用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 健康院d姑娘唔比我帶歲半囝囝返playgroup?? ...
go

健康院d姑娘唔比我帶歲半囝囝返playgroup?? [複製鏈接]

Re: 健康院d姑娘唔比我帶歲半囝囝返playgroup??

環境雖然有影響, 但不同的bb都有不同的發展進度(好行?),唔急得, 不要介意自己係咪傻婆, 總之就是不斷同bb玩、唱、講, 仲要精選幾隻故事、朗誦、兒歌之類的cd, 叫印傭日日定時定候播給bb聽, input得多, bb就會慢慢講話啦。我仔仔初時都不肯跟大人講嘢, 但玩玩吓就跟你講最後一個字, 現在仍很難突破講2個字, 不過, 都係要慢慢來啦!

Re: 健康院d姑娘唔比我帶歲半囝囝返playgroup??

Dear Be,
不用客氣. 我常給bb聽的little people productions(小人國)出版的「兒歌嘉年華」系列之「乖乖兒歌」(因為另外三隻程度對我bb較深, 而且好聽指數一般)及「唸唐詩學普通話」系列, 他們的製作很不錯。另外還有「小熊維尼的晚安故事」系列(全美文化出版), 是粵普兩語版, 有cd有簡單版故事書, 算不錯, 但對未夠兩歲的bb故事稍長, 但也不要緊。其實坊間都有不少好的製作, 旋律好聽、咬字清楚就不錯。不過我對bb看vcd都較多限制。

各位媽咪,
我想討論下, 單一語言是否真的好一些? 我見許多媽咪都是夾雜中文和英文, 尤其喜歡買d英文書或vcd給小朋友, 好似都問題不大喎?
‹ 上一主題|下一主題