用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) ...
go

St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) [複製鏈接]

大家好,希望大家能夠拿到喜歡的小學。

現在想請教大家一下,期望您能給一些意見和參考,希望能夠幫助我為我個仔選一間適合他的學校。

我個仔類型是:好動,好奇,好玩,多野講。
強:愛看書,中英不錯,喜歡數理,在上奧數,愛Lego,愛科學,火山,颱風之類。

弱:畫畫,無美感,坐不定,老師話上課會有不留心,有時候會發夢,容易分心(有可能是已經識或沒有興趣)

SBP & YW 都有中學,都是好學校。我應該怎樣去考慮和比較呢?

謝謝大家

9    0    0    0

回覆 sunnymama2 的帖子

多謝大家寶貴意見,亦多謝sunny mama 用家回覆。

冇錯英華未出結果,可能有啲早諗左。不過可否請問你個仔讀咗幾多年英華小學?他的性格是否和我小朋友的性格類似?讀得開心嗎?

其實成日都聽到話SPB啲德育教得好好,唔知英華德育方面點樣呢?

我個人覺得坐唔定同埋嘈又唔一定等於德育唔好。不過如果能夠訓練到淡定啲,好似又唔錯。

我覺得我個仔對學習有興趣因為幼稚園也算是比較活動教學,令佢產生自主學習的動力。
唔知SPB的乖巧文化會唔會令佢唔鍾意,反而減低佢自主學習的動力呢?又或者可能我諗多咗?⋯

另外我住九龍城區,應該唔會考慮搬屋,去SPB實在是遠,小朋友搭校車估計要起碼1小時單程,諗落都有啲辛苦。
而且我剛剛有個細佬出世,人手將會分薄,將來如果週末要自己帶佢返學參加課外活動會比較遠同唔方便。

講起呢樣,唔知兩間學校邊間會高啲機會收細佬呢?

謝謝

回覆 小曳人 的帖子

中學是不是也有好像小學一樣叩門的呢?
‹ 上一主題|下一主題