盡"…因為老師不想標簽曳的小朋友,你話曳的小朋友"論盡",佢會好樂意去做番好,變成唔論盡…

有點離了題…但想你放心讓她進聖心,聖心幼稚園沒有小朋友需要陪跑的。

當然,自己確實要預備一下小朋友上小學(聖心私小會深一些),老實說,就算你去其他學校讀英普班,都是一樣要自己預備好小朋友上私小,因為就算學校教得深,都不等如小朋友受到同真的學到…

回復 Freshener 的帖子

咩小朋友去咩學校都有機會陪跑啦。認為學校唔夠嘅,就自己花多點時間教下小朋友(但我會提建議要出去上下native speaker教的英文班,讓小朋友大點要多接觸時都不怕英文),過多2-3年至睇到小朋友真性情,願唔願做功課,專唔專心,定唔定等。到時再考慮聖心是否適合自己小朋友。比學業來得更重要的是紀律,品德和自信心的培養。

回復 sarubuta 的帖子

聖心一樣有這類小朋友,而且還不少呢!nc時老師會要求紀律多一點,因為小朋友表達還差一點,一般老師會單向教授多啲啲,如小朋友表達強的,就會於課堂前後跟老師講自己野(我個女nc時成日都同老師講自己野)。到LK時,上課就非常不同,很多討論時間,要小朋友發表參與,當然,基本規矩一定要有,唔理老師同小朋友話緊而搶住答,老師叫停仲唔停,又大聲叫等當然會比老師話。聖心要小朋友有禮貌,守紀律,有愛心對代別人,但不會有老師講冇小朋友講,到LK之後,小朋友非常多機會發表,參與同體驗老師所教的主題。順帶一提,雖然有書,但不常用,書只是用來帶出一個主題,但教乜都是在課堂上由老師帶收思考性的問題再跟小朋友透過小朋友的日常生活經驗去一同研習主題。是非常互動和活動的學習!
‹ 上一主題|下一主題