用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學音樂問題⋯⋯
go

學音樂問題⋯⋯ [複製鏈接]

karchoice1 發表於 16-8-2 14:16
Hihi, 很開心有你們這麼用心良苦的好老師, 我仔3歲幾就開始學鋼琴(現已3年多了), 我自己對鋼琴只有少許認識 ...

其實如果小朋友唔肯練琴,是否代表他根本吾中意?

要用到reward,威逼利誘去令小朋友去上堂,埋琴練習,是否表示小朋友根本吾想學?
我身邊真係不少這類小朋友,但大人仍堅持要小朋友去學去練,為咩呢?

小朋友真係中意的,無得彈琴個日會唔開心,還會想辦法去琴行走一轉彈下,過手癮的

joey.nicolette 發表於 16-8-2 22:47
唔係,我有學生佢係好鍾意小提琴,佢屋企無迫佢學,唔鍾意可以唔學。但佢中期佢都係唔練琴,佢有時玩完太夜 ...

其實真係好中意的,唔使知練來為乜架,有的彈就好開心,彈琴系享受,我仔就係甘,我識得兩個小朋友都係

有時我地要全日出街,提早通知阿仔,他會出門前彈一陣,但如果要好早出門,他會問中間有無時間可以去到某幾個商場,因為某幾個商場有通利或柏斯可以讓他過手癮,如果都唔得,第二日他會自己彈好耐

我仔都係中意彈自己中意的歌,所以老師叫他自己自學,練到甘上下有信心時就彈給老師聽,如果練得好d功課就幫他執下當獎勵

karchoice1 發表於 16-8-3 11:18
你小朋友幾大? 小朋友自覺做任何事都會事半功倍, 但是真係好睇佢自己的點睇, 我果個成日懶懶行, 我昨晚又 ...

八歲,他由三歲半開始學起,無抗拒行為,每星期都期待上堂,學校考試期間練琴時間短d都好失望的哭一餐,我估因為真系好中意,這解釋他為什麼會自覺練琴
‹ 上一主題|下一主題